Ε/Κ και Τ/Κ κόμματα ύψωσαν τη φωνή τους εναντίον των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

*Το κόμμα του Ερογλου (ΚΕΕ) εμπόδισε την έκδοση κοινής διακήρυξης

*Ενταση  μεταξύ εκπροσώπων του ΡΤΚ και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας 

Το τ/κ Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) διαφώνησε κατά τη σημερινή συνάντηση των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας με την έκδοση κοινής διακήρυξης, με την οποία καλούσαν την Τουρκία να αποσύρει την NAVTEX και τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ καλούσαν και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιστρέψει στις συνομιλίες.det_sinantisikommaton

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και επικράτησε ομοφωνία, με εξαίρεση την άρνηση του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, ενώ υπήρξαν και στιγμές έντασης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Πρέσβειρα της Σλοβακίας Oksana Tomova, υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται οι τακτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, διαβάζοντας το συμφωνημένο ανακοινωθέν των κομμάτων, είπε ότι «τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν τις απόψεις τους για την τρέχουσα σοβαρή κατάσταση στο νησί».

Εκπρόσωποι ε/κ κομμάτων που συμμετείχαν στη συνάντηση, εξέφρασαν ικανοποίηση για την συναντίληψη που επικράτησε μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων, πλην του ΚΕΕ και αναφέρθηκαν στη σημασία τέτοιων συναντήσεων, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους, όπως η τρέχουσα.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι για πρώτη ίσως φορά, ε/κ και τ/κ κόμματα που ήταν παρόντα «ύψωσαν τη φωνή τους εναντίον της εισβολής της Τουρκίας [στην ΑΟΖ] και την κάλεσαν να αποσύρει τα πλοία της – πολιτικά εμπορικά και στρατιωτικά – και την ψευδο-οδηγία της από τις κυπριακές θάλασσες».

Είπε ότι κατατέθηκαν πολλές απόψεις από όλα τα κόμματα, ενώ υπήρξε και στιγμή έντασης κατά τη συζήτηση.«Είχαμε καταλήξει και σε ένα κοινό ανακοινωθέν, που ουσιαστικά καλούσε την Τουρκία να αποσύρει άμεσα την NAVTEX, την οδηγία προς ναυτιλλομένους και τα πλοία της από την περιοχή, και την ίδια ώρα καλούσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιστρέψει στις συνομιλίες» είπε.Συμπλήρωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία, λόγω της άρνησης του ΚΕΕ, κάτι που, όπως ανέφερε, στέλνει τα δικά του μηνύματα.Είπε τέλος ότι η παρουσία των κομμάτων στη συνάντηση ήταν επιβεβλημένη, καθώς «ο εχθρός μας είναι η κατοχική δύναμη, δεν είναι οι απλοί Τ/κ πολίτες που εκπροσωπούνται από τα κόμματά τους».

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος του Π.Γ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το ότι υπήρξε συναντίληψη, όχι απλά μεταξύ των ε/κ κομμάτων που ήταν παρόντα , αλλά και αρκετών τ/κ κομμάτων.

Θα μπορούσε  είπε, να υπάρξει κατάληξη σε μια κοινή διακήρυξη, σε σχέση με τις εξελίξεις αν δεν υπήρχε η διαφωνία ενός συγκεκριμένου κόμματος, του ΚΕΕ που συνδέεται με τον κ. Έρογλου.

«Οι απειλές της Τουρκίας δεν ήταν και δεν πρέπει να γίνουν δικοινοτική διαφορά» πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης και είπε ότι στόχος πρέπει να είναι ένα κοινό μέτωπο όλων των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ, απέναντι στις ξένες παρεμβάσεις και επιβουλές.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή  η ένταση κατά τη διάρκεια της συζήτησης της κοινής διακήρυξης προκλήθηκε μεταξύ εκπροσώπων του ΚΕΕ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.

Το θέμα της σημερινής συζήτησης, που πρότεινε το φιλοξενών τ/κ Κόμμα Νέα Κύπρος ήταν «Γιατί απέτυχαν οι Κύπριοι να επιλύσουν το  ζήτημα της επανένωσης της πατρίδας τους».

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΗ από την ε/κ πλευρά και του ΚΕΕ, Κόμματος Νέα Κύπρος, ΡΤΚ, Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος από την τ/κ πλευρά.