Συρία: 1.600 στόχους τρομοκρατών κατέστρεψαν οι Ρώσοι

Στον εντυπωσιακό αριθμό των 1.600 ανέρχονται, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι στόχοι που κατέστρεψαν τα μαχητικά που δρουν στη Συρία, αλλά και οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το στόλο της Κασπίας, μέσα σε ένα μήνα επιχειρήσεων κατά των «τρομοκρατών».

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax απέδωσε τα παραπάνω μεγέθη σε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αμυνας, τον Αντρέι Καρταπόλοφ.
Ο στρατηγός του ρωσικού στρατού δήλωσε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε 1.391 επιδρομές από την έναρξη των επιχειρήσεων στην Συρία.
Σε αυτές καταστράφηκαν 1.623 στόχοι, μεταξύ τους 249 σημεία ελέγχου και κέντρα επικοινωνιών, καθώς και 51 στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να στηρίξουν  τις δήθεν μετριοπαθείς δυναμεις που μάχονται  τον Σύρο Πρόεδρο σχεδιάζουν να στείλουν στη Συρία μικρό αριθμό στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων, ανέφεραν  πηγές από τις ΗΠΑ.MQ-1Predator
Ο Λευκός Οίκος είχε αποφύγει μία τέτοια κίνηση επί μακρόν και παρά τις πιέσεις, ώστε να αποφευχθεί κάθε περίπτωση εμπλοκής σε μία ακόμη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Οπως αναφέρει το Reuters o Ομπάμα εκτιμάται ότι θα στείλει στη Συρία λιγότερους από 60 άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ενώ άλλος αξιωματούχος κατεβάζει τον αριθμό στους 20 ως 30.
Κατά την ίδια πηγή, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι δυνάμεις τους δεν σκοπεύουν να εμπλακούν σε μάχες πρώτης γραμμής, αλλά περισσότερο να συμβουλεύουν και βοηθούν τους μετριοπαθείς αντάρτες. Ενας από αυτούς διευκρίνισε ότι ο βασικός τους ρόλος θα είναι υποστηρικτικός, για τη διασφάλιση ότι τα όπλα και άλλες προμήθειες που αποστέλλονται εκεί να καταλήγουν στα σωστά χέρια.

Να υενθυμίσουμε πως πρόσφατα αυτές οι μετριοπαθείς κατα τις ΗΠΑ δυνάμεις παρέδωσαν τον οπλισμό τους στους τζιχαντιστές.

Παράλληλα, ο Ομπάμα ενέκρινε, πέραν της υφιστάμενης δύναμης που διατηρούν εκεί οι ΗΠΑ, την αποστολή στην βάση του Ιντσιρλίκ τόσο A-10S (των γνωστών «φονιάδων αρμάτων») όσο και F-15, μαχητικών αεροπορικής υπεροχής.

Ωστόσο το Κρεμλίνο διαμήνυσε  δια του  υφυπουργου  Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ  ότι καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί στρατιωτική βία στη Συρία χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία της συριακής κυβέρνησης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ριαμπκόφ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική έναρξης χερσαίας επιχείρησης των ΗΠΑ στη Συρία.

“Το ερώτημα της χρήσης στρατιωτικής βίας με όποια μορφή χωρίς τη συμφωνία της Δαμασκού, για μας είναι μη αποδεκτό”, μετέδωσε το πρακτορείο ότι είπε ο Ριαμπκόφ.
Πριν από λίγες μέρες, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Αστον Κάρτερ, προανήγγειλε ενώπιον της Γερουσίας την έναρξη χερσαίων αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ την ίδια ώρα δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να στείλει μία ομάδα ειδικών δυνάμεων στη Συρία και ελικόπτερα Απάτσι στο Ιράκ.

Οι αξιωματούχοι έσπευσαν να διευκρινίσουν, πάντως, πως οι ειδικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στη Συρία θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο και θα καθοδηγούν τους αντικαθεστωτικούς στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.