Καλούν τον Αιντα αντί να ασχολείται με την αστρολογία να δει τον δράκο της Αγκυρας

Εντονα σχολιάζονται οι αναφορές Έιντε στο κυπριακό και η υπεραισιοδοξία με την οποία εκφτράζεται περι η πλανητών που ευθυγραμμίζονται και τον καλούν αντι να ασχολείται με την αστρολογία και να δει τον δράκο της Αγκυρας.Εσπεν-Μπαρθ-Αιντα1-400x250
Ο Εκπρόσωπος της Πολιτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Γιώργος Ζαχαριάδης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα στον Φιλελεύθερο και ιδιαίτερα τις αναφορές του ότι οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται για το κυπριακό, ανέφερε:
«Στην όμορφη λαμπερή βραδιά του κυρίου Άιντα, που οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται για το κυπριακό, υπάρχει και το φάντασμα της Τουρκίας που βρικολακιάζει την αδιαλλαξία και τη στασιμότητα.
Την ώρα που ο κατοχικός ηγέτης κ. Ακιντζί με τις απαιτήσεις του για εγγυημένες πλειοψηφίες, για πρωτογενές δίκαιο, για παραμονή όλων των εποίκων, για διατήρηση των εγγυήσεων, ουσιαστικά έχει βάλει στον γύψο την αισιοδοξία της προηγούμενης περιόδου, ο κύριος Άιντα και πάλι ξεχειλίζει από αβάσιμη αισιοδοξία ότι όλα κυλούν όμορφα και ωραία στο κυπριακό.
Καλούμε τον κύριο Άιντα, να συγκρατηθεί και να μην πειραματίζεται με τολμηρές προβλέψεις. Μέσα στην όμορφη ιστορία που πλασάρει, λείπει ο τρομερός κατοχικός δράκος της Άγκυρας που είναι η ρίζα του προβλήματος.
Την ίδια ώρα χαιρετίζουμε για ακόμη μια φορά τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το καθεστώς των εγγυήσεων στην Κύπρο.
Η τελευταία πράξη των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο παίχτηκε με τραγικό τρόπο τον μαύρο Ιούλη του 1974. Ο κυπριακός λαός δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί είτε μεταβατικές είτε μόνιμες εγγυήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο», κατέληξε ο  εκπρόσπος του ΕΥΡΩΚΟ.

Οικολόγοι

Η  εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων κ. Ελένη Χρυσοστόμου, σχολιάζοντας τις συνεντεύξεις του Ελληνα ΥΠΕΞ και του κ.  .Άιντα ανέφερε;

«Συμφωνούμε με την τοποθέτηση Κοτζιά για κατάργηση των εγγυήσεων σε περίπτωση λύσης του ΚυπριακούΜας βρίσκει σύμφωνους η  τοποθέτηση του κ.Κοτζιά, Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος ανάφερε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να συνεχίσει το καθεστώς των εγγυήσεων στην Κύπρο.

Ως Οικολόγοι θεωρούμε ότι οι συνθήκες που επέβαλαν το καθεστώς των εγγυήσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν εκλείψει, με μόνο παράγοντα να παραμένει τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία δεν σταμάτησε να διατυμπανίζει καθημερινά δηλαδή ότι επιμένει στις τουρκικές εγγυήσεις.

Επιπρόσθετα συμφωνούμε και στην τοποθέτηση του κ. Κοτζιά ότι δεν μπορεί να υπάρξουν παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό θα έβαζε τη χώρα μας σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων κρατών με τις ανάλογες επιπτώσεις.

Αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη και διαφορά η επιμονή του κ. Κοτζιά στις πιο πάνω αρχές. Θυμίζουμε ότι ο κ. Κοτζιάς έχει επίσης απαιτήσει την άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, εισήγηση που αρνούνται να υιοθετήσουν ακόμα οι ηγέτες μας.

Ο κ.Αίντα ασχολείται ακόμα με την αστρολογία και δεν φαίνεται να ακούει τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων

Για ακόμα μια φορά ο κ.Άιντα μας σερβίρει το ξαναζεσταμένο φαγητό της αισιοδοξίας και της “ευθυγράμμισης των πλανητών” για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Είναι καλύτερα ο κ.Αίντα να αφήσει την αστρολογία και να αφουγκραστεί τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Οι Τούρκοι προβάλουν τις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις τους καθημερινά κάτι που δεν φαίνεται να ενοχλεί τον κ.Άιντα.

Ως Οικολόγοι θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι της υπέρμετρης αισιοδοξίας και να προσγειωθούν όλοι στις πραγματικότητες που καθορίζουν δυστυχώς οι πράξεις των Τούρκων.
Δεν ακούσαμε ούτε μια φορά των κ.Άιντα να αναφέρεται στις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τη Τουρκία στην Κύπρο. Ούτε στην προσάρτηση των κατεχομένων με την κατασκευή αγωγού νερού στα κατεχόμενα, ούτε τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από τα Τουρκικά πλοία, ούτε τις καθημερινές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων με τις άμεσες απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πραγματικά είναι άξιο απορίας πού βλέπει ο κ.Άιντα την τόση αισιοδοξία; Ισχύει το παλιό ρητό ότι όποιος περπατά και βλέπει συνεχώς τα άστρα χωρίς να βλέπει μπροστά του, πολύ συχνά σκουντουφλά και πέφτει».

¨Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών με ανακοίνωση της  εκφράζει έκπληξη  για τη  συνεχιζόμενη υπεραισιοδοξία του εκπροσώπου τύπου των Η Ε. ο οποίος σε σημερινή του συνέντευξη επιμένει ότι “Προσφέρεται η καλύτερη ευκαιρία για λύση μετά από χρόνια”.Και προσθέτει:
«Λαμβάνοντας υπόψιν την εμμονή της Άγκυρας και του κ.Ακκιντζή για:
1. Μόνιμες αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο
2. Εκ περιτροπής προεδρία
3. Τουρκικές εγγυήσεις και
4. Πλειοψηφίες πληθυσμού και γης
Αλλά και τις δηλώσεις του Προέδρου της δημοκρατίας ότι “υπάρχουν σοβαρές διαφορές σε καίρια ζητήματα”, διερωτάται κάποιος από πού αντλεί αυτή την υπεραισιοδοξία ο κύριος Άιντε. Εάν τα άστρα ευθυγραμμίστηκαν από τους στρατηγικούς μας εταίρους για μια τουρκική λύση που θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία καλύτερα να μείνουν σκορπισμένα εκεί που ήταν. Αν ο κύριος Άιντε εννοεί ότι οι Ελληνοκύπριοι θα αποδεχτούν μια τέτοια λύση πλανάται. Είναι όμως ευθύνη της κυβέρνησης για να του το εξηγήσει.»