Εν μέσω ενστάσεων συνεχίστηκε η δίκη εναντίον Τρ.Κύπρου και άλλων

Εν μέσω ενστάσεων από πλευράς δικηγόρων της υπεράσπισης συνεχίστηκε την Τετάρτη η εξέταση του λειτουργού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Άλκη Πιερίδη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της.

Åíþðéùí ôïõ Åðáñ÷éáêïý Äéêáóôçñßïõ Ëåõêùóßáò ðñïò Ýêäïóç äéáôÜãìáôïò ðñïóùðïêñÜôçóçò ðáñïõóéÜóôçêáí óÞìåñá ïé ôñåéò óõëëçöèÝíôåò ïé ïðïßïé öÝñïíôáé íá ó÷åäßáæáí, ìåôáîý Üëëùí, ôç äïëïöïíßá ôïõ Ãåíéêïý ÅéóáããåëÝá ÐÝôñïõ Êëçñßäç, óýìöùíá ìå ôçí Áóôõíïìßá , ÄåõôÝñá 29 Ïêôùâñßïõ 2012.

Κεντρικό σημείο της σημερινής διαδικασίας ήταν η άποψη του κ. Πιερίδη, στη βάση εγγράφων του μαρτυρικού υλικού και σε συνδυασμό με την εμπειρογνωμοσύνη του, για το κεφαλαιουχικό κενό που θα παρουσίαζε η Τράπεζα Κύπρου κατά την επίδικη περίοδο του 2012. Οι ενστάσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν κατά κύριο λόγο από τον δικηγόρο Δημήτρη Αραούζο και ορισμένες από το συνάδελφό του Κρις Τριανταφυλλίδη απορρίφθηκαν εκτός από μία που είχε σχέση με την πιθανή ερμηνεία του νόμου από τον μάρτυρα, κάτι που το Δικαστήριο δεν επέτρεψε. Σε κάποιο σημείο η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Λένα Δημητριάδου ζήτησε από τους δικηγόρους να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους με φειδώ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της κατηγορούσας Αρχής Πολίνας Ευθυβούλου ο κ. Πιερίδης εξήγησε στο Δικαστήριο αναλυτικά τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε παρουσίαση του Χρίστη Χατζημιτσή ενώπιον συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου. Αναφερόμενος στον τρόπο υπολογισμού των νέων ελληνικών ομολόγων που κατείχε η Τράπεζα Κύπρου είπε ότι «για να δείτε πόσο τοξικό ήταν το ομόλογο, σε ελάχιστο χρονικά διάστημα πήγε στο 10%», προσθέτοντας ότι «η Τράπεζα το είχε στο 36%».

Είπε ακόμη ότι η Τράπεζα Κύπρου για το 2011 είχε συνολικές προβλέψεις κεφαλαιουχικών αναγκών €426 εκ. και έκανε λόγο για «επιστολή καταπέλτη» προς την Τράπεζα από την Κεντρική στις 10 Μαΐου 2012 στην οποία η εποπτική αρχή παρέπεμπε και σε δύο προηγούμενες επιστολές της για το θέμα και τους έλεγε, σύμφωνα με τον κ. Πιερίδη, «Κύριοι, πρέπει να αυξήσετε τις προβλέψεις σας». Η Τράπεζα Κύπρου, ανέφερε, προέβαινε σε “underprovisioning” (μειωμένες προβλέψεις). Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός της Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν €200 εκ., δηλαδή μικρότερος του μισού του €426 εκ. ολόκληρου του προηγούμενου χρόνου. Το οποίο, πρόσθεσε, ήταν λανθασμένο, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση πήγαινε όλο και χειρότερα, το οποίο τους έλεγε η Κεντρική Τράπεζα σε επιστολές της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για αναφορές σε πιθανή πώληση ασφαλιστικών εταιρειών της Τράπεζας εξέφρασε τη θέση ότι από τη στιγμή που δεν είχε καταλήξει η Τράπεζα τουλάχιστον σε μια κατ` αρχήν συμφωνία για την πώληση των ασφαλιστικών εργασιών της δεν μπορεί να ληφθούν υπόψη τα ποσά στις προβλέψεις. Το ίδιο απάντησε και για την πρόβλεψη για πιθανή πώληση του ξενοδοχείου Κέρμια. Δεν υπήρχε κατ` αρχήν συμφωνία για την πώληση της εταιρείας γι αυτό δεν την υπολογίζω στην κάλυψη του κεφαλαιουχικού κενού, ανέφερε. Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Ευθυβούλου για το περιεχόμενο επιστολής του κ. Ηλιάδη προς την Κεντρική Τράπεζα ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2012 στην οποία διατυπώνεται μια αναφορά σε ένα ποσό των €400 εκ. ο κ Πιερίδης ανέφερε ότι ο κ. Ηλιάδης στην επιστολή του κάνει την ίδια άσκηση με τον κ. Χατζημιτσή. Πρόκειται για την ίδια άσκηση, αλίμονο να μην ήταν η ίδια, είπε, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να υπολογίσει το κεφαλαιουχικό κενό.

Κατά την αρχή της διαδικασίας με ενδιάμεση απόφασή του το τριμελές σώμα απέρριψε προηγούμενη ένσταση των δικηγόρων υπεράσπισης ως προς τον τρόπο εξασφάλισης εγγράφου και τη διεξαγωγή δίκης εντός της δίκης. Το Δικαστήριο έκρινε ότι πρόκειται για προϋπάρχον υλικό (πρακτικά) και δεν δύναται να λεχθεί ότι το έγγραφο συντάχθηκε επειδή κάμφθηκε η βούληση οποιουδήποτε κατηγορούμενου. Δεν προκύπτει η ανάγκη διεξαγωγής δίκης εντός της δίκης, ανέφερε η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανακοινώνοντας την απόφαση.

Η διαδικασία συνεχίζεται αύριο, Πέμπτη, στις 0915, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση του κ. Πιερίδη και να αρχίσει η αντεξέταση του από τους δικηγόρους υπεράσπισης.

Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι είναι οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης.