Στο κακουργιοδικείο ο έξι κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο με τα δάνεια στη ΣΠΕ Αγίας Φύλας

Σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λεμεσού, που θα συνεδριάσει στις 27 Οκτωβρίου, παραπέμφθηκαν σήμερα τα έξι πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο σύναψης δανείων χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, στην πρώην ΣΠΕ Αγίας Φύλας.121002-0.spe agias fulas.17e5714b6ae74eb20edba678c0ffb002

Πρόκειται για τον 54χρονο επιχειρηματία ανάπτυξης γης, τον 42χρονο διευθυντή της εταιρείας του, έναν 65χρονο, πρώην μέλος της Επιτροπείας της ΣΠΕ, τον 55χρονο γραμματέα της ΣΠΕ, τον 43χρονο τμηματάρχη χορήγησης δανείων και τον 40χρονο βοηθό του.

Η διαδικασία για το κατά πόσο οι έξι θα παραμείνουν ή όχι υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε το απόγευμα, με τους τέσσερις να αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και τους δυο να οδηγούνται στις Κεντρικές Φυλακές.

Συγκεκριμένα, ο 54χρονος επιχειρηματίας που θεωρείται ο ιθύνων νους στην όλη υπόθεση, θα παραμείνει υπό κράτηση καθώς δεν μπόρεσε να βρει αξιόχρεο εγγυητή για το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ, ενώ στις Κεντρικές Φυλακές οδηγήθηκε και ο 42χρονος διευθυντής της εταιρείας του, αφενός γιατί ενώ καταζητείτο κρυβόταν από την Αστυνομία και συνελήφθη μετά από επιχείρηση και αφετέρου, σαν Ελλαδίτης δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με την Κύπρο που να του αποτρέπουν τη φυγή του στο εξωτερικό.

Οι υπόλοιποι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ από αξιόχρεο εγγυητή, τα στοιχεία τους τοποθετήθηκαν στο stop list, ενώ παρέδωσαν όλα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και θα παρουσιάζονται σε αστυνομικό σταθμό καθημερινά.

Οι έξι αντιμετωπίζουν 180 συνολικά κατηγορίες για αδικήματα που αφορούν 22 περιπτώσεις δανείων 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, που παραχώρησε η ΣΠΕ χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις την περίοδο 2006-2009.

Για την ίδια υπόθεση τελούσε υπό κράτηση μέχρι χθες ένα ακόμη πρώην μέλος της Επιτροπείας της ΣΠΕ, ηλικίας 66 ετών, το οποίο ωστόσο αφέθηκε ελεύθερο, χωρίς να κατηγορηθεί.

Καταζητείται επίσης μια 49χρονη, η οποία εκτιμάται πως βρίσκεται στο εξωτερικό.