Σαλαμοποιούν την ΑΗΚ για να την ξεπουλήσουν σταδιακά

Οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις του ΔΗΣΥ  πως δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν οι ημικρατικοί οργανισμοί έρχονται ακόμα μια φορά να επιβεβαιώσουν πως οι δεσμεύσει τους είναι επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Óå äßùñç ðñïåéäïðïéçôéêÞ óôÜóç åñãáóßá êáôÞëèå óÞìåñá ôï ðñïóùðéêü ôçò ÁÇÊ,Ëåõêùóßá, 25 Éïõíßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Η φωτογραφία από παλαιότερη απεργία των εργαομένων στην ΑΗΚ κατά της ιδιωτικοποίησης της.

Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο κρατικό κανάλι  και απαντώντας στις επικρίσεις ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων ισχυρίστηκε πως μόνο ένας μέρος της ΑΗΚ θα αποκρατικοποιηθεί και ότι η πρόταση της κυβέρνησης  δεν αφορά το ξεπούλημα της ΑΗΚ καθότι κύριος μέτοχος θα παραμείνει το κράτο .

Ωστόσο οι στοχεύσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς και δεν γίνονται μόνο καθ’ υπόδειξη των τροϊκανών αλλά είναι στις κατευθύνσεις της δικής της πολιτικής  του λιγότερου κράτους.

Η Κυβέρνηση, κρυβόμενη πίσω από τη μνημονιακή σύμβαση, έχει ήδη αναψει το πράσινο φως και έχει ολοκληρωμένη μελέτη  για το ξεπούλημα της  ΑΗΚ, ενώ οι συντεχνίες των εργαζομένων συσπειρώνονται, προειδοποιώντας ότι τυχόν ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ:

Θα οδηγήσει σε αύξηση την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος,θα μετατρέψει το σημερινό καθεστώς της σε ιδιωτικό μονοπώλιο, που θα μεγιστοποιήσει το κέρδος και την υψηλή απόδοση των κεφαλαίων που επενδύθηκαν.Και, θα μειώσει τις επενδύσεις στο ηλεκτρικό σύστημα της ΑΗΚ.

Ένα άλλο καίριο ζήτημα που εγείρουν οι συντεχνίες είναι πως με τη μετοχοποίηση της ΑΗΚ τίθεται θέμα ασφάλειας της επάρκειας και της ποιότητας του εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και θέμα εθνικής ασφάλειας.Προειδοποιούν ακόμα ότι οι μετοχές πιθανότατα να διατεθούν σε ξένους επενδυτές που εξυπηρετούν άλλα ξένα συμφέροντα.

Ολοταχώς για ξεπούλημα

Ήδη, το Υπουργείο Ενέργειας έχει κάνει μελέτες για την  ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, θεωρώντας ότι ο οργανισμός πρέπει να υποχρεωθεί να απελευθερώσει μέρος του παραγωγικού του δυναμικού:

· μέσω της απενεργοποίησης και πώλησης περιουσιακών στοιχείων παραγωγής στο εξωτερικό
· μέσω της πώλησης παραγωγικού δυναμικού της ΑΗΚ σε τρίτους στην Κύπρο
· μέσω της ενοικίασης του οικονομικότερου παραγωγικού δυναμικού της σε τρίτους, σε τιμές που θα καθορίζονται μέσα από δημοπρασία (virtual plants)

Οι σχεδιασμοί για τον οργανισμό συνοψίζονται ως εξής:

Η ΑΗΚ κατατεμαχίζεται σε νέες νομικές οντότητες, που θα λειτουργήσουν από την αρχή. Η επιχείρηση σπάζει στα δύο με τη δημιουργία μίας «μεγάλης» και μίας «μικρής ΑΗΚ». Στην τελευταία θα μεταβιβαστούν μονάδες παραγωγής ρεύματος, προσωπικό και πελατολόγιο. Η «μικρή ΑΗΚ» πρέπει να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική, ενώ μέρος των υποχρεώσεων του οργανισμού μεταφέρεται σε αυτήν με τα στοιχεία ενεργητικού, χωρίς να δημιουργείται ζημιά.

Σε μετέπειτα στάδιο η «μικρή» θα πωληθεί, λειτουργώντας ανταγωνιστικά προς τη «μεγάλη» ΑΗΚ, η οποία θα αποκρατικοποιηθεί μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή.

Η «μικρή» θα απορροφήσει το παραγωγικό δυναμικό και θα διαθέτει τόσο υφιστάμενο όσο και νέο παραγωγικό δυναμικό από τις παραγωγικές μονάδες. Επίσης, θα στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται σε συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεών της (π.χ. λογιστήριο, μηχανογράφηση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες).

Στάκτη στα μάτια

Ανάμεσα στις ενέργειες – δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν είναι:

· H μετατροπή της ΑΗΚ από οργανισμό δημοσίου δικαίου σε μετοχική εταιρεία/εταιρείες ιδιωτικού δικαίου, με μοναδικό μέτοχο το κράτος

· Η οριστικοποίηση των παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρεία

· Η προεργασία για πώληση των μετοχών, κατά προτίμηση, μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή

· Η έναρξη επαφών με επενδυτές, για να βρεθεί ο κατάλληλος ή οι κατάλληλοι επενδυτές για μία ή για όλες τις νέες οντότητες της ΑΗΚ

Το μεγάλο στοίχημα είναι ότι οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του οργανισμού θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το κράτος θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία.

Τα στάδια μέχρι το τέλος

Φάση Ι: Είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού πιθανότατα μέχρι 49%) με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας.

Φάση IΙ: Συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον επενδυτή πρόσθετου ποσοστού πιθανότατα μέχρι και 51% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας.

Τα δύο πρώτα στάδια (ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός και η δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού) θα αποτελέσουν το προπαρασκευαστικό στάδιο που θα οδηγήσει στο τρίτο στάδιο, την αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας.

Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός θα επιτευχθεί με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με την είσοδο επενδυτή που θ’ αναλάβει την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού και που αναμένεται να απαιτήσει και τη διαχείρισή του οργανισμού.

Στο επόμενο στάδιο θα ληφθούν αποφάσεις για το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που θα προσφερθεί στους εργαζόμενους σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο (ταμείο προνοίας/συντάξεων), σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς.

Μέχρι τη μετατροπή του οργανισμού σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, θα εξεταστεί κατά πόσον το Δημόσιο θα συνεχίσει να συμμετέχει στην εταιρεία, με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία και κατά πόσον τα έσοδα που υπολογίζονται ότι θα προκύψουν από την ιδιωτικοποίηση και θα καταλήξουν στο κράτος, θα είναι εναρμονισμένα με τους στόχους του Μνημονίου.

Εκτιμήσεις για την αξία

Οι τέσσερεις κύριες δραστηριότητες τού Οργανισμού (παραγωγή, μεταφορά, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας) θα «σπάσουν», θα διαχωριστούν («unbundling») σε τέσσερα μέρη. Η αξία τής κάθε δραστηριότητας θα εκτιμηθεί ξεχωριστά, καθώς και η τελική αξία ολόκληρου του Οργανισμού.

Οι υπολογισμοί επικεντρώνονται στην αξία του Οργανισμού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αξία των λειτουργικών δραστηριοτήτων (παραγωγή, μεταφορά, διανομή, προμήθεια), το χρέος του Οργανισμού που θα αφαιρεθεί, τις υποχρεώσεις προς τα ταμεία συντάξεως/προνοίας του προσωπικού και πρόνοιες για υλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ανοιγμα  αγορας ηλεκτρικής ενέργειας

Πέραν από τις μνημονιακές υποχρεώσεις υλοποιείται ταυτόχρονα και η απαίτηση της Ε.Ε. για ν’ ανοίξει και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις πρόνοιες της συμφωνίας ένταξης της Κύπρουνα σημειώσουμε πως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανοικτή εδώ και χρόνια αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε καθότι οι ιδιωτες  θελουν να πάρουν έναντι πινακίου φακής κερδοφόρα φιλέτα από την ΑΗΚ.

Σε όλο αυτό το πλέγμα της αποκρατικοποίησης εμπλέκονται διάφορες συζητήσεις, με επίκεντρο τους σοβαρούς προβληματισμούς για το ενδεχόμενο το κράτος να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο της Αρχής και τη διοίκησή της, με την επίκληση της κοινοτικής νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία: «Δεν επιβάλλεται η πώληση κρατικών επιχειρήσεων, αλλά η δημιουργία μη ρυθμιζόμενων από το κράτος αγορών».

Η κοινοτική οδηγία επιτρέπει στο κράτος να λειτουργήσει μιαν ανταγωνιστική αγορά (στην οποία να δραστηριοποιούνται πέραν του ενός παίκτη), διαχωρίζοντας ωστόσο λογιστικά και ιδιοκτησιακά (unbundling) τις καθετοποιημένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενεργειακή αγορά (παραγωγή – μεταφορά – διανομή). Σε κανένα σημείο της κοινοτικής οδηγίας δεν αναφέρεται ότι η Αρχή περνά πλήρως στα χέρια των ιδιωτών.

Εκτός από τη μνημονιακή σύμβαση, η ΑΗΚ ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει τον στόχο της κοινοτικής οδηγίας για την ασφάλεια της παροχής ρεύματος, το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό, την ελευθερία των μεγάλων καταναλωτών να επιλέξουν τους παροχείς ηλεκτρικής ενέργειας και την απαγόρευση σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ των διαφορετικών δραστηριοτήτων ενός παροχέα.

Συμμαχία Πολιτών:Ψάχνουν φόρμουλα για να πετύχουν την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου  τη; Συμμαχίας πολιτών Ανδρέας Αποστόλου με σημερινή δήλωση του καταγγέλλει την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι ψάχνει  φόρμουλες για να επιτύχει την ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών.
«Ως Συμμαχία Πολιτών, ανέφερε,  παραμένουμε σταθεροί στην Πρόταση μας ότι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί πρέπει να παραμείνουν στο Κράτος αλλά να εκσυγχρονιστούν εκ βάθρων ώστε να τερματιστούν οι κομματικές παρεμβάσεις και να καταστούν πιο παραγωγικοί και κερδοφόροι προς όφελος του δημοσίου.»
Η Συμμαχία Πολιτων προτείνει:

1- Την εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή στον οποίο να παραχωρηθεί το 25% αλλά παράλληλα να του εκχωρηθεί η διαχείριση του οργανισμού.
2- Με Νόμο να καθορίζονται οι προσωπικές Αστικές και Ποινικές ευθύνες στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων για τις πράξεις, τις αποφάσεις και τις παραλείψεις τους.
3- Με Νόμο να καθορίζονται τα προσόντα που πρέπει να πληροί ο κάθε υποψήφιος για τα Δ.Σ ανάλογα με τη φύση και χαρακτήρα του Ημικρατικού Οργανισμού.
4- Τη δημιουργία Ανεξάρτητης Επιτροπής στην οποία θα αποτείνονται οι πολίτες που τηρούν τα προσόντα και θέλουν να υπηρετήσουν στα Δ.Σ και η οποία θα ετοιμάζει εισήγηση για το Υπουργικό Συμβούλιο.
Αυτές είναι οι σωστές και σύγχρονες λύσεις για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και όχι η δογματική ιδιωτικοποίηση τους.» καταλήγει ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας.