Σφοδρή επίθεση Ουάσιγκτον για την επίσκεψη Ασαντ στη Μόσχα

Ο Λευκός Οίκος επέκρινε με σφοδρότητα την υποδοχή του σύρου προέδρου στη Μόσχα, λέγοντας πως η Ρωσία «άπλωσε το κόκκινο χαλί» σε έναν Άσαντ που «έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του», όπως ανέφερε.CR05s0uUEAIYb1Y

Η επίσκεψη του Μπασάρ αλ Άσαντ στο Κρεμλίνο, κατά την οποία συζητήθηκαν οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία, είχε γίνει την Τρίτη όμως δημοσιοποιήθηκε εκ των υστέρων, την Τετάρτη.

«Θεωρούμε ότι αυτή η υποδοχή του Ασαντ, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του, αντίκειται στον διακηρυγμένο στόχο των Ρώσων να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στην Συρία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ Ερικ Σουλτς μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι η επίσκεψη του σύρου προέδρου στην Μόσχα δεν εξέπληξε την αμερικανική κυβέρνηση.

«Δεν προκαλεί έκπληξη ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ ταξίδεψε στην Μόσχα, δεδομένης της σχέσης που έχει η Συρία με τη Ρωσία και δοθεισών των πρόσφατων στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας στην Συρία για λογαριασμό του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ιράν: Δεν εργαζόμαστε για την παραμονή του Ασαντ…

Από το Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη—την πρώτη ανώτερου ιρανού διπλωμάτη στην βρετανική πρωτεύουσα εδώ και δέκα χρόνια—ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξή του που δημοσιεύει στον ιστότοπό της η βρετανική εφημερίδα Guardian ότι η Τεχεράνη «δεν εργάζεται για να διατηρηθεί ο Ασαντ στην εξουσία για πάντα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, «έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου του στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και για την εθνική ενότητα» της Συρίας.

«Σε οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία, ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ θα είναι σημαντικός», συνέχισε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ και τον υφυπουργό του Τομπάιας Ελγουντ.

«Ο συριακός λαός θα λάβει την οριστική απόφαση και όποια κι αν είναι αυτή η απόφαση, εμείς θα την υποστηρίξουμε», είπε ακόμη ο Αμίρ Αμπντολαχιάν.