Καμιά απειλή από τον αστεροειδή που θα πλησιάσει τη γη το Σάββατο

Ανησυχούν οι επιστημονες από αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στην τροχιά του πλανήτη μας 

Ενας αστεροειδής, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις πριν δύο εβδομάδες, θα περάσει το Σάββατο σε πολύ μικρή απόσταση από τη Γη.

Ο αστεροειδής, που πήρε την ονομασία ΤΒ145, έχει μήκος όσο τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου και θα περάσει σε απόσταση 480,000 χιλιομέτρων από τη Γη, λίγο πιο μακριά δηλαδή από το φεγγάρι.

epa03573080 A handout illustraion made available on 08 February 2013 by NASA/JPL-Caltech showing a diagram depicting the passage of asteroid 2012 DA14 through the Earth-moon system on 15 February 2013. Reports state that an asteroid, 150 feet (45 meters) in diameter, that will pass close, but safely, by Earth on 15 February 2013. EPA/NASA/JPL-CALTECH / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Πρόκειται για μια πολύ κοντινή απόσταση στην οποία αστεροειδής του μεγέθους αυτού θα περάσει από τον πλανήτη μας. Η ταχύτητά του θα φθάνει τα 35χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Αν και οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν συνιστά απειλή για τη γη, ο αστεροειδής αυτός παρακολουθείται πολύ στενά από την ημέρα της ανακάλυψής του στις 10 Οκτωβρίου από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τη σύνθεση του αστεροειδούς αυτού και τους προκαλεί ανησυχία το ότι εντοπίστηκε μόνο λίγες μέρες πριν το πέρασμά του.

“Το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο ουράνιο σώμα, ικανό να προκαλέσει σημαντική ζημιά εάν επρόκειτο να χτυπούσε τον πλανήτη μας, ανακαλύφθηκε μόλις 21 ημέρες πριν περάσει κοντά από τη Γη, καταδεικνύει την αναγκαιότητα να παρακολουθούμε τον ουρανό” δήλωσε ο Detlef Koschny, αστροφυσικός στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ)

Ο ΕΟΔ καθησυχάζει μεν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ο αστεροειδής να χτυπήσει τον πλανήτη μας, ούτε τώρα ούτε στα επόμενα 100 χρόνια τουλάχιστον, ωστόσο σημειώνει ότι ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΝΑΣΑ, στην πλησιέστερη απόσταση από τη Γη θα βρεθεί το 2027 ο αστεροειδής AN10, ο οποίος θα έχει διπλάσιο μήκος, 800 μέτρα, και θα βρίσκεται στην ίδια απόσταση από τη Γη όπως η σελήνη.

Οι συνέπειες από μια σύγκρουση μεγάλου αστεροειδούς με τη Γη θα ήταν καταστροφικές. Πιστεύεται ότι η καταστροφή που προκλήθηκε το 1908, σε μια έρημη περιοχή της Σιβηρίας προήλθε από έκρηξη αστεροειδούς ίση με 180 βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα.

Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι μεγάλοι αστεροειδείς έχουν πέσει στη Γη πολλές φορές στο παρελθόν σκορπίζοντας την καταστροφή, αφανίζοντας τους δεινόσαυρους ή αλλάζοντας το κλίμα.

Ωστόσο, σήμερα, οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της ΕΕ εργάζονται πυρετωδώς για να αποφύγουν ένα παρόμοιο ενδεχόμενο.

Οι δύο υπηρεσίες ανακοίνωσαν μια φιλόδοξη αποστολή για το 2022 που στόχο έχει την αλλαγή της τροχιάς ενός αστεροειδούς. Εάν το εγχείρημα αυτό στεφθεί με επιτυχία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα της ανθρωπότητας για έλεγχο της τροχιάς των αστεροειδών.