Ειντε:Σε εντατική φάση από το Νιόβρη οι συνομιλίες

Σε εντατική φάση εισέρχονται από σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ `Ειντε.Προφανώς ο κ. Ειντε εννοούσε πως μετά τις εκλογές στην Τουρκία οι συνομιλίες θα προχωρήσουν πιο εντατικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, Λευκωσία 30 Οκτωβρίου 2015.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου 4,5 ώρες, ο κ. Έιντε ανακοίνωσε ότι εντός Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ακόμη έξι συναντήσεις, στις 2, 5, 18, 20, 23 και 25 Νοεμβρίου.

Στο μεσοδιάστημα, είπε, οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους θα συνεχίσουν να συναντώνται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Ο κ. `Ειντε είπε ότι οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, επαναβεβαίωσαν ότι ο καθένας διαπραγματεύεται για το συμφέρον της δικής του κοινότητας αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις ανησυχίες της άλλης κοινότητας, με στόχο να φθάσουν σε μια λύση, η οποία θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών μιας ενωμένης Κύπρου.

Η σημερινή συνάντηση ήταν η δέκατη από τότε που ξεκίνησαν οι συνομιλίες τον Μάη. Ο κ. Ειντε είπε ότι οι διαπραγματευτές συναντήθηκαν ήδη 50 φορές, ενώ οι τεχνικές επιτροπές και ομάδες εργασίας 87 φορές.

Στη δήλωσή του, ο κ. Ειντε είπε ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε κλίμα συνεργασίας, επαναβεβαιώνοντας το κοινό τους όραμα για μια ενωμένη Κύπρο, όπως αυτό καθορίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014.

Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες, αναγνώρισαν τη σκληρή δουλειά που επιτέλεσαν οι διαπραγματευτές και οι εμπειρογνώμονες για καθορισμό ξεκάθαρων κριτηρίων στο θέμα των περιουσιών, όπως και τις συνεχόμενες προσπάθειές τους για τα θέματα που εκκρεμούν στα κεφάλαια διακυβέρνησης, κατανομής εξουσίας και οικονομίας.

Επίσης, είπε ότι οι ηγέτες χαιρέτισαν το ότι εμπειρογνώμονες ξεκίνησαν δουλειά προκειμένου να προετοιμάσουν το μελλοντικό τ/κ συνιστών κράτος για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου όταν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία λύσης.
Ανέφερε ότι έγιναν ήδη συζητήσεις επί των πτυχών της ασφάλειας των τροφίμων, της υγείας των φυτών και κανονισμών για κτηνιατρικά θέματα που αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για το εμπόριο μετά την επίτευξη της λύσης.

Κατά τον ίδιο τρόπο, είπε, νομικοί εμπειρογνώμονες άρχισαν δουλειά πάνω στο θέμα των ομοσπονδιακών νόμων που θα αποτελέσουν μέρος μιας μελλοντικής διευθέτησης.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις των ηγετών, των διαπραγματευτών και των μελών των τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, είπε ότι δημιουργήθηκε μια γερή βάση για την εντατικοποίηση των συνομιλιών, και ότι θα είναι μια περίοδος, κατά την οποία οι ηγέτες θα αναλάβουν έναν ακόμη πιο απευθείας ρόλο στις συνομιλίες. Σκοπός, είπε ο κ. Ειντε, είναι η εξεύρεση λύσεων πάνω στα θέματα για τα οποία υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις, ούτως ώστε να είναι προς το κοινό όφελος.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι η εντατική φάση των συνομιλιών τον Νοέμβριο δεν θα περιλαμβάνει ατομικές συναντήσεις ακολουθούμενες από μια δημόσια δήλωση κάθε φορά όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αντ` αυτού, είπε, θα έχουν τη μορφή συνεδριάσεων μιας συνεχόμενης συνάντησης όπου στο τέλος θα αξιολογείται η πρόοδος ή τα εμπόδια που παραμένουν.

Ο κ. Ειντε είπε ότι οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσαν ότι ο καθένας διαπραγματεύεται για το συμφέρον της δικής του κοινότητας αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις ανησυχίες της άλλης κοινότητας με στόχο να φθάσουν σε μια λύση η οποία θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών μιας ενωμένης Κύπρου.

Παράλληλα, ο κ. Ειντε είπε ότι αναγνωρίζοντας την αλληλοεξάρτηση των διαφόρων ζητημάτων, οι ηγέτες συμφώνησαν να επικεντρωθούν στο μέλλον, όπου όλοι οι πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου θα μπορούν να συνυπάρχουν σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας.