Τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου η νέα Κυβέρνηση Νταβούτογλου

Στα τέλη αυτού του μήνα ή αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, έπειτα από την σημερινή epa05006515 Supporters of Justice and Development Party (AKP) celebrate after hearing the early results of the general elections in front of the party's headquarters in Ankara, Turkey, 01 November 2015. Early results in Turkey's general elections on 01 November showed the Justice and Development Party (AKP) on track to receive enough seats to form a single party government. The results exceeded pollsters' expectations and would be a huge boost for President Recep Tayyip Erdogan, the AKP founder, who called the snap election and is looking to consolidate his power. EPA/STRσαρωτική νίκη του κόμματός του.

Σε 10-12 μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα από το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών της Τουρκίας και με βάση τον κανονισμό της Βουλής, πέντε μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνέρχεται η ολομέλεια στις 15.00.

Πριν από αυτή τη συνάντηση οι Βουλευτές θα ορκιστούν ένας ένας με πρόεδρο τον γηραιότερο Βουλευτή. Πέντε μέρες αργότερα θα γίνει και η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Βουλής. Επειδή το ΑΚΡ έχει την πλειοψηφία ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να προέλθει από το ΑΚΡ.

Μέσα σε αυτή την περίοδο ο Αχμέτ Νταβούτογλου ως προσωρινός Πρωθυπουργός θα δώσει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας αλλά θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα Πρωθυπουργού μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος αναμένεται να ορίσει τα μέλη  της νέας  κυβέρνησης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Αναμένεται ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου.