Η Κύπρος και άλλες 14 χώρες της Ε.Ε. ζητούν απαγόρευση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων

Περισσότερες από τις μισές χώρες-μέλη της ΕΕ υπέβαλαν αίτηση να τους επιτραπεί να απαγορεύσουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και μερικώς της Βρετανίας.

epa04055917 People protests against the authorization of gentically modified (GM) maize with signs and banners reading 'Stop GMO Maize 1507 ', 'Only a NO can protect us' and 'No to GMO Maize 1507' in front of the Federal Chancellor's Office in Berlin, Germany, 05 February 2014. The protesters demand the federal government to vote against the authorization in Brussels. Otherwise the GM maize, produced by US company DuPont-Pioneer could be cultivated in the whole European Union. EPA/JOERG CARSTENSEN

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση την 1η Οκτωβρίου πλέον 15 από τις 28 χώρες μέλη έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση εξαίρεσης, με την προθεσμία να λήγει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η διαδικασία ακολουθεί την έγκριση νέων κανόνων από την ΕΕ τον περασμένο Απρίλιο που επιτρέπουν σε όποια χώρα το επιθυμεί να απαγορεύσει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός τους, ακόμα και αν η συγκεκριμένη καλλιέργεια φέρει τη σφραγίδα έγκρισης της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι άδεια καλλιέργειας λαμβάνουν μόνο φυτικοί οργανισμοί εγκεκριμένοι ως ασφαλείς για τη δημόσια υγεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, παρόλα αυτά το θέμα εξακολουθεί να προκαλεί διαφωνίες.

Τεχνικά αυτό που κάνουν οι χώρες μέλη με την αίτησή τους είναι να ζητούν από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας να εξαιρούνται από τις αγορές πώλησης των γενετικά τροποποιημένων φυτικών καλλιεργειών. Αν η εκάστοτε εταιρεία αρνηθεί να εισακούσει το αίτημα της χώρας-μέλους, τότε η κυβέρνηση αυτής αποκτά το δικαίωμα να επιβάλει απαγόρευση στην καλλιέργεια.

Για την ώρα μόνο ένας γενετικά τροποποιημένος οργανισμός επιτρέπεται να καλλιεργείται επί εδάφους της ΕΕ, η ποικιλία αραβοσίτου ΜΟΝ810. Πολλές χώρες έχουν ζητήσει πάντως να εξαιρεθούν και από την καλλιέργεια άλλων ποικιλιών γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου, οι οποίες τελούν ακόμα υπό εξέταση από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή ασφαλείας.

Εκπρόσωπος βιοτεχνολογικής εταιρείας δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι ο νέος κανονισμός που επιτρέπει την εξαίρεση χωρών από τις καλλιέργειες στέλνει ένα αρνητικό σήμα σε όλες τις καινοτόμες βιομηχανίες που σκέφτονται να επενδύσουν στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά η Greenpeace με δήλωσή της επισήμανε ότι με την πρόθεση απαγόρευσης των καλλιεργειών οι εθνικές κυβερνήσεις απορρίπτουν την προσπάθεια της Κομισιόν να εγκριθούν διάφορα γενετικά τροποποιημένα φυτικά προϊόντα.

Μέλος της οργάνωσης σχολίασε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών μελών δεν εμπιστεύονται τις διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας των προϊόντων αυτών και δικαίως λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τη γεωργία τους και τα τρόφιμά τους.

Οι χώρες που έχουν ζητήσει εξαίρεση είναι η Αυστρία η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία και η Πολωνία. Μερική εξαίρεση έχει ζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και το Βέλγιο για τη γαλλόφωνη Βαλλονία.

Σημειώνεται ότι η αίτηση εξαίρεσης και απαγόρευσης αφορά μόνο καλλιέργειες που αναπτύσσονται επί ευρωπαϊκού εδάφους και όχι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ. Η περιβαλλοντική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει επί των εισαγόμενων προϊόντων μέσα στον Οκτώβριο. Οι εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων προϊόντων αφορούν κυρίως ζωοτροφές.