Ο τέως Γ.Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον Ρ.Ερωτοκρίτου

Με την εξέταση του τέως Γ.Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ως μάρτυρα κατηγορίας συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη στις 9 το πρωι στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον των Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Ανδρέα Κυπρίζογλου, Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Andreas Neocleous & Co.

Την ομόφωνη απόφαση για παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τα καθήκοντά του ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος ,Λευκωσία 24 Σεπτεμβρίου 2015.ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Χθες εξετάστηκαν  το πρώην μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή της υπόθεσης Παναγιώτη Καλλή αλλά και μιας από τους φρουρούς ασφάλειας του κτιρίου της Νομικής Υπηρεσίας Μίνης Μηνά .

Στο πλαίσιο της εξέτασης του από την κατηγορούσα Αρχή, ο Παναγιώτης Καλλής υπενθύμισε ότι είχε διοριστεί από το Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ως ποινικός ανακριτής για να διερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ποινικών αδικημάτων. Όπως είπε ο κ. Καλλής, διενήργησε την έρευνα του μεταξύ 17 Μαρτίου 2015 και 31 Μαρτίου 2015 λαμβάνοντας κατάθεση από 26 συνολικά άτομα, και η έκθεση την οποία συνέταξε διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα στις 7 Απριλίου 2015.

Στο πλαίσιο της εξέτασης του Παναγιώτη Καλλή, κατατέθηκαν ως τεκμήρια η κατάθεση που λήφθηκε από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου στις 26 Μαρτίου 2015, κατάθεση η οποία σύμφωνα με τον κ. Καλλή ήταν και η μοναδική η οποία, μετά από σχετικό αίτημα του κ. Ερωτοκρίτου, δαχτυλογραφείτο την ώρα της λήψης της. Όπως ανέφερε ο κ. Καλλής, από τους υπόλοιπους οι μαρτυρίες λήφθηκαν ιδιοχείρως από τον ίδιο.

Ο κ. Καλλής ανέγνωσε ενώπιον του Δικαστηρίου ολόκληρη την κατάθεση που είχε δώσει ο Ρίκκος Ερωοοκρίτου όπως επίσης και τις καταθέσεις των άλλων δύο κατηγορούμενων Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους, οι οποίες και αυτές κατατέθηκαν ως τεκμήρια.

Το αίτημα της κατηγορούσας Αρχής όπως κατατεθεί ως τεκμήριο και η κατάθεση που έδωσε στον Παναγιώτη Καλλή ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Andreas Neocleous & Co Ανδρέας Νεοκλέους προκάλεσε ένσταση από την πλευρά του δικηγόρου της εταιρείας με το αιτιολογικό ότι κατά τη λήψη της κατάθεσης ο κ. Καλλής παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή στον Ανδρέα Νεοκλέους ότι ενδεχομένως μέσα από το περιεχόμενο της κατάθεσης του, εκπρόσωπος της εταιρείας, να προκύψουν κατηγορίες για ποινικά αδικήματα. Όπως είπε ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Κόκος Γεωργίου, η παράλειψη αυτή του κ. Καλλή συνιστά παραβίαση δικαστικών θεσμών.

Η ένσταση της υπεράσπισης έγινε αποδεκτή από την κατηγορούσα Αρχή, η οποία και απέσυρε το αίτημα της για κατάθεση ως τεκμήριο της κατάθεσης του Ανδρέα Νεοκλέους στον Παναγιώτη Καλλή.

Η αντεξέταση του κ. Καλλή από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων περιορίστηκε σε διευκρινιστικού τύπου ερωτήσεις.

Αντεξεταζόμενος από τον δικηγόρο του Ρίκκου Ερωτοκρίτου Χρήστο Πουργουρίδη, ο κ. Καλλής είπε ότι κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, η σύνταξη των καταθέσεων των μαρτύρων, με εξαίρεση την περίπτωση του κ. Ερωτοκρίτου, γινόταν χωρίς να περιλαμβάνονται στο κείμενο οι ερωτήσεις που ο ίδιος έθετε προς τον μάρτυρα. Είπε ακόμη ότι κατάθεση με προειδοποίηση λήφθηκε μόνο από τον κ. Ερωτοκρίτου.

Ο κ. Καλλής ρωτήθηκε από τον Χρήστο Πουργουρίδη σε σχέση και με διαρροές στον Τύπο του περιεχομένου των καταθέσεων που λάμβανε, απαντώντας πως από τη δική του πλευρά δεν υπήρξε καμία διαρροή και πως αν υπήρξαν διαρροές, τότε ίσως αυτές να γίνονταν από την πλευρά αυτών που κατέθεταν.

Στο πλαίσιο της εξέτασης του κ. Καλλή, κατατέθηκαν επίσης ως τεκμήρια σωρεία εγγράφων που προέκυψαν μέσα από την έρευνα του κ. Καλλή όπως επίσης και η επιστολή που απέστειλε προς τον Παναγιώτη Καλλή ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου με την οποία τον καλούσε να προβεί σε λήψη κατάθεσης από τον Γενικό Εισαγγελέα αλλά και η επιστολή απάντησης του Παναγιώτη Καλλή προς τον Ρϊκκο Ερωτοκρίτου για το θέμα αυτό.

Ακολούθως κατέθεσε στο Δικαστήριο η μάρτυρας κατηγορίας Μίνη Μηνά, Ειδική Αστυφύλακας με έδρα την Πύλη Πάφου και η οποία τα τελευταία 18 χρόνια υπηρετεί ως φρουρός ασφάλειας στην είσοδο της Νομικής Υπηρεσίας. Στο πλαίσιο της εξέτασης της κατατέθηκαν στο Δικαστήριο ως τεκμήρια στοιχεία σε σχέση με άτομα που επισκέφτηκαν τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου στη Νομική Υπηρεσία την περίοδο Αύγουστος – Νοέμβριος 2013, μεταξύ των οποίων η Βουλευτής Μαρία Κυριακού, ο δικηγόρος Αντώνης Ανδρέου, ο δικηγόρος Ανδρέας Κυπρίζογλου και ο δικηγόρος Πάμπος Ιωαννίδης. Συγκεκριμένα ως τεκμήριο κατατέθηκε το βιβλίο στο οποίο καταγράφονται τα στοιχεία των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται από τη Νομική Υπηρεσία και ο σκοπός της επίσκεψης τους.