Ο Ι.Νικολάου ανκαι ήταν νομικός της ετ.ΒΕΞ Δράμας λέει πως δεν είχε ανάμιξη στο σκάνδαλο με τους πασσάλους της ΑΗΚ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου με σημερινή ανακοίνωση του ισχυρίζεται ότι ουδεμία συμμετοχή είχε είτε στη διαδικασία λήψης απόφασης για κατακύρωση της προσφοράς σε συγκεκριμένη εταιρεία, είτε κατά τη διαδικασία απόκτησης πασσάλων της ΑΗΚ και κάνει λόγο για

Ï Õðïõñãüò Äéêáéïóýíçò êáé Äçìïóßáò ÔÜîåùò ê. ÉùíÜò ÍéêïëÜïõ óôçí åêäÞëùóç ìå èÝìá «ÅõñùåêëïãÝò: ¹ñèå ç þñá ôçò Ðïóüóôùóçò;», Ëåõêùóßá 14 ÌáÀïõ 2014.

Ï Õðïõñãüò Äéêáéïóýíçò êáé Äçìïóßáò ÔÜîåùò ê. ÉùíÜò ÍéêïëÜïõ óôçí åêäÞëùóç ìå èÝìá «ÅõñùåêëïãÝò: ¹ñèå ç þñá ôçò Ðïóüóôùóçò;», Ëåõêùóßá 14 ÌáÀïõ 2014.

απαράδεκτη και κακόβουλη προσπάθεια να εννοηθεί είτε άμεση, είτε έμμεση εμπλοκή του στο θέμα.

Με ανακοίνωσή του ο κ. Νικολάου αναφέρεται στα δημοσιεύματα «με τα οποία επιχειρείται η εμπλοκή μου ή αφήνονται αιχμές για ανάμειξη μου όσον αφορά στην προμήθεια των ελαττωματικών πασσάλων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου».

«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ουδεμία συμμετοχή είχα είτε στη διαδικασία λήψης απόφασης για κατακύρωση της προσφοράς σε συγκεκριμένη εταιρεία, είτε κατά την διαδικασία απόκτησής τους», προσθέτει.

Εξηγεί ότι «υπό την ιδιότητα του δικηγόρου το 2004 εκπροσώπησα την εταιρεία ΒΕΞ ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών».

Το όλο θέμα, προσθέτει, «το χειρίστηκα ως δικηγόρος, στα πλαίσια της δεοντολογίας που διέπει την άσκηση του επαγγέλματος, χωρίς να έχω καμία εξουσία ούτε επίδραση στην όποια απόφαση ελήφθη».

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «η προσπάθεια να αφήνεται να εννοηθεί είτε άμεση είτε έμμεση εμπλοκή μου στη προμήθεια των ελαττωματικών πασσάλων λόγω της εκπροσώπησης της εταιρείας ως δικηγόρου ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών, είναι απαράδεκτη και κακόβουλη και στρέφεται εναντίον κάθε δικηγόρου που χειρίζεται μια υπόθεση ενώπιον δικαστικής ή άλλης αρμόδιας αρχής».

Δυστυχώς, αναφέρει ο κ. Νικολάου, «κάποιοι επιδίδονται σε ένα κυνήγι μαγισσών, δημιουργώντας συνειρμούς και επιχειρώντας να δημιουργήσουν ενοχές σε οποιονδήποτε ασκούσε νόμιμα το επάγγελμά του. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τέτοιες κινήσεις, όμως την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η υποχρέωση όλων μας να επιδεικνύουμε τον απαιτούμενο σεβασμό προς το κράτος δικαίου, σε ευνομούμενη δημοκρατία όπως είναι η δική μας Δημοκρατία».

 

Οι Οικολόγοι καταγγέλλουν

Το Κίνηα Οικολόγων αφού αναφέρει πως η ανακοίνωση της Αστυνομίας για το σκάνδαλο των πασσάλων της ΑΗΚ δεν είναι αρκετή ούτε και οι βεβαιώσεις τη ότι έγιναν  οι απαραίτητες ενέργειες από μέρος της για το θέμα.Αναφέρουν επίσης  ότι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο γίνονται έρευνες και αναζητείται διεθνής συνδρομή. Τι είδους διεθνής συνδρομή μπορεί να είναι τόσο σημαντική για να διερευνηθεί ένα σκάνδαλο που μυρίζει αδικήματα διαφθοράς;

Άλλες λιγότερες σημαντικές υποθέσεις οδηγούνται στα δικαστήρια στο «πι και φι». Αυτή η σκανδαλώδες υπόθεση διασπάθισης δημόσιου χρήματος εκατομμυρίων ακόμα βρίσκεται στις «διαδικασίες». Αναλογίζονται στην Αστυνομία ότι ένας εκ των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας του πρώην Γενικού Διευθυντή κ.Στυλανού είναι εν ενεργεία ανώτερο στέλεχος της ΑΗΚ; Κατανοούν ότι είναι σε θέση- αν θέλει- να επηρεάσει την υπόθεση; Αντιλαμβάνονται ότι γεννά υποψίες το γεγονός ότι κανείς δεν κλήθηκε για ανάκριση, ούτε καν ο κ. Στυλιανού; Έχουν υπόψη τους ότι πολλοί συνδέουν – δίκαια ή άδικα- τον Υπουργό Δικαιοσύνης με το σκάνδαλο, γεγονός που καθιστά την έρευνα επείγουσα ;

 

Οπως έχει ήδη  γνωστοποιηθεί και δημοσιευτεί στην κθεση της ΑΗΚ σε σχέση με τους ελαττωματικούς πασσάλους, οι οποίοι «ζλημιωσαν την  Αρχή με  πέραν των 10 εκατ. ευρώ εμπλέκει τρεις  πολιτικούς. .

Τους Γιώργο Λιλλήκα, Ιωνά Νικολάου και Ανδρέα Λουρουτζιάτη,. Η έκθεση, η οποία βρίσκεται  εδώ και αρκετό καιρό  στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα και των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας στα πλαίσια έρευνας για πιθανές ποινικές ευθύνες, είναι πολυσέλιδη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεντεύξεις από δεκατρείς λειτουργούς, οι οποίοι είχαν εμπλοκή στην υπόθεση. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είναι στα παραρτήματα της έκθεσης, όπου περιλαμβάνονται μία σειρά από στοιχεία σχετικά με την υπόθεση. Μεταξύ αυτών είναι και δύο επιστολές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «πολιτικού περιεχομένου».

Η μία είναι από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο, με την οποία ζητείτο η κατακύρωση της προσφοράς στην ελληνικών συμφερόντων ΒΕΞ Δράμας, και η δεύτερη από τον τότε Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα. Επίσης η έκθεση κάνει αναφορά στο όνομα του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης Ι. Νικολάου, ως ο νομικός σύμβουλος ο οποίος εκπροσωπούσε στην υπό αναφορά περίοδο τη ΒΕΞ, καθώς και στο όνομα του νυν Δημάρχου Λάρνακας Α. Λουρουτζιάτη, ως αντιπροέδρου του τότε ΔΣ της ΑΗΚ, το οποίο έλαβε την απόφαση για κατακύρωση της προσφοράς στην ελληνική εταιρεία.

Να σημειώσουμε ότι η έκθεση δεν επισύρει ευθύνες στους τρεις πιο πάνω πολιτικούς.

Ο ρόλος του Ιωνά Νικολάου ως νομικός σύμβουλος της ΒΕΞ

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία η ιστορία με τους πασσάλους περιλαμβάνει πολλά  περίεργα γεγονότα . Η υπόθεση ξεκίνησε από το 2004 με την προκήρυξη διαγωνισμού από την ΑΗΚ. Τότε είχαν υποβάλει προσφορές δύο εταιρείες, μία από τη Σουηδία και η ΒΕΞ. Αρχικά η ΑΗΚ αποφάσισε να κατακυρώσει την προσφορά στην εταιρεία από τη Σουηδία, όμως η απόφαση ανατράπηκε όταν η ΒΕΞ προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών – με νομικό σύμβουλο τον Ι. Νικολάου.

Η απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής κρίθηκε από τότε ως περίεργη, αφού  η ΑΗΚ είχε υποδείξει πως η προσφορά της ΒΕΞ δεν πληρούσε τις προδιαγραφές. Επίσης ακόμη πιο παράξενη ήταν η μετέπειτα απόφαση του ΔΣ της ΑΗΚ, το οποίο αντί να προκηρύξει νέο διαγωνισμό προχώρησε σε ανάθεση της προσφοράς στη ΒΕΞ Δράμας.

Τα παράξενα όμως είχαν και συνέχεια. Η συμφωνία της ΑΗΚ με τη ΒΕΞ αφορούσε την προμήθεια 33 χιλιάδων πασσάλων σε χρονικό βάθος τεσσάρων ετών. Με την παραλαβή των πρώτων φορτίων, το 2006, το Τμήμα Προσφορών της ΑΗΚ φέρεται να ενημερώθηκε γραπτώς (2 επιστολές) από λειτουργό του Οργανισμού ότι οι πάσσαλοι ήταν ελαττωματικοί.

Μάλιστα παρ’ ολίγον να συμβεί και εργατικό ατύχημα όταν ένας από τους πασσάλους ράγισε την ώρα που πάνω σ’ αυτόν βρισκόταν εργαζόμενος. Για κάποιο παράξενο λόγο όμως οι δύο επιστολές δεν έφτασαν ποτέ στη διοίκηση και στη διεύθυνση για τη λήψη μέτρων. Αντί αυτού η ΑΗΚ αποφάσισε να απαλλάξει την εταιρεία από το 50% της εγγυητικής την οποία είχε υποβάλει, από 365.000 ευρώ σε 182.500 ευρώ.

Επίσης στη συνέχεια η ΑΗΚ απελευθέρωσε ένα ακόμη μέρος της εγγυητικής αφήνοντας μόνο 30.000 ευρώ, οι οποίες διαγράφηκαν και αυτές το 2009, δύο χρόνια πριν από τη λήξη της εγγυητικής. Τελικά το θέμα ήρθε ξανά στην επιφάνεια το 2011, όταν άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα με τους ελαττωματικούς πασσάλους.

Με αυτα και όλα τούτα τα παράξενα και περίεργα ο κ. Ι.Νικολάου είχε ή δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή;