Στη δίνη νέας απάτης η Deutsche Bank

Στη δίνη νέων προβλημάτων βρίσκεται η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, που είναι συνδεδεμένη με μια σειρά από σκάνδαλα.assets_LARGE_t_420_54590133_type12713

Η έρευνα που έχουν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι οι αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα χρήματος από το τμήμα της Deutsche Bank στη Μόσχα, τώρα παίρνει μια νέα διάσταση: εξετάζουν το ενδεχόμενο παραβίασης των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για πρώτη φορά από την επιβολή τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Πτώση 2,1% σημείωσε χθες η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έπειτα από το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times για διεύρυνση των ερευνών που διεξάγουν εδώ και μήνες το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.
Οι αμερικανικές αρχές διερευνούν εάν έγιναν συναλλαγές με στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν η τράπεζα έλαβε τα κατάλληλα μέτρα στο εσωτερικό της για να αποτρέψει τέτοιες παραβιάσεις των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και εάν είχαν ενημερωθεί σωστά οι ρυθμιστικές αρχές. Σημειώνεται ότι στους Ρώσους πελάτες της Deutsche Bank τους οποίους αφορούν οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνονται οι αδελφοί Αρκάντι και Μπόρις Ρότενμπεργκ, στενοί συνεργάτες του Πούτιν.

Οι αμερικανικές αρχές διερευνούν εάν έγιναν συναλλαγές με στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν και εάν η τράπεζα έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει τέτοιες παραβιάσεις των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας

Στην υπόθεση που μπήκε στο μικροσκόπιο των αρχών και που αφορά σε συναλλαγές ξεπλύματος χρημάτων ύψους 6 δισ. δολαρίων από πελάτες στη Ρωσία, περιλαμβάνονται αμερικανικά δολάρια και ένας Αμερικανός πολίτης πρώην τραπεζίτης, σύμφωνα με τους FT που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στην έρευνα.
Οι ύποπτες συναλλαγές αποκαλούνται «mirror trades», οι οποίες επιτρέπουν τις κινήσεις κεφαλαίων μεταξύ χωρών χωρίς να περνούν από τις κανονικές διαδικασίες των διασυνοριακών μεταφορών χρημάτων. Εν μέσω της έρευνας των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρχών για τα «mirror trades», ο Τιμ Ουίσγουελ, πρώην τραπεζίτης της Deutsche Bank, απολύθηκε πριν από μερικούς μήνες. «Η Deutsche Bank έχει λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον συγκεκριμένων ατόμων για αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσει να το κάνει και στην  περίπτωση άλλων, όπως έχει διαβεβαιώσει», ανέφερε η τράπεζα στους FT.
Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό, ο οποίος έπειτα από σειρά σκανδάλων ζήτησε «αλλαγή νοοτροπίας» πριν από τρία χρόνια. Τον περασμένο Απρίλιο, η Deutsche Bank κατέβαλε πρόστιμο ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το πολύκροτο σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor, ενώ ακόμη διερευνήθηκε για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και απάτη σε βάρος του γερμανικού Δημοσίου με πλαστά πιστοποιητικά για τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων.
Επίσης οι FT είχαν αποκαλύψει ότι η τράπεζα κατέφυγε σε αλχημείες στην έναρξη της οικονομικής κρίσης αποκρύπτοντας ζημίες 12 δισ. δολαρίων για να μην αναγκαστεί να ζητήσει κρατική υποστήριξη. Τα σκάνδαλα και τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματά της οδήγησαν στην παραίτηση, τον περασμένο Ιούνιο, των διευθύνοντων συμβούλων της, Ανσού Τζάιν και Γιούργκεν Φίτσεν, που αντικαταστάθηκαν από τον Βρετανό Τζον Κράιαν.