Το Κ.Κ. Πορτογαλίας θα υποστηρίξει κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού

Σε μια μεταστροφή της έως τώρα στάσης του, αλλά και των προεκλογικών δηλώσεων ότι δεν επρόκειτο να συνεργαστεί ούτε με τους Συντηρητικούς του Κοέλιου ούτε με τους Σοσιαλιστές του Κόστα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας δηλώνει έτοιμο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS).

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος, Ζερόνιμο ντε Σόουζα, «μια λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που αναπόφευκτα12_179 περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, θα έχει την πολιτική μας υποστήριξη, για να σταματήσει η επανάληψη αυτής της πολιτικής (της λιτότητας)» της κεντροδεξιάς παράταξης.
Ο Ζερόνιμο ντε Σόουζα έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η στάση αυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος πιθανόν να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της απερχόμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Παρά την επικράτηση των Συντηρητικών στις εκλογές της Κυριακής, δεν κατόρθωσαν αν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο, που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού, κάλεσε σε συζητήσεις για πιθανή συνεργασία τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα.

Ο Κόστα, όμως, υποστήριξε πως οι Σοσιαλιστές δεν θα συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με την κεντροδεξιά, αλλά πως θα προχωρήσει σε συζητήσεις με τους ηγέτες των δύο κομμάτων της άκρας αριστεράς (το Μπλοκ της Αριστεράς και η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους), που είναι αντίθετα με τις πολιτικές λιτότητας. Αν συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους, αυτά τα τρία κόμματα μπορούν να συγκεντρώσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι εκλογές έδωσαν, σε σύνολο 230 βουλευτικών εδρών, 104 έδρες στην κεντροδεξιά, 85 στους Σοσιαλιστές, 19 στο Μπλοκ της Αριστεράς και 17 στο Κομμουνιστικό Κόμμα.