Οι ΗΠΑ απορρίπτουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία

Δεν υφίσταται απόφαση να θεσπιστεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, είπε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών χθες, μετά από αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει προτείνει την εναλλακτική αυτή λύση για να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός.

epa04964958 A handout frame grab taken from a video footage made available on the official website of the Russian Defence Ministry on 05 October 2015 shows bombs dropped by a Russian warplane during an airstrike against what Russia says was a large concentration of terrorist Islamic State (ISIS or IS) military equipment in the forest area near the city of Idlib, Syria, and a sub-window in the upper-left coner showing the site targeted for a strike. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Επικαλούμενο δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων, το CNN ανέφερε την Τρίτη ότι ο Κέρι είχε προτείνει μια ζώνη απαγόρευσης στη Συρία κατά μήκος των βόρειων συνόρων της, με πιθανότητα δεύτερης κοντά στα νότια σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με το κανάλι, η ιδέα παρουσιάστηκε σε μια συνεδρίαση του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την περασμένη Πέμπτη, παρότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την είχε απορρίψει με τον ισχυρισμό ότι η κρίση στη Συρία μπορούσε να αντιμετωπιστεί με πολιτική μετάβαση στην οποία ο πρόεδρος της Συρίας Μπάσαρ Αλ Ασαντ παραιτείται. Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) Τζον Κίρμπι είπε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η κυβέρνηση συνέχιζε τις διαβουλεύσεις για το πώς θα επιτεθεί στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία. Μεταξύ άλλων, είπε, “Εχουμε συζητήσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την κινητικότητα του ΙΚ εκεί, στη βόρεια Συρία, και μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει απόφαση να προχωρήσουμε σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.”

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος Τζος Ερνεστ είπε ότι ενώ δεν το απέκλειε για το μέλλον, το θέμα δεν συζητούνταν αυτή τη στιγμή. Η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, πιέζει εδώ και καιρό για μια ζώνη στη βόρεια Συρία, για να απωθήσει το ΙΚ και τους Κούρδους μαχητές από τα σύνορά της καθώς και να ελέγξει τη ροή των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα για να μπουν στη χώρα.

Σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, ο Ομπάμα εξέφρασε με έντονους όρους την αντίθεσή του σε μία τέτοια ζώνη, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει μετριοπαθείς αντιπολιτευτικές ομάδες στη Συρία. “‘Οταν ακούω κόσμο να προτείνει ημιτελείς ιδέες ως λύσεις ή προσπαθεί να υποβαθμίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν στη κατάσταση αυτή – αυτό που θα ήθελα να ακούσω να ρωτάται είναι, Ακριβώς, επακριβώς, τί ακριβώς θα κάνατε, και πώς θα το χρηματοδοτούσατε, και πώς θα το διατηρούσατε. Και η τυπική απάντηση που παίρνεις είναι μια σειρά από ασυναρτησίες”.