Διαφωνεί και το ΑΚΕΛ με τοποθετήσεις Ακιντζί για μόνιμες παρεκλίσεις

Την καθετη διαφωνία του με τις τοποθετήσεις Ακιντζί  για μόνιμες  παρεκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο εξέφρασε σημερα και το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος  Τύπου  της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης μιλώντας για το θέμα ανέφερε:182E3C6ED84AAF5678AA0CF54F39F2EE

«Η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το κρίσιμο και πολύπλοκο ζήτημα του περιουσιακού. Από την πρόοδο σε αυτό το κεφάλαιο θα κριθεί και η τύχη της τρέχουσας διαδικασίας. Είναι γι’ αυτό το λόγο που πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι διπλά προσεκτικές αυτή την περίοδο.
Οι τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί για παρεκκλίσεις από το κεκτημένο και για περιουσιακές και πληθυσμιακές πλειοψηφίες θα έπρεπε να αποφευχθούν γιατί δεν είναι υποβοηθητικές ούτε για τη διαδικασία ούτε για την ουσία. Η θέση του ΑΚΕΛ σε αυτά τα ζητήματα είναι ξεκάθαρη: Δεν αποδεχόμαστε μόνιμες παρεκκλίσεις ούτε και εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης. Εμμένουμε στη σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ ότι όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα έχουν απεριόριστο δικαίωμα να κατοικούν, να εργάζονται, να διεξάγουν εμπόριο, να ασκούν επάγγελμα, να εγκαθιδρύουν και να λειτουργούν επιχειρήσεις ή να ασκούν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια.
Ευελπιστούμε πως αυτή την ευαίσθητη περίοδο όλοι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην τιτάνια προσπάθεια για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών και του συμφωνημένου πλαισίου και θα αποφεύγουν αντιπαραγωγικές δηλώσεις που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας και απαισιοδοξίας και να πλήττουν τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Η ΕΔΕΚ

Εξάλλου ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου

σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ επανάληψη δήλωσε δημόσια ότι μοιράζεται το ίδιο όραμα με τον κ. Μουσταφά Ακιντζί.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Ακιντζί έχει με δημόσιες δηλώσεις του ξεκαθαρίσει τις θέσεις του για βασικά θέματα επίλυσης του κυπριακού. Την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ ουσιαστικά απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά για τη συνεχιζόμενη κατοχή απότοκο της εισβολής, την εθνοκάθαρση και την επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας θωπεύοντας ουσιαστικά τον τουρκικό επεκτατισμό, ο κ. Ακιντζί αξιοποίησε την παρουσία του στην έδρα του ΟΗΕ για να προβάλλει τις πάγιες, απαράδεκτες και προκλητικές θέσεις της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ξεκαθαρίσει στο λαό κατά πόσον στο κοινό όραμα που μοιράζεται με τον κ. Ακιντζί περιλαμβάνονται και:
• οι εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και περιουσιών
• οι μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο και μόνιμη παραβίαση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επίσης
• η απειλή πολέμου από την Τουρκία για τη διαχείριση του φυσικού μας αερίου
Το μόνο σίγουρο ότι αυτό που μοιράστηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν η αποδοχή του διχοτομικού τουρκοφόρου σχεδίου Ανάν.

Τέλος κάλεσε το λαό  σε επαγρύπνηση και εγρήγορση γιατί αποδεικνύεται καθημερινά ότι οι κυβερνώντες και οι συνοδοιπόροι τους διαπραγματεύονται ουσιαστικά λύση τουρκοποίησης της Κύπρου.