Λήγει η θητεία του προέδρου του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Βασίλειου Σκουρή

Ï ðñüåäñïò ôïõ Äéêáóôçñßïõ ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò Âáóßëåéïò ÓêïõñÞò êáôÜ ôç óõíÜíôçóç ôïõ óôï Õðïõñãåßï Åîùôåñéêþí ìå ôïí õðïõñãü Åîùôåñéêþí ÄçìÞôñç Áâñáìüðïõëï, ÁèÞíá, ÄåõôÝñá 1 Áðñéëßïõ 2013. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ

Στις 6 Οκτωβρίου λήγει η δωδεκαετής θητεία του Βασιλείου Σκουρή ως Προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υψηλότερο αξίωμα το οποίο κατείχε ποτέ Έλληνας στην ΕΕ, στην πλέον μακρότερη σε διάρκεια θητεία Προέδρου στην ιστορία του Δικαστηρίου.

Προηγουμένως, ο Ισπανός Gil Carlos Rodriguez Iglesias (1994-2003) και ο Γάλλος Robert Lecourt (1967-1976) είχαν θητεύσει ως Πρόεδροι επί 9 έτη.

Σχετική ανακοίνωση του δικαστηρίου αναφέρει ότι επί προεδρίας του Βασιλείου Σκουρή έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της ΕΕ, οι οποίες, στο σύνολό τους, αποτελούν μια πραγματική μεταμόρφωση.

Μεταξύ των βασικών προκλήσεων που είχε να αντιμετωπίσει το Δικαστήριο ήταν η επερχόμενη διεύρυνση της ΕΕ, το 2004 και η ολοένα αυξανόμενη διάρκεια εκδίκασης των υποθέσεων, αλλά και η θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας, με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του δικαστηρίου και την ενσωμάτωση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Επίσης, εδώ και δύο περίπου χρόνια, οι πολίτες της Ένωσης έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο λογισμικό αναζήτησης στο νομολογιακό corpus των δικαιοδοτικών οργάνων της Ένωσης, από το 1952 μέχρι σήμερα, με δωρεάν πρόσβαση (http://curia.europa.eu/juris/recherche.jsf?cid=11190).

Προστίθεται ότι δώδεκα χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Βασίλειο Σκουρή, το Δικαστήριο της ΕΕ ως θεσμικό όργανο αποτελείται από 3 Δικαστήρια και 74 μέλη, ενώ με την προσχώρηση της Κροατίας και την πιθανή προσθήκη 3 νέων Γενικών Εισαγγελέων το 2015 θα αποτελείται από 74 μέλη.

Οι γλώσσες διαδικασίας των υποθέσεων είναι 24 και οι γλωσσικοί συνδυασμοί πολλές εκατοντάδες. Το Δικαστήριο είναι πλέον οργανωμένο σε 5 πενταμελή και 5 τριμελή τμήματα. Οι αιτήσεις εκδόσεως προδικαστικών αποφάσεων υπερβαίνουν πλέον τις 400 ενώ οι εισαχθείσες υποθέσεις γενικά υπερβαίνουν τις 650 ετησίως με την τάση να είναι συνεχώς ανοδική.

Το προσωπικό του Δικαστηρίου ως θεσμικού οργάνου αριθμεί σήμερα πάνω από 2.000 υπαλλήλους, ενώ διοικητικά οι υπηρεσίες του είναι οργανωμένες σε 4 γενικές διευθύνσεις, 10 διευθύνσεις και πάνω από 50 τμήματα.

Με τα εγκαίνια της 4ης επέκτασης του κτιριακού του συμπλέγματος, τα κτίρια του Δικαστηρίου υπερβαίνουν σε εμβαδόν τα 200.000 τμ και ο προϋπολογισμός του κυμαίνεται πλέον στα 360 εκ. ευρώ.

Το 2015 η μέση διάρκεια εκδίκασης των προδικαστικών παραπομπών ήταν στους 15 μήνες, σχεδόν 10 μήνες χαμηλότερη σε σχέση με το 2003 και η χαμηλότερη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών.