Ο `Εφορος Φορολογίας παραδέχθηκε το λάθος για την αύξηση του ΦΠΑ 19% στο υγραέριο

Ο `Εφορος Φορολογίας παραδέχθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού πως υπήρξε παρεξήγηση και παρερμηνεία σε ό,τι αφορά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αύξηση του ΦΠΑ για το υγραέριο στο 19%, και πως αυτή αφορά μόνο το υγραέριο κίνησης και όχι και το υγραέριο που πωλείται σε μορφή χύμα, σημειώνοντας πως θα εκδοθεί άμεσα σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος.CNA_Mfdc7ba2ec7af4560ad42cbfd17283e51

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης, δήλωσε πως οι καταναλωτές που έχουν επιβαρυνθεί επιπλέον, λόγω της παρεξήγησης αυτής, και πλήρωσαν ΦΠΑ 19% αντί 5%, θα πρέπει να αποταθούν στις εταιρείες που τους πώλησαν το υγραέριο για να τους επιστρέψουν τις επιπλέον χρεώσεις, τις οποίες με τη σειρά τους οι ίδιες οι εταιρείες θα διεκδικήσουν από το ΦΠΑ.

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, είπε πως το κόμμα του διερωτάται γιατί, ενώ οι αντιδράσεις κομμάτων, συντεχνιών και καταναλωτών ήταν έντονες και άμεσες, έπρεπε να περάσουν 18 ημέρες από τη λήψη της απόφασης, για να αναγνωρίσει το αρμόδιο Υπουργείο το λάθος του, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να πωλούν υγραέριο σε μορφή χύμα με ΦΠΑ 19% και η αύξηση αυτή να φορτωθεί στους καταναλωτές.

Διερωτήθηκε αν θα επιστρέψει η κυβέρνηση το επιπρόσθετο ποσό που έχει εισπραχθεί ,όπως έχει δηλώσει σήμερα ο `Εφορος Φορολογίας, για να προσθέτει πως “εμείς θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για λάθος ή παρεξήγηση, αλλά είτε για ηθελημένη απόφαση σύμφωνα και με την εγκύκλιο του Εφόρου Φορολογίας ημερομηνίας 8/10/2015 ή τουλάχιστον για ανικανότητα, και ότι την απόφαση, λόγω της έντονης αντίδρασης αναγκάστηκε το Υπουργείο να την αλλάξει”.

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε πως στα 4,5 χρόνια που είναι βουλευτής, είναι η πρώτη φορά που η εκτελεστική εξουσία παρουσιάστηκε και είπε πως υπήρξε παρερμηνεία και έγινε κάποιο λάθος “και αυτό εγώ τους το πιστώνω”.

“Υπήρξε κάποια σύγχυση. Σήμερα ξεκαθάρισε ότι αφορά μόνο την αυτοκίνηση”, ανέφερε και σημείωσε πως “όσοι έχουν πληρώσει με 19% θα υποβάλουν πιστωτικό σημείωμα και θα τους επιστραφεί το έξτρα ποσό. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι είναι μια σύγχυση που ξεκαθαρίζει σήμερα και δεν υπήρξε καμιά σκοπιμότητα, καμιά εσκεμμένη ενέργεια από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας και χαιρόμαστε που στην Επιτροπή Εμπορίου αυτό το πράγμα ξεκαθαρίζει οριστικά και αμετάκλητα”, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πιστωτικό σημείωμα, ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε πως στη δήλωσή τους για το ΦΠΑ οι εταιρείες θα δηλώσουν όσες πωλήσεις έχουν γίνει σε καταναλωτές με ΦΠΑ 19% και θα τους επιστραφεί η διαφορά από το 5% που έπρεπε να χρεώνεται. Πρόσθεσε πως οι καταναλωτές που επηρεάστηκαν θα πρέπει να αποταθούν στις εταιρείες για να τους επιστρέψουν τις επιπλέον χρεώσεις και οι εταιρείες θα τις διεκδικήσουν από το ΦΠΑ.