Μετά το βάρβαρο μακελειό και τον θανατο 19 ανθρώπων μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά από το βομβαρδισμό του νοσοκομείου τους, που επλήγη από αμερικανική επιδρομή.ά η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins San Frontieres) ανακοίνωσε  ότι απομάκρυνε το προσωπικό της από την αφγανική πόλη Κουντούζ.

epa04958439 A handout file picture made available on 01 October 2015 shows members of the humanitarian aid organisation Medecins Sans Frontieres (MSF) (Doctors without borders) treating injured people in a hospital in Kunduz, Afghanistan, 30 September 2015. According MSF they treated over 250 patients in the wake of the Taliban operation to capture Kunduz. Further reports 01 October from the Afghan Government say their forces have managed to recapture the city from the Taliban after night operations involving police, and the Afghan National Army (ANA), supported by NATO special forces and US airstrikes. EPA/MEDICINS SANS FRONTIERES / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Το κλείσιμο του κέντρου ιατρικής φροντίδας των MSF αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον άμαχο πληθυσμό της Κουντούζ, που βρίσκεται εν μέσω μαχών του αφγανικού στρατού και των ανταρτών Ταλιμπάν για τον έλεγχο αυτής της μεγάλης πόλης του αφγανικού βορρά. Στην πραγματικότητα είναι οι μοναδικές εγκαταστάσεις που μπορούν να φροντίσουν τους πιο σοβαρά τραυματίες πολέμου στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, το κύριο κτίριο του συγκροτήματος των MSF έγινε στόχος επανειλημμένων βομβαρδισμών που κράτησαν “σχεδόν μία ώρα”, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση είχε ειδοποιήσει τον αφγανικό και τον αμερικανικό στρατό ότι το κτίριό τους είχε πληγεί από έναν πρώτο βομβαρδισμό.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 12 υπάλληλοι των MSF και επτά ασθενείς, ανάμεσά τους και τρία παιδιά. Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 37 άνθρωποι.

“Το νοσοκομείο των MSF δε είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν σε άλλα ιατρικά ιδρύματα. Στο εξής κανείς υπάλληλος των MSF δεν εργάζεται στο νοσοκομείο”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κέιτ Στίτζμαν, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν. “Αυτή την ώρα δεν μπορώ να σας πω αν το τραυματολογικό κέντρο της Κουντούζ θα ανοίξει και πάλι ή όχι”, πρόσθεσε.