ΠΑΣΕΧΑ:Ο Αθ.Ορφανίδης είναι υπόλογος για την εξαγορά της Uniastrum και όχι ειδικός

Βολές και εναντίον Αβ.Νεοφύτου

 

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματοοικονομικών Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ) χαιρετίζει την έρευνα που διεξάγεται από την Επιτροπή Θεσμών σε σχέση με τις συνθήκες γύρω από τις οποίες ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Uniastrum, πρώην θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία.athanasisos

Ο ΠΑΣΕΧΑ υπενθυμίζει ότι η εξαγορά πραγματοποιήθηκε εν μέσω της μεγαλύτερης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης από το 1929, λίγες μόνο βδομάδες μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers και μερικές μέρες μετά την κατάρρευση της βρετανικής RBS, που είχαν ως αποτέλεσμα το πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς και την πλήρη κατάρρευση της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Καμία άλλη εξαγορά δεν πραγματοποιήθηκε ανά το παγκόσμιο εκείνη την περίοδο. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου», αναφέρεται.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει επίσης ότι παρακολουθεί «με προσοχή τις προσπάθειες του Αθανάσιου Ορφανίδη να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για το θέμα».

«Υπενθυμίζουμε ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης είναι υπόλογος και όχι ειδικός όπως επιχείρησε να παρουσιαστεί, καθώς ενέκρινε την εξαγορά εν μέσω εξαιρετικά επικίνδυνων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και παρά τις εκθέσεις των εξωτερικών συμβούλων της Τράπεζας Κύπρου για τους κινδύνους που υπήρχαν», αναφέρεται.

Ο ΠΑΣΕΧΑ καταγγέλλει επίσης τον Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος, όπως αναφέρει, υιοθέτησε την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία με έναν από τους πρωταγωνιστές της τραπεζικής κρίσης.

«Προφανώς ο κ. Νεοφύτου βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση ώστε να προσπαθεί να συνδέσει την καταστροφή των τραπεζών με την επιλογή της Pimco. Για την αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρουμε ότι η συντονιστική επιτροπή (Steering Committee) που επέλεξε την Pimco αποτελείτο από το Υπουργείο Οικονομικών, τη Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τον Συνεργατισμό, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», αναφέρεται.

Προστίθεται από τον ΠΑΣΕΧΑ πως το κεντρικό σενάριο της Pimco βάσει του οποίου υπολογίσθηκαν οι κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών έχει αποδειχθεί υπεραισιόδοξο αφού η Τράπεζα Κύπρου χρειάστηκε πρόσθετα κεφάλαια ύψους 1 δισεκατομμυρίου το 2014. Κανένα από τα ζητήματα που έχει εγείρει ο κ. Νεοφύτου, αναφέρεται, δεν ευθύνεται για την κατάρρευση των τραπεζών.