Αρχίζει σήμερα η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.

Σήμερα ξεκινά στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., όπου αναμένεται να διορίσει και επισήμως τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εκλέχθηκε χθες μετά από  παζάρια πολλών εβδομάδων.

eyrokoinoboylio_2Αντικείμενο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής θα είναι και η «οικονομική κατάσταση στην ΕΕ», στον απόηχο των νέων στοιχείων που δείχνουν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και της υποβάθμισης των προβλέψεων για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα το μεσημέρι, η Σύνοδος Κορυφής κλείνει με τη λεγόμενη Euro Summit, την ξεχωριστή Σύνοδο των ηγετών των κυβερνήσεων από τα κράτη που μετέχουν στην Ευρωζώνη.

Η Σύνοδος προγραμματίζεται να εστιάσει και στην επίτευξη συμφωνίας για μια νέα πολιτική των κρατών – μελών και των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για το κλίμα και την Ενέργεια με ορίζοντα το 2030, «με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και συγκεκριμένους στόχους διασύνδεσης για το 2030».Στόχος, η διασφάλιση απρόσκοπτου ανεφοδιασμού των ευρωενωσιακών μονοπωλίων με φτηνό καύσιμο, η διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια στον τομέα της Ενέργειας.

Θα συζητηθεί, επίσης, η «κρίση του “Έμπολα”», αλλά και «ειδικά θέματα εξωτερικών σχέσεων με βάση τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή», όπως οι τελευταίες εξελίξεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, οι νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ευρωατλαντικού άξονα με πρόσχημα, π.χ., τη δράση των «τζιχαντιστών», που προηγουμένως είχαν στηριχτεί ποικιλότροπα από τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τέλος, αναμένεται να υιοθετήσει μια Στρατηγική για τη μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου, περιοχή όπου συνορεύουν χώρες-μέλη και μη μέλη της ΕΕ και όπου αναζητούν τρόπους συνεννόησης ώστε να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια.