Αβ.Νεοφύτου:Ο ΔΗΣΥ επιμένει στην αύξηση 5% του εκλογικού μέτρου

Αυτολιβανίζεται λέγοντας πως δεν τον πτοεί το πολιτικό κόστος

 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για την πρόταση νόμου που κατέθεσε για αύξηση του εκλογικού μέτρου στις βουλευτικές εκλογές, είπε ότι στην πολιτική του διαδρομή έμαθε να μιλά με ειλικρίνεια και διαχρονικά τοποθετείται αντίθετα με το λαϊκό ρεύμα σε πολλά ζητήματα.c370e__cb09e3a47c5ac3e1dd752739cd1b8d5f_M

Πρόσθεσε ότι είναι συνεπής προς το πολιτικό του στίγμα, να καταθέτει αυτό που θεωρεί πολιτικά ορθό και όχι λαϊκά αρεστό, και απάντησε στα περί πολιτικής ανηθικότητας και πολιτικής αλητείας που ακούστηκαν, λέγοντας ότι τα παρέρχεται επειδή δεν θεωρεί εαυτό ούτε πολιτικό αλήτη, ούτε πολιτικά ανήθικο για να τα σχολιάσει, αλλά κατανοεί αυτούς που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως το σύστημα καθορισμού του εκλογικού μέτρου που ισχύει στην Κύπρο δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο, ανέφερε ότι στην Ελλάδα το εκλογικό μέτρο είναι 3%, στη Γερμανία 5% και παίρνοντας παράδειγμα τις ευρωεκλογές, είπε πως η ΕΔΕΚ με τους Οικολόγους πήραν 7,66% και εξέλεξαν έναν Ευρωβουλευτή ενώ ο ΔΗΣΥ με 38% εξέλεξε 2 Ευρωβουλευτές διερωτώμενος πού είναι το δίκαιο και πού η αναλογική και πού η δημοκρατία, όταν ο ΔΗΣΥ με βάση το ποσοστό της ΕΔΕΚ θα έπρεπε να εκλέξει 4 με πέντε Βουλευτές.

Αναφέροντας επίσης ότι το σύστημα που υπάρχει δημιουργεί προσωποπαγή κόμματα και όχι διαφορετικές πολιτικές, είπε ότι κόμματα του 1,8% έχουν πολιτική παρέμβαση σε όλα τα ζητήματα κατά τρόπο που να δημιουργείται το ερώτημα ποια είναι τα μεγάλα και πια τα μικρά.

Ο κ. Νεφύτου είπε ακόμα πως αν κάποιος πάρει 17.000 ψήφους, θα πάρει έδρα στη Βουλή και ανέφερε ότι επιβάλλεται να εφαρμοστεί ένα σύστημα που θα δημιουργεί περισσότερη πολιτική ασφάλεια, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που η σταθερότητα της χώρας κρινόταν από μία ψήφο. Είπε ότι το Μάρτη το 2013 κάποιοι μας εκβίασαν, συναίσθημα το οποίο βιώνει κάθε Πέμπτη στη Βουλή στην προσπάθεια να διατηρηθεί ο τόπος στη σωστή πορεία.

Ανέφερε ότι γνωρίζει πως σε αυτή την προσπάθεια θα πληρώσει πολιτικό κόστος και κληθείς να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους θα καταβάλει πολιτικό κόστος, είπε πως σε όλα τα ζητήματα αυτός που βγαίνει μπροστά πληρώνει πολιτικό κόστος. Ερωτηθείς εάν η αναφορά σε πολιτικό κόστος αφορά περισσότερο το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκλογή στην Προεδρία του κράτους, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Κύπρος έχει Πρόεδρο, ο οποίος έβγαλε την Κύπρο από τη χρεωκοπία, που δίνει τη μάχη για την επανένωση του τόπου. “Είμαστε δίπλα του και είμαστε δίπλα του τώρα και πάντα,” πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις Βουλευτών του ΔΗΣΥ στην αύξηση του εκλογικού μέτρου, είπε πως ο ΔΗΣΥ είναι ένα κόμμα πολυφωνικό, ανεκτικό και παράλληλα συμπαγές. Διαβεβαίωσε ότι στην Ολομέλεια θα υπάρξουν 20 συναγερμικές ψήφοι υπέρ της πρότασης νόμου, όπως και στη σειρά των κρίσιμων μνημονιακών νομοσχεδίων. Διατύπωσε τη θέση ότι ο ΔΗΣΥ κατήγαγε πανευρωπαϊκή καταξίωση καθώς πέρασε όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια χωρίς έστω και μία αποχή από τους 20 Βουλευτές, όταν σε άλλες χώρες με μνημόνια τα κυβερνώντα κόμματα κάθε φορά που ψήφιζαν μνημονιακούς νόμους έχαναν και μια δωδεκάδα βουλευτές.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι υπάρχει συνεννόηση με το ΑΚΕΛ και το εκλογικό μέτρο αναμένεται ότι θα κλειδώσει κοντά το 4%, είπε ότι κατά τα τελευταία 6-7 χρόνια γνώριζε ότι είναι twin με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και διερωτήθηκε αν τώρα έγινε twin και με τον Άντρο Κυπριανού, για να ζητήσει “να σοβαρευτούμε”.

Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ επιμένει στο 5%, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως ακόμα τα συλλογικά όργανα του κόμματος δεν συζήτησαν θέμα υποψηφίων, προγράμματος και οτιδήποτε άλλο για τις βουλευτικές εκλογές πέρα της αύξησης του εκλογικού μέτρου. Πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες θα αρχίσουν το Φεβρουάριο.