Ο Ερντογαν είπε στους τ/κ:« Θα περπατήσουμε στο μέλλον ως ένα έθνος, μια σημαία, μια χώρα, ένα κράτος»

“Θα περπατήσουμε στο μέλλον ως ένα έθνος, μια σημαία, μια χώρα, ένα κράτος”,  δήλωσε προς τους συγκεντρωμένους τ/κ  ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια του αγωγού μεταφοράς

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια του τμήματος του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, στο σταθμό διύλισης πόσιμου νερού στη Μύρτου, παρουσία και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015.

νερού από την Μερσίνα στα κατεχόμενα στην Μύρτου, ενώ την ίδια ώρα προοδευτικές συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις διοργάνωναν διαδήλωση κατά της άφιξης Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο χαρακτηρίζοντας τον ως δικτάτορα και με χέρια βαμμένα αίμα.

Είναι ναφορές για ένα έθνος μια σημαία και ένα κρατος αποκαλύπτουν τις προθέσεις της Αγκυρας μα παραμείνει ο κυρίαρχος αφέντης στα κατεχόμενα θεωρώντας τα κυριακά εδάφη ως εδάφη της Τουρκίας.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο τουρκος Πρόεδρος  ανέφερε ότι η μεταφορά του νερού από την Τουρκία θα τερματίσει την έλλειψη νερού στα κατεχόμενα και θα είναι αρκετό για τις ανάγκες των Τουρκοκυπρίων για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Πρόκειται για το “νερό της ζωής”, είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι το όλο έργο θα αποτελεί επίκεντρο ενδιαφέροντος και προσέλκυσης στην περιοχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημειώνοντας την συνεχή αλληλεγγύη με τους Τουρκοκυπρίους είπε ότι επιπρόσθετα με την υποστήριξη της Τουρκίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, θα προσπαθήσουν ώστε οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν την θέση που τους αξίζει στην διεθνή αρένα και να σταθούν στα πόδια τους.

Είπε πως κατά την συνάντηση του με τον Ομπάμα και τις αρχές της ΕΕ συζήτησε το Κυπριακό προσθέτοντας ότι ο αγώνας θα δοθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ταυτόχρονα με τον αγώνα που δίνεται στην διεθνή κοινότητα.

“Ως η μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, παρακολουθούμε την διαδικασία (των διαπραγματεύσεων) πολύ στενά. Είμαστε ειλικρινείς για λύση στο Κυπριακό. Είμαστε πάντα μπροστά κατά ένα βήμα σε όλες τις προσπάθειες. Οι Τουρκοκύπριοι πάντα επιθυμούν μια δίκαιη και διαρκή λύση”, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Τουρκία επιθυμεί μια συνολική λύση του Κυπριακού που θα εξασφαλίζει την πολιτική ισότητα και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς σημειώνοντας πως μια τέτοια λύση δεν θα είναι προς όφελος των δύο πλευρών στο νησί αλλά θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εστειλε το μήνυμα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά αν επιθυμεί το νερό που είναι αρκετό, όπως σημείωσε, για τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού να χρησιμοποιηθεί ύστερα από μια δίκαιη και διαρκή λύση. Ευχήθηκε επίσης το νερό να ποτίσει την ελπίδα για ειρήνη.

Είπε ακόμη ότι για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων είναι αναγκαία μια βιώσιμη οικονομία. “Θα περπατήσουμε στο μέλλον ως ένα έθνος, μια σημαία, μια χώρα, ένα κράτος”, σημείωσε.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Τούρκος Αναπληρωτής πρωθυπουργός Τουγρούλ Τουρκές ανέφερε ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται στο νησί “την μέρα που η Τουρκία και η Κύπρος δέθηκαν μαζί με το νερό”.

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα των εγκαινίων μεταφοράς νερού από την Τουρκία ως ορόσημο και ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν για την στήριξη του στο έργο και για το γεγονός ότι η Τουρκία μοιράζεται το νερό μαζί με τους Τουρκοκυπρίους.

Τόνισε ότι η συνεισφορά αυτή της Τουρκίας θα βοηθήσει στην διευθέτηση της λύσης του Κυπριακού αλλά και στην διαδικασία ειρήνης.

Ο κ. Ακιντζί κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να ονειρεύονται το νερό μαζί με τα αποθέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην αποστολή φυσικού αερίου με διάδρομο ενέργειας μέσω Κύπρου στην Τουρκία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσθεσε ότι το νερό μπορεί να μοιράζεται με τους Ελληνοκυπρίους αλλά και με την Μέση Ανατολή.

Ανέφερε πως αν το όραμα του για την Ανατολική Μεσόγειο γίνει πραγματικότητα, τότε όλες οι χώρες στην περιοχή θα επωφεληθούν από αυτό το έργο και οι Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Ελλάδα, Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουν μια νέα σχέση.

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ομέρ Καλιόνγκου καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τον κ. Ερντογάν, είπε ότι το έργο είναι προϊόν κοινής συνεργασίας Τουρκίας και κατεχομένων.
Ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Οντέρ Σενάρογλου χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική σημειώνοντας ότι το νερό είναι ζωή προσθέτοντας ότι το νερό από την Τουρκία είναι μεγάλη ευλογία. Πρόσθεσε ότι το νερό μπορεί να μοιραστεί με τους Ελληνοκυπρίους, όπως αυτό λέχθηκε πολλές φορές.

Εξάλλου, ο λεγόμενος υπουργός δασών και υδάτινων πόρων Βεϊσέλ Ερογλου στον χαιρετισμό του, τόνισε την σημασία του έργου λέγοντας πως η Τουρκία είναι ειδική σε όλο τον κόσμο για υδατικά θέματα.
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων λήφθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας.