Έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση στη Βιέννη με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, προκειμένου να βρεθεί μία κοινή γραμμή στη συριακή κρίση, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι απαιτούνται βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Συρία, στο πλαίσιο μίας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης και ότι εκτιμά πως υπάρχει ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές μέλλον.

epa04964084 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks with his Lao counterpart Thongloun Sisoulith (not pictured) during their talks at the Foreign Ministry guest house in Moscow, Russia, 05 October 2015. EPA/SERGEI CHIRIKOV

«Οι εξωτερικοί παίκτες δεν μπορούν να αποφασίσουν τίποτα για τους Σύρους. Θα πρέπει να τους υποχρεώσουμε να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την χώρα τους με το οποίο θα προστατεύονται τα συμφέροντα κάθε θρησκευτικής, εθνοτικής και πολιτικής ομάδας», δήλωσε ο Λαβρόφ στην ρωσική κρατική τηλεόραση και πρόσθεσε: «φυσικά θα πρέπει να προετοιμαστούν τόσο για βουλευτικές όσο και για προεδρικές εκλογές».