Τσίπρας: «Σύγχρονες Θερμοπύλες η ακριτική Ελλάδα»

Mε δερμάτινο μπουφάν της Πολεμικής Αεροπορίας ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας έκατσε στο πιλοτήριο ενός C-130 κατά την διάρκεια δοκιμαστική πτήσης στην τελική φάση της στρατιωτικής άσκησης «Παρμενίων 2015».

parme3

 

Ο πρωθυπουργός  έφτασε το πρωί στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στο Πεδίο Ασκήσεων, όπου διεξάγεται η Στρατιωτική Άσκηση «Παρμενίων 2015», την τελική φάση της οποίας και παρακολούθησε.

Βαθειά ήταν η ικανοποίηση του Αλέξη Τσίπρα για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον πρωθυπουργό να συγχαίρει όσους και όσες πήραν μέρος σε αυτή την ευρείας κλίμακας στρατιωτικη ασκηση.parme18

«Ο ρεαλισμος της άσκησης και η ακρίβεια των πυρών δείχνουν πως στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνεται εξαιρετική δουλειά» σημείωσε στις δηλώσεις Πρόσθεσε επίσης πως η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, κάνοντας αναφορά στις πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία. «Η Ελλάδα είναι στη μέση, αφού αυτές είναι σύνθετες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε.parmeniwnsdf2

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας ότι είναι ένα πρόβλημα που η χώρα  το αντιμετωπίζει εντονότερα από άλλες της ΕΕ. «Εμείς, ως Έλληνες τα έχουμε περάσει αυτά και γι’ αυτό είμαστε αλληλέγγυοι. Ζητάμε όμως κι από τους γειτονές μας να πράξουν το ίδιο» είπε με νόημα.

Σχετικά με τα εξοπλιστικά ανέφερε ότι κατά το παρελθόν αποτέλεσαν εκτροφείο σκανδάλων και κατασπατάλησης κρατικού χρήματος. «Όλα αυτά σήμερα αποτελούν παρελθόν» συμπλήρωσε και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκ βάθρων εκσυγχρονισμούς στα οπλικά συστήματα, αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.parmeniwnsdf1

Προανήγγειλε ακόμα ότι άμεσα θα δοθεί στους στρατιωτικούς το επίδομα παραμεθορίου.

«Επιστρέφω απόλυτα ικανοποιημένος και υπερήφανος στην Αθήνα για τη δουλειά που γίνεται παρά τις δυσκολίες, με καλή οργάνωση και επαγγελματισμό τα στελέχη ανταποκρίνονται άριστα στην αποστολή τους» Θύμισε ότι όσοι υπηρετούν στην ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας, θεωρούνται πως είναι εκεί με δυσμενή μετάθεση, αλλά εδώ, συμπλήρωσε, είναι η πινέζα που κρατά τον χάρτη της Ελλάδας στη θέση του και διασφαλίζει την ακεραιότητα και ασφάλειά της.

«Λένε κάποιοι, ότι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, χαριτολογώντας πολλές φορές- και θα το έχετε ακούσει σίγουρα εσείς που έχετε πάρει μετάθεση εδώ – ότι βρισκόμαστε στη «πινέζα» του χάρτη, έτσι έλεγαν, στο τέρμα πάνω δεξιά. Είναι όμως ξέρετε αυτή η πινέζα που κρατάει στη θέση του τον χάρτη. Εάν δεν υπήρχε, δεν θα ήταν ο χάρτης ποτέ στη θέση του», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «οι σύγχρονες, λοιπόν Θερμοπύλες που φυλάτε» είναι μια περιοχή που έχει «ιδιαίτερη ανάγκη τη στήριξη μας ολόπλευρα και εσείς εδώ με την παρουσία σας διασφαλίζεται ότι ο χάρτης θα μείνει πάντα σταθερός, η Πατρίδα μας ακέραια και προφυλαγμένη από κάθε κίνδυνο».parmeniwnsdf5

Εκφράζοντας την βαθιά ικανοποίησή του για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων που, όπως τόνισε, έχει επιπρόσθετη σημασία σε μία εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο «ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης», ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναχώρησε από την ακριτική Αλεξανδρούπολη αισθανόμενος «σιγουριά για την ασφάλειά μας και περηφάνια για τις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν στον στρατό».

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της διακλαδικής άσκησης των ενόπλων δυνάμεων, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας δεν έκρυψε ότι εντυπωσιάστηκε απ’ όσα είδε, καθ’ ότι πρώτη φορά είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τέτοιας κλίμακας στρατιωτική άσκηση. «Ο όγκος και η ακρίβεια των πυρών, ο ρεαλισμός στη διεξαγωγή της άσκησης, αλλά και η ασφάλεια, ο συντονισμός των τμημάτων που έλαβαν μέρος, δείχνουν ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνεται, πραγματικά, εξαιρετική δουλειά», είπε.

«Η χώρα μας δεν βρίσκεται σε πόλεμο. Τα σύνορά μας είναι ασφαλή. Το εγγυάστε, άλλωστε, εσείς οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, η πατρίδα μας βρίσκεται στο μέσο, θα έλεγε κανείς, ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης. Η κατάσταση στην Ουκρανία, νοτιοανατολικά στη Συρία, νοτιοδυτικά στη Λιβύη, είναι μια κατάσταση έντασης, ένα τρίγωνο έντασης τριγύρω μας, του οποίου είμαστε στη μέση. Διευρύνουν αυτές οι εντάσεις τον κύκλο και την υφή σύνθετων προκλήσεων που έχουμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης και στην προσφυγική κρίση, ένα πρόβλημα που, όπως τόνισε, λόγω γεωγραφίας και εγγύτητας προς τις εμπόλεμες περιοχές, η Ελλάδα το αντιμετωπίζει εντονότερα από άλλες χώρες. «Χιλιάδες οικογένειες παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς για να γλυτώσουν από τον πόλεμο», είπε υπενθυμίζοντας ότι «εμείς ως Έλληνες τα έχουμε περάσει αυτά, τα καταλαβαίνουμε, γι’ αυτό και είμαστε αλληλέγγυοι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο και προσπαθούμε για το καλύτερο».

Γι’ αυτόν τον λόγο, συνέχισε ο κ. Τσίρπας απευθυνόμενος στους αξιωματικούς και στρατιώτες, και ζητάμε και από τους γείτονές μας να πράξουν το ίδιο. «Το προσφυγικό ζήτημα, ο πόνος και η δυστυχία των ανθρώπων δεν μπορούν να αποτελούν εργαλεία για την προώθηση ιδιοτελών εθνικών συμφερόντων για καμία χώρα», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε προσωπικά προς τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, για να τους πει:

«Όπως καλά γνωρίζετε, αφού και εσείς και οι οικογένειές σας δοκιμαστήκατε τα τελευταία χρόνια και εξακολουθείτε να δοκιμάζεστε, όπως και όλοι μας, από την οικονομική κρίση, κάθε βλήμα, κάθε σφαίρα, κάθε σταγόνα καυσίμου, κάθε βίδα ακόμα που χρησιμοποιήθηκε σήμερα σ’ αυτήν εδώ την άσκηση, έχει πληρωθεί με θυσίες από το υστέρημα του ελληνικού λαού, και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καταβάλλουν αυτό το κόστος αγόγγυστα, διότι γνωρίζουν, διότι έχουν εμπιστοσύνη σ’ εσάς».

Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι χώρος της Εθνικής Άμυνας, ειδικά τα εξοπλιστικά, «αποτέλεσαν δυστυχώς στο παρελθόν εκτροφείο σκανδάλων και κατασπατάλησης πολύτιμων πόρων», και ότι παράλληλα χάθηκαν ευκαιρίες για την καλύτερη θωράκιση της χώρας, αλλά και για την ανάπτυξη μιας υγιούς αμυντικής βιομηχανίας. Διαβεβαίωσε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ότι όλα αυτά σήμερα αποτελούν παρελθόν.

Και ανέφερε πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρούν με γοργά βήματα στον εκ βάθρων εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πλέγματος της Εθνικής Άμυνας – από τα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό, θέματα μισθολογικά, βαθμολογικής εξέλιξης, θέματα διαβίωσης των στελεχών και των οικογενειών τους μέχρι τα εξοπλιστικά, τη διαφάνεια, την αμυντική βιομηχανία.

«Έχω και εγώ και ο Υπουργός απόλυτη συναίσθηση των ειδικών parme20προβλημάτων που αντιμετωπίζετε. Από τις πρώτες αποφάσεις της Κυβέρνησής μας, άλλωστε, ήταν η άμεση χορήγηση των προβλεπομένων ημερών εκτός έδρας του Νομού Έβρου και των νησιών του Αιγαίου. Αυτό έγινε πραγματικότητα και προχωράμε άμεσα και στο επίδομα παραμεθορίου».

Είπε ακόμα ότι θα ήθελε ως Πρωθυπουργός να είχε την δυνατότητα να ενισχύσει το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων όπως του αξίζει, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι και δεσμεύεται και από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί επιπρόσθετων δαπανών.

«Ξέρετε τις δυσκολίες. Γνωρίζετε ότι όλοι μας δίνουμε μια μάχη για να βγει επιτέλους η χώρα από αυτή την πολυετή κρίση, να ανακτήσουμε, βγαίνοντας από αυτή τη μέγγενη της επιτροπείας, εν συνόλω την κυριαρχία μας. Αυτό απαιτεί θυσίες, αλλά οι θυσίες πρέπει να έχουν στόχο και να πιάνουν τόπο», ανέφερε.

Καταλήγοντας ο κ. Τσίρπας είπε ότι επιστρέφει στην Αθήνα απόλυτα ικανοποιημένος, ως Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά και υπερήφανος ως Έλληνας για τη δουλειά που γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις, «αθόρυβα, χωρίς κομπασμούς, χωρίς υπερβολές, με καλή οργάνωση επαγγελματισμό και συναίσθηση της αποστολής σας».