Κλιμακώνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

Εστειλε  δύο πολεμικά πλοία  για «ασπίδα»  «Barbaros»

Κλιμακώνει την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία η οποία  έχει ήδη στείλει  δύο επιπλέον πολεμικά πλοία συνοδεία στο σκάφος «Barbaros» που όπως έχει ανακοινώσει η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός του «οικοπέδου 3» συνοδευόμενο από άλλα δύο βοηθητικά σκάφη.BDD4A9893F22FB2E852860B1F2BE1CDD

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης σπεύδουν στο σημείο όπου βρίσκεται το «Barbaros» δύο επιπλέον πλοία του Στόλου δημιουργώντας ένα μικρό στολίσκο-«ασπίδα» στις έρευνες που θέλει να διενεργήσει η Άγκυρα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζοντας κάθε κυριαρχικό δικαίωμα της Λευκωσίας και κάνοντας βεβαίως σκουπιδι τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Τα σκάφη που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή είναι οι φρεγάτες «Gelibolu» και «Giresun» και η κορβέτα «Bafra». Πλοία τα οποία είναι γνωστά στο Πολεμικό Ναυτικό για τις συνεχείς τους διελεύσεις από το στενό του Καφηρέα και τις κρουαζιέρες στις Κυκλάδες.Η Άγκυρα πάντως φαίνεται να καλλιεργεί ένα «πολεμικό κλίμα» και αυτό φαίνεται από τα τουρκικά δημοσιεύματα τα οποία πέραν τις αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ γίνεται και μία προσπάθεια οικειοποίησης των υδρογονανθράκων της Κύπρου, εξηγώντας με τον τρόπο αυτό την «κρίση»…

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της “Χουριέτ” με τίτλο “το Barbaros” στα νερά της κρίσης» στο οποίο αναφέρει ότι «το “Barbaros” ξεκίνησε εργασίες αντίποινα για την μονομερή γεώτρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σύμφωνα με την “Χουριέτ” «η ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις έπειτα από την αντίδραση της Τουρκίας και της τουρκοκυπρικής πλευράς παρακολουθεί στενά το “Barbaros” και το στόλο που τον συνοδεύει».

Την ίδια στιγμή, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρει ότι, «η ελληνοκυπριακή διοίκηση» βρίσκεται σε συναγερμό στην Μεσόγειο», ενώ η τουρκική έκδοσης της Ντόιτσε Βέλλε αναφέρει ότι «οι υδρογονάνθρακες νοτίως της Κύπρου έφεραν αντιμέτωπους την Τουρκία, την ελληνοκυπριακή πλευρά, την Ρωσία και το Ισραήλ. Ως αντίποινα η Ρωσία και το Ισραήλ πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή».

Ήδη, από χθες το ρωσικό Ναυτικό άρχισε και θα συνεχίσει μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου ασκήσεις με τη χρήση ρουκετών στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο, ύστερα από άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο σήμερα   οι Τούρκοι συνεχισαν ακάθεκτοι τις  παράνομες  ενέργειες  τους  Το «Μπαρμπαρός» ήδη έκανε σάρωση στο «οικόπεδο» 3 και προχώρησε από νωρίς το πρωί στο «οικόπεδο» 2 με πορεία ανατολική στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού. Πλέει παράλληλα με τις ακτές κρατώντας απόσταση 40 χιλιομέτρων από αυτές εντός του χώρου που η Τουρκία δέσμευσε με την οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX).

Το «Μπαρμπαρός» δεν το ακολούθησε η φρεγάτα «Γκελίμπολου» η οποία έχει μείνει στο «οικόπεδο» 3 ενώ η τουρκική φρεγάτα «Γκοκσεάντα» βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στα νοτιανατολικά της Κύπρου στο οικόπεδο 13 της ΑΟΖ.

Η παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα πιθανόν να προκαλέσει πρόβλημα σε πλοία που χρησιμοποιούν το λιμάνι Λεμεσού αλλά και σε πλοία που εξυπηρετούν το γεωτρύπανο Saipem 10000, της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ που πραγματοποιεί γεώτρηση στο «οικόπεδο» 9.

Στο μεταξύ  άρχισε  σήμερα  η κοινή άσκηση Ισραήλ και Κυπριακής Εθνικής Φρουράς με πτήσεις αεροσκαφών πάνω από το νησί. Αεροσκάφη F-15 και F-16 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποιούν εικονικές προσβολές στόχων στον θαλάσσιο και τον χερσαίο χώρο της Κύπρου ενώ η κυπριακή αεράμυνα αναζητεί «εχθρικά» αεροσκάφη.Η άσκηση πραγματοποιείται κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός» και θα συνεχιστεί και αύριο.

Τα αεροσκάφη του Ισραήλ είναι ορατά από τους κατοίκους των πόλεων Λεμεσού και Πάφου