Κυπριακό: Η Γαλλία δεν ευνοεί μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο

Η Γαλλία δεν ευνοεί μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο στο πλαίσιο μιας λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ ντε Σιρ, υπογραμμίζοντας δε την ανάγκη ενεργού εμπλοκής της ΕΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία.11826_gal1

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι μετά από πρόσκληση της Γαλλικής Γερουσίας, ο κ. Ντε Σιρ επαναβεβαίωσε το ζωηρό ενδιαφέρον και την αμέριστη στήριξη της χώρας του στη διαδικασία των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία συμφωνημένης λύσης, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής, αποτελείται από τους Βουλευτές, Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Κύπρου-Γαλλίας και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αθηνά Κυριακίδου, μέλος της ίδιας Επιτροπής και Γιώργο Γεωργίου.

Πέραν από τον κ. Ντε Σιρ, η αντιπροσωπεία συνοδευόμενη από τον Πρέσβη της Κύπρου στο Παρίσι, Μάριο Λυσιώτη είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας  Γαλλίας-Κύπρου στη γαλλική Γερουσία, Ντιντιέρ Μαρί τα μέλη της Ομάδας Σιμόν Σουτούρ Αντιπρόεδρος, Νέλι Τοκεβίλ και Φρανσουά Κομενιέ και παρακάθησαν επίσης σε γεύμα εργασίας, που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της αντίστοιχης ομάδας  με την Κύπρο στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, Αλέν Μποκέτ με συμμετοχή των Αντιπροέδρων της ΟΦ, κας Μαριέττας Καραμανλή (επίσης Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και Γκι Τζεφρόι και του μέλους της Ζαν Πολ Ντιπρέ.

Aναφερόμενος στην παρούσα φάση των συνομιλιών, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι παρά την ύπαρξη ορισμένων συγκλίσεων, η επίλυση των βασικών πτυχών του Κυπριακού, ήτοι της ασφάλειας, του εδαφικού, του περιουσιακού και του θέματος των εποίκων, εξαρτάται από την Τουρκία.

Η κατάληξη σε συμφωνία, είπε ο κ. Νεοφύτου, προϋποθέτει την απόσυρση από την Τουρκία των κατοχικών της στρατευμάτων από την Κύπρο και την εγκατάλειψη της επίμονης αξίωσής της για διατήρηση εγγυήσεων και μετά τη λύση και για ανάμειξή της στα εσωτερικά ζητήματα ενός κυρίαρχου κράτους.
Επισημαίνοντας την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, την πρωτοφανή προσφυγική κρίση και τη μείζονα απειλή, που συνιστά το «Ισλαμικό κράτος» για την Ευρώπη, ο κ. Νεοφύτου τόνισε την ανάγκη ορθής επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο, όπως επισήμανε, αποτελεί κατ’ εξοχή ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε, εξάλλου, τον κομβικό ρόλο της Κύπρου, ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και τη δυνατότητα της χώρας, λόγω των πολύ καλών σχέσεών της με τους Άραβες γείτονές της και το Ισραήλ, να αποτελέσει μια δημοκρατική, διπλωματική και οικονομική γέφυρα και να συμβάλει καταλυτικά στον στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Νεοφύτου επισήμανε πως, παρά το ότι στην Κύπρο επιβλήθηκε το πιο σκληρό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και ένα χωρίς προηγούμενο «κούρεμα» καταθετών και παρά το ότι η χώρα πλήρωσε και λάθη της Ευρωζώνης, εντούτοις ακολούθησε το Πρόγραμμα επιτυγχάνοντας θετικά αποτελέσματα.

Σημειώνοντας ότι, για το έτος 2015, η Κύπρος θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης από τους υψηλότερους στην ΕΕ και θα εξέλθει του Προγράμματος τον Μάρτιο του 2016, ο κ. Νεοφύτου επισήμανε, ωστόσο, ότι σοβαρά προβλήματα, όπως τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο πολύ ψηλός ιδιωτικός δανεισμός, παραμένουν.