Kινδυνεύουν να πέσουν στα χερια των κατακτητών διαφιλονικούμενες κατεχόμενες περιουσίες

CNA_M87551de5884942b3883b951c29ff9a8bΤο θέμα των διαφιλονικούμενων κατεχόμενων περιουσιών, συζητήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, που διαπίστωσε ότι το κράτος μέχρι της παρούσης αδυνατεί να λύσει το πρόβλημα με αποτέλεσμα οι ανησυχίες των πραγματικών ιδιοκτητών να εντείνονται.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης διατύπωσε την άποψη ότι ενδεχομένως η Βουλή να καταλήξει σε ποινικοποίηση της ψευδούς δήλωσης κατεχομένων περιουσιών.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και παλαιοτέρα ωστόσο συνεχίζει να είναι ανεπίλυτο.

Ανέφερε ότι το 5% των κατεχόμενων ε/κ περιουσιών είναι αδήλωτα τεμάχια ή σπίτια και άλλο ποσοστό είναι διαφιλονικούμενες περιουσίες.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι ζητήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών να συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει το θέμα των διαφιλονικούμενων και αδήλωτων περιουσιών, αλλά η απάντηση είναι ότι δεν χρειάζεται να συσταθεί ειδική επιτροπή, αλλά όποιος διεκδικεί κατεχόμενη περιουσία αν δεν ικανοποιηθεί από τις διαδικασίες στο κτηματολόγιο να καταφεύγει στο Δικαστήριο.

Η Επιτροπή κατανοεί τις διαδικασίες αλλά επιμένει ότι πρέπει να συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δώσει τέλος σε αυτή την κατάσταση.

Άλλο ζήτημα, σημείωσε, αφορά τις περιπτώσεις αγοραπωλησιών στα κατεχόμενα που δεν κατέληξαν σε τιτλοποιήσεις.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ότι το θέμα της δημιουργίας αρχείου προσφύγων είναι στάσιμο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι οι διαφιλονικούμενες εγγραφές κατεχομένων περιουσιών είναι μεγάλων διαστάσεων πρόβλημα. Πέρα από αυτούς που έχουν εντοπίσει το γεγονός ότι η περιουσία τους δηλώθηκε από άλλον υπάρχει και ένα ποσοστό αποδήμων που δεν γνωρίζουν ότι μπορεί άλλος να δήλωσε την περιουσία τους ως δική του, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι θα πρέπει να συσταθεί ειδική επιτροπή για να επιληφθεί του ζητήματος.

Ο κ. Χατζηγιάννης απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών να μεριμνήσουν για να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα τους.

Είπε επίσης ότι για εγγραφή της περιουσίας τους θα πρέπει να αποταθούν και όσοι πρόσφυγες είχαν επωφεληθεί από τα προγράμματα για στέγαση των φτωχών οικογενειών στις κατεχόμενες περιοχές πριν το 1974.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ακόμα πως πρέπει να εξευρεθούν τα στοιχεία του Κτηματολογίου Αμμοχώστου αναφέροντας ότι η άλλη πλευρά στα κατεχόμενα διέσωσε αρχεία τα οποία μπορούν να αποτελέσουν διορθωτική κίνηση για αποκατάσταση της αλήθειας.

Για τα προβλήματα των τριών συνοικισμών που βρίσκονται στο δήμο Λατσιών, που επίσης συζητήθηκε από την Επιτροπή, η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι από τον οπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε 39 πολυκατοικίες, διαπιστώθηκε ότι 36 ήταν επαρκείς, ενώ 3 πολυκατοικίες κατεδαφίστηκαν.

Είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα προκηρυχθούν οι προσφορές για την ανέγερση των τριών νέων πολυκατοικιών με έναρξη της κατασκευής το 2016.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σχέδια και προγράμματα για επιδιορθώσεις, αλλά δεν έγιναν εκταμιεύσεις για να προχωρήσουν τα έργα. Σημειώνοντας ότι πρόκειται για οικοδομές του 1978, είπε ότι η Επιτροπή Προσφύγων ζήτησε όπως ο οπτικός έλεγχος επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι κοινόχρηστοι χώροι και οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση, συνέχισε αναφέροντας ότι κατοικίες στους συνοικισμούς των Λατσιών έχουν κοινές αποχετεύσεις και κοινές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Περαιτέρω είπε ότι η Επιτροπή Προσφύγων ενημερώθηκε ότι άρχισε και θα συνεχίσει το πρόγραμμα εγκατάστασης ανελκυστήρων, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να εκπονηθεί τεχνοοικονομική μελέτη για να διαπιστωθεί εάν το κόστος εγκατάστασης σε συνάρτηση με την κατάσταση των πολυκατοικιών τελικά συμφέρει.

Για τα προβλήματα των τριών συνοικισμών στα Λατσιά, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η Κυβέρνηση ενημέρωσε ότι θα κατεδαφιστούν 3 πολυκατοικίες στο συνοικισμό Αγιος Ελευθέριος και άλλες 3 στον Στρόβολο 2 και προχωρά η επιδιόρθωση σε 36 πολυκατοικίες στους τρεις συνοικισμούς των Λατσιών.

Σημείωσε ότι σε 350 πολυκατοικίες συνολικά γίνονται επιδιορθώσεις.