Εφυγε ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Σπύρος Ζαγοραίος

Ένας σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης, ο Σπύρος Ζαγοραίος, που είπε τραγούδια αξέχαστα όπως το «Στης Λαρίσσης το Ποτάμι», το «Τρελλοκόριτσο», το «Άναψε το Τσιγάρο», το «Μες της Πόλης το Χαμάμ», και άλλα πολλά, απεβίωσε χθες σε ηλικία 86 ετών στο σπίτι του.

Εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, που επιδεινώθηκαν ιδιαίτερα μετά το 2009 όταν έχασε τον γιό του.newego_LARGE_t_1101_54412615_type12713

Γεννήθηκε στον ‘Αγιο Αρτέμιο (Γούβα) του Παγκρατίου στις 23 Ιουνίου 1928, ενώ σε ηλικία 15 ετών έχασε σε ατύχημα το ένα του χέρι, όταν έσκασε μια χειροβομβίδα. Ο ίδιος είχε μιλήσει αρκετά και για τον κοινωνικό αποκλεισμό που γνώρισε από συναδέλφους του, εξαιτίας αυτής της αναπηρίας.

Στον χώρο της μουσικής και του λαϊκού τραγουδιού μπήκε δυναμικά το 1952 καθώς ξεχώρισε με τη φωνή του, ενώ η καριέρα του ξεκίνησε από την Αθήνα και μετά ανέβηκε και στη Θεσσαλονίκη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να τον συνοδεύει στο τραγούδι η σύζυγος του Ζωή, δημιουργώντας ένα από τα πιο λαοφιλή ντουέτα του λαϊκού τραγουδιού.
Συνεργάστηκε με τα σπουδαιότερα ονόματα της εποχής, ενώ τα τραγούδια του έγιναν μεγάλες επιτυχίες που τις τραγουδά ο κόσμος μέχρι και σήμερα. Ανάμεσά τους το «Ε ντε λα μαγκέν», «’Αναψε το τσιγάρο», «Προσευχή», «Μες της πόλης το χαμάμ», «Στης Λαρίσης το ποτάμι», «Τρελοκόριτσο» και πολλά άλλα.

Η μουσική ήταν η ζωή του όλη, ενώ σε παλαιότερη συνέντευξή του δήλωνε: «Εμένα μ’ αρέσει πάρα πολύ να τραγουδάω, όλη μου η ζωή αυτό είναι. Και στον δρόμο που πάω εγώ σφυράω, όταν δεν τραγουδάω. Και ξέρετε και κάτι; Αν έρθει ένας καιρός και δεν μπορώ πια να τα λέω τα τραγούδια όπως πρέπει, εγώ θα πηγαίνω στα μαγαζιά και θα τους λέω: “Πόσα θέλετε να σας δώσω, να σας πω δυο τραγούδια;”»
Πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού που ζουν Έλληνες. Έως και τα τελευταία σχεδόν χρόνια της ζωής του εξακολουθούσε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στο Αιγάλεω Αττικής όπου διέμενε και είχε δημιουργήσει το λαϊκό κέντρο “Εντελαμαγκέν”.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο το απόγευμα από το Γ’ Νεκροταφείο.

.