Η ΠΑΣΥΚΙ διεκδικεί τα δικαιώματα των εκτάκτων/συμβασιούχων ιατρών

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.), με συνεχείς επιστολές στον Υπουργό Υγείας, ανακοινώσεις στον Τύπο και επιστολές προς την Γενική Διευθύντρια του υπουργείου μεθοδικά, συλλογικά και με κλιμακούμενο τρόπο διεκδικεί αυτά που δικαιούται οι έκτακτοι συνάδελφοι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.9a239-giatros

Όπως αναφέρεται, η ΠΑΣΥΚΙ, σε συνεργασία και με τον νομικό της σύμβουλο, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και την ΜΕΠ/ΤΔΔΠ για την υλοποίηση της συμφωνίας της 20ης Ιανουαρίου, μετά και την απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών για αποκατάσταση των ιατρών με υπηρεσία πέρα των 30 συνεχών μηνών εργασίας ως αορίστου χρόνου.

Ως βάση, στις ενέργειες και διαπραγματεύσεις της ΠΑΣΥΚΙ με την εργοδοτική πλευρά, σε σχέση με τα μέλη της που εργοδοτούνται ως έκτακτοι/συμβασιούχοι, έχουν τεθεί η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της ΠΑΣΥΚΙ ημερομηνίας 20/1/15, όπως και η απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών του Ιουνίου 2015, προστίθεται.

Αναφέρει ακόμα ότι σε πρόσφατη συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, στην εισήγηση της για 5ετή συμβόλαια που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του αορίστου χρόνου “αποδεχτήκαμε την εισήγηση, αφού πρώτα συμφωνηθούν οι όροι αυτών των συμβολαίων μαζί μας και αφού τονίσαμε ότι θα πρέπει να ικανοποιηθεί και το πάγιο αίτημα της συντεχνίας για μετατροπή των δικαιούχων ιατρών σε αορίστου χρόνου”.

“Ως τελευταία των πολυεπίπεδων και πολλαπλών ενεργειών της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, αναφέρεται η κατάθεση της εισήγησης και πρότασης της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. μετά από την πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για συζήτηση των Σχεδίων Υπηρεσίας των Κλιμάκων Α15, όπως για πρώτη φορά στα κυπριακά δρώμενα της Δημόσιας Υπηρεσίας λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς προαγωγής τα χρόνια προϋπηρεσίας ως έκτακτος ιατρικός λειτουργός”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ακόμα πως “ό,τι κερδίζουμε για τους μόνιμους συναδέλφους, το ίδιο ισχύει και για τους εκτάκτους και δεν δεχόμαστε καμιά διάκριση σε βάρος κανενός. Τρανό παράδειγμα αποτελούν είτε ο νέος τρόπος υπερωριακής απασχόλησης, είτε οι αμοιβές σε περίπτωση εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος είτε τυχόν εκπαιδευτικά προγράμματα. Άμεση ήταν και η αντίδραση μας, για άρση της αδικίας που υφίστανται στον μειωμένο μισθό κατά 10% οι έκτακτοι ιατροί, μόλις ανακοινώθηκε η καταβολή του μισθού σε όσους πήραν προαγωγές”.

Καταλήγοντας η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι απευθύνει μήνυμα στους  ιατρούς και αναφέρει:«συνάδελφοι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η ενότητα μας είναι ίσως το πιο δυνατό μας όπλο το οποίο θα πρέπει να διαφυλάξουμε. Καλούμε όλους να σταθούν δίπλα στην συντεχνία για να διεκδικήσουμε και κερδίσουμε αυτά που δικαιούμαστε με μεθοδικότητα, σύνεση, συλλογικότητα και αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον για μας και για τους ασθενείς μας».