Θα διασφαλιστεί ο δρόμος και μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

Συμφωνία για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας επήλθε, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης της Τεχνικής Επιτροπής για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.22302-0.οδοφράγματος_Δερύνειας1.17e5714b6ae74eb20edba678c0ffb002

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε αφορά άνοιγμα του οδοφράγματος στη βάση της πρότασης της ελληνοκυπριακής πλευράς για χρήση του υφιστάμενου δρόμου, δηλαδή του παλιού δρόμου των Βαρωσίων. Στο πλαίσιο αυτό, το φυλάκιο του τουρκικού στρατού, που βρίσκεται στην περιοχή θα μετακινηθεί.

Ο επικεφαλής της ε/κ πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή Σώτος Ζακχαίος, μιλώντας στο κρατικό κανάλι επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες, σημειώνοντας ότι οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής πλευράς στην Επιτροπή “δήλωσαν ότι έλαβαν ήδη τις πολιτικές οδηγίες για να αποδεχτούν το σχετικό αίτημα της ε/κ πλευράς”.

Μετά τη συμφωνία που επήλθε, θα γίνουν τεχνικές εργασίες αποκατάστασης και διαπλάτυνσης του δρόμου, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν τις δυο πλευρές πως, με βάση μια προκαταρκτική έρευνα που έκαναν, δεν υπάρχουν ενεργά ναρκοπέδια στην περιοχή, ωστόσο θα συνεχίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τις έρευνές τους προκειμένου να υπάρξει σχετική επιβεβαίωση.

Η διάνοιξη του οδοφράγματος τοποθετείται εντός των επόμενων μηνών, δεδομένου ότι η μορφολογία του εδάφους “είναι εύκολη”. Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν χρειάζεται επικύρωση της συμφωνίας σε επίπεδο ηγετών, αφού ήδη δόθηκαν πολιτικές οδηγίες από τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το θέμα στην Τεχνική Επιτροπή, η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε υποβάλει δυο εναλλακτικές προτάσεις και δεν συναινούσε στη διάνοιξη του οδοφράγματος μέσω του παλιού δρόμου, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμένει πως η πιο ορθολογιστική και ρεαλιστική λύση είναι ο παλιός δρόμος. Ωστόσο, σήμερα, οι εκπρόσωποι της τ/κ πλευράς μετέφεραν την πολιτική απόφασή της να αποδεκτεί την πρόταση της ε/κ πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας περιλαμβανόταν μεταξύ των αποφάσεων που πήραν στις 28 Μαϊου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί , στο πλαίσιο των συζητήσεων για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού, σε γραπτή δήλωση του για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, αναφέρει ότι με πρωτοβουλία από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και κατόπιν των επαφών που είχε για το θέμα, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί για το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας η όδευση του υφιστάμενου δρόμου.
Ανέφερε ότι η αρμόδια Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει το έργο της έρευνας για τυχόν νάρκες στον υφιστάμενο δρόμο και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες μετά τις 24 Οκτωβρίου. Αφού διασφαλειστεί ότι ο δρόμος είναι ασφαλής, είπε, θα γίνει διαπλάτυνση και άλλες εργασίες υποδομής.