Ανακοινωθηκαν τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας 2014

Στον Αντώνη Γεωργίου για το “Ένα άλμπουμ ιστορίες” απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, στον Κώστα Λυμπουρή για το “Των ημετέρων άλλων” το Βραβείο για Διήγημα/νουβέλα, στον Γιώργο Παναγή για το “Οι Μύθοι: Διηγήματα” το Βραβείο του Νέου Λογοτέχνη, στη Μαρία Ολυμπίου για το έργο “Ροχαλίζουν οι ουρανοξύστες;” το Βραβείο Λογοτεχνία για μικρά παιδιά, το Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους απονεμήθηκε στην Παναγιώτα Πλησή για το “Μα, μπαμπά, είναι χάλια!” και το Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους στον Φίλιππο Θεοδωρίδη για την εικονογράφηση του έργου “Η μαθητευόμενη ψυχούλα και ο κακός λύκος”.books

Τα Βραβεία για την Ποίηση και Δοκίμιο/μελέτη δεν απονεμήθηκαν με ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής και στις δύο περιπτώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στην κατηγορία ποίηση τα επικρατέστερα έργα, κατά αλφαβητική σειρά, ήταν: Αγγέλα Καϊμακλιώτη, Εκ του σύνεγγυς, Βάκης Λοϊζίδης, Göteborg, Ευφροσύνη Μαντά-Λαζάρου, Ναρκοσυλλέκτρια, Λίλη Μιχαηλίδου, Αρένα , Νένα Φιλούση, Ακτήμων. Επικρατέστερα έργα στην κατηγορία Μελέτη για τη Λογοτεχνία (Μονογραφία)/Δοκίμιο για τη Λογοτεχνία ήταν του Ανδρέα Πετρίδη, Εξ αφορμής: Αισθητικές προσεγγίσεις. Όλα τα βραβεία αφορούν εκδόσεις του 2014.

Στην κατηγορία Μυθιστόρημα τα επικρατέστερα ήταν: Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη, Στο ρήγμα του χρόνου, Αντώνης Γεωργίου, Ένα αλπούμ ιστορίες, Ρήνα Κατσελλή, Οδοδείχτες του παλιού καιρού: Ένα μυθιστόρημα σε μικρές ιστορίες, Κατερίνα Μαυρομμάτη, Η ενοχή των αθώων,
Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου, Ως αληθώς: Η ζωή της Χαρίτας Μάντολες.

Στην κατηγορία Διήγημα/νουβέλα τα επικρατέστερα ήταν: Ευριπίδης Κλεόπας, Τα ίχνη του χρόνου, Κώστας Λυμπουρής, Των ημετέρων άλλων, Γιώργος Χαριτωνίδης, Ανέβας και κατέβας.

Στην κατηγορία Νέου Λογοτέχνη: Ευτυχία Παναγιώτου, Χορευτές, Γιώργος Παναγή, Οι Μύθοι: Διηγήματα, Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου, Δάσος λύκων.

Στην κατηγορία Λογοτεχνία για μικρά παιδιά: Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή, Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ, Φρίξος Μιχαηλίδης, Η όπερα της μαντάρας, Μαρία Ολυμπίου, Ροχαλίζουν οι ουρανοξύστες, Κώστας Πετρίδης, Η μαθητευόμενη ψυχούλα και ο κακός λύκος, Λάκης Φουρουκλάς, Μαλάικα.

Στην κατηγορία Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους τα επικρατέστερα έργα ήταν: Φυτούλα Βακανά και Ανθή Πειραία, Κωδικός Π.Α.Ρ.Ε.Α: Το μυστήριο της παράξενης βροχής, Έλενα Περικλέους, Με τα μάτια ενός σκύλου: Η επιστροφή, Παναγιώτα Πλησή, Μα, μπαμπά, είναι χάλια!, Δήμητρα Χαραλάμπους, Πεν 7: Σε μυστική αποστολή.

Στην κατηγορία Εικονογράφηση λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά και εφήβους τα επικρατέστερα έργα ήταν: Για την εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου: Ζωής Θεοχάρη, Ελίτσα μαυρομάτα, για την εικονογράφηση του Φίλιππου Θεοδωρίδη: Κώστα Πετρίδη, Η μαθητευόμενη ψυχούλα και ο κακός λύκος, για την εικονογράφηση της Λουίζας Καϊμάκη: Μελίσσας Έκκερς, Πούπα, για την εικονογράφηση της Ζωής Πίντσιες Κυριάκου: Νεοφύτας Πολυδώρου, Ένας στρουμπουλός ιπποπόταμος.