Επικίνδυνη κλιμάκωση:Pantsir-S1 εγκλώβισε τουρκικό F-16

Αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S1 εγκλώβισε τουρκικό F-16 για τριάντα δευτερόλεπτα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατάρριψης!SU30MK

Τα υπερσύγχρονο πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S1, γνωστό στο ΝΑΤΟ ως SA-22, χειρίζεται αποκλειστικά από Ρώσους στη Συρία.

Συγκεκριμένα, τουρκικό F-16 που έκανε περιπολία στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας “παρενοχλήθηκε” από συριακό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα το οποίο και το εγκλώβισε για 30 δευτερόλεπτα σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου!

Η Τουρκία κατηγορεί την συριακή αεράμυνα λέγοντας ότι παρενοχλεί τα…μαχητικά της στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Σύμφωνα με την επίσημη τουρκική ενημέρωση ” έξι F-16 κατά τη διάρκεια περιπολίας κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας- Συρίας παρενοχλήθηκαν από συριακό αντιαεροπορικό σύστημα για 30 δευτερόλεπτα”.

Yπενθυμίζουμε ότι το Pantsir-S1 εκτιμάται ότι μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνο για την κατάρριψη του τουρκικού αναγνωριστικού Phantom RF-4E ανοιχτά της Λαττάκειας στις 22 Ιουνίου του 2012.

Η Ρωσία μελετά τις αμερικανικές προτάσεις

H Ρωσία μπορεί να επεξεργαστεί τις αμερικανικές προτάσεις για τον συντονισμό των επιδρομών της στη Συρία με αυτές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

“Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησε στα αιτήματα του Πενταγώνου και εξέτασε σε βάθος τις αμερικανικές προτάσεις για τον συντονισμό των επιχειρήσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο συριακό έδαφος.

Γενικά, οι προτάσεις αυτές μπορούν να τεθούν υπό επεξεργασία. Προσπαθούμε μόνο να αποσαφηνίσουμε από την πλευρά μας ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που θα συζητηθούν σήμερα μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και αυτών του Πενταγώνου”, δήλωσε ο στρατηγός, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Αμερικανοί και ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συζητήσει την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από ρωσικό αίτημα, τρόπους για την αποφυγή οποιουδήποτε τυχόν περιστατικού στο συριακό εναέριο χώρο.

Οι δύο χώρες που πραγματοποιούν σε τακτική βάση αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, επρόκειτο να ρυθμίσουν έτσι ώστε οι επιδρομές τους να μην διεξάγονται στο ίδιο μέρος και ταυτόχρονα. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι ρωσο-αμερικανικές συνομιλίες για το θέμα δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε επανειλημμένα τον πρεσβευτή της Ρωσίας χθες για να διαμαρτυρηθεί για τις κατ΄επανάληψη παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και να τον προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα θεωρηθεί υπεύθυνη αν παρόμοια περιστατικά επαναληφθούν