Υπόθεση ΣΑΠΑ:Αναβλήθηκε η δίκη λόγω ασθένειας του κατηγορούμενου Ε.Ευσταθίου

Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση ΣΑΠΑ στο Κακουργιοδικείο Πάφου αναβλήθηκε, αφού ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Ευστάθιου Ευσταθίου επικαλούμενος σοβαρό ιατρικό πρόβλημα καρδιάς του πελάτη του ζήτησε και έλαβε αναβολή.

Το κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε εκτός μίας, που απεδέχθη μερικώς, τις προδικαστικές ενστάσεις των 5 φυσικών κατηγορουμένων του ΔΣ και τη Διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου. Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στις οποίες δεν παραδέχθηκαν ενοχή οι κατηγορούμενοι και ορίσθηκε η έναρξη ακροαματικής διαδικασίας στις 16 Ιουνίου.

Το δικαστήριο αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημα του Ευσταθίου, αφού και οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης των άλλων κατηγορουμένων του συμφώνησαν, και όρισε την 11η και 12η Νοεμβρίου ως νέες ημερομηνίες για έναρξης της διαδικασίας.

Η Κατηγορούσα αρχή δεν έφερε ένσταση στο αίτημα.

Σημειώνεται ότι ο Δρ. Ευστάθιος Ευσταθίου πρώην αντιδήμαρχος Πάφου υπεβλήθη σε αγγειοπλαστική για αντιμετώπιση στένωσης αρτηρίας.

Ενώπιον του δικαστηρίου ο συνήγορος υπεράσπισης του 3ου κατηγορουμένου κατέθεσε τα ιατρικά πιστοποιητικά του πελάτη του.

Ο πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο Άγγελος Δαυίδ ανέφερε πως η εξέλιξη εκτρέπει την διαδικασία, σημειώνοντας πως δεν είναι κάτι το ασύνηθες ιδιαίτερα όταν προκύπτει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Στην προσπάθεια μας συνέχισε, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διαδικασίας της δίκης θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο άρθρο 63 της Δικονομίας και κάλεσε τον συνήγορο του Δρ. Ευσταθίου να τον απασχολήσει κατά πόσο η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί αφού ο 3ος κατηγορούμενος αντιπροσωπεύεται – όπως είπε- από δύο ευπαίδευτους δικηγόρους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 3ου κατηγορουμένου, ανέφερε πως η εκτροπή της διαδικασίας θα είναι μικρή μπροστά στο μέγεθος της αποστέρησης του δικαιώματος να παρακολουθήσει ο κατηγορούμενος και πελάτης του την διαδικασία.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου σημείωσε πως τα δικαστήρια της χώρας είναι με ζήλο που προσπαθούν να διεκπεραιώσουν το έργο τους, ωστόσο είπε, εξετάζουν αν υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις μια διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί με εν μέρει την απουσία ενός κατηγορουμένου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δρ. Ευστάθιου Ευσταθίου είπε ότι ο πελάτης του βρίσκεται σε έντονο άγχος για την πορεία της υπόθεσης, λέγοντας μάλιστα πως δεν θα μπορεί να παρευρεθεί σε δίκες τουλάχιστον για περίοδο 20 ημερών.

Η Κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται στην υπόθεση ΣΑΠΑ από τον Α` Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και το Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, δεν έφερε ένσταση στο αίτημα του δικηγόρου του Δρ. Ευστάθιου Ευσταθίου.

Ο κ. Κέκκος ανέφερε μάλιστα πως διαβίβασε το θέμα της ασθένειας στο Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Λευκωσίας ο οποίος ανέφερε πως σε τέτοιες επεμβάσεις συστήνεται στους ασθενείς να μην αγχώνονται καθώς και ξεκούραση.

Ο κ. Κέκκος είπε πως ” εφόσον η επιθυμία του κατηγορούμενου Δρ. Ευστάθιου Ευσταθίου είναι να είναι παρών, πρέπει να είναι παρών”.

Παρόντες μάλιστα στη σημερινή διαδικασία σύμφωνα με την Κατηγορούσα αρχή για την συνέχιση της διαδικασίας ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας αστυφύλακας Άντρη Γεωργίου και ο αστυφύλακας Γιαννάκης Μανούρης.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Α. Δαυίδ είπε πως “ η ανάγκη να είναι παρών ο 3ος κατηγορούμενος για σκοπούς συνεννόησης με τους συνηγόρους του, δεν φαίνεται να επιτρέπουν την τυχόν «διέξοδο» και τη συνέχιση της διαδικασίας “, προσθέτοντας πως το αίτημα για αναβολή εγκρίνεται”.
Κατόπιν τούτου, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου διέταξε για σκοπούς ακρόασης της υπόθεσης ΣΑΠΑ τον επαναπρογραμματισμό της για τις 11 και 12 Νοεμβρίου στις 09:00 το πρωί .