ΑΚΕΛ και Κόμμα Ενωμένη Κύπρος τίμησαν την επέτειο της Ανεξαρτησίας

Το μήνυμα ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων έστειλαν χθες βράδυ  ΑΚΕΛ και Κόμμα Ενωμένη Κύπρος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με τίτλο «Συναπάντημα Ειρήνης».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΚΕΚ Ιζέτ Ιζτζιάν πραγματοποίησαν επίσκεψη στο μνημείο του ομαδικού τάφου Τ/Κ στην κατεχόμενη Αλόα όπου ομάδα Τ/Κ προκάλεσε ένταση αντιδρώντας στην επίσκεψη.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ήταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε πως η ευθύνη για το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο και το νησί διχοτομημένο εδώ και σαράντα ένα χρόνια βαραίνει κυρίως την Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο πως «η τουρκική αδιαλλαξία δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για δικά μας λάθη και παλινδρομήσεις από το συμφωνημένο στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Απευθυνόμενους σε όσους απορρίπτουν τη ΔΔΟ, ο κ. Κυπριανού τους κάλεσε να απαντήσουν τι προτείνουν και τι θα επιδιώξουμε, με ποιους συμμάχους και με ποιες πιθανότητες επιτυχίας, διαμηνύοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ ν’ αποδεχθεί προτάσεις «που επί της ουσίας θα διαιωνίζουν το κυπριακό και θα μας φέρνουν πιο κοντά στη διχοτόμηση».

Υποδεικνύοντας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε το χρόνο να περνά και να παγιώνει τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής από φόβο ότι μπορεί να αποτύχουμε στις προσπάθειες για λύση, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να καρποφορήσει η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, εκφράζοντας τη στήριξη του κόμματος του στη διαδικασία.

«Υποδείξαμε ότι εμείς δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την προοπτική της επανένωσης του τόπου προκειμένου να πάρουμε τη ρεβάνς για την αήθη και χυδαία επίθεση που έκαναν επί διακυβέρνησης Χριστόφια και στον ίδιο και στο ΑΚΕΛ», είπε και υπογράμμισε ότι «είμαστε περήφανοι γι’ αυτή μας τη στάση γιατί αποδεικνύεται γι’ άλλη μια φορά ότι εμείς δεν πατούμε επί πτωμάτων».

Εξάλλου, σε εκτός κειμένου αναφορά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως κατά τη διάρκεια που η Αριστερά βρέθηκε στην εξουσία, «θέλησαν να δυσφημήσουν τον Δημήτρη Χριστόφια και μέσω του το ΑΚΕΛ και ολόκληρο το Κίνημα της Αριστεράς, για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μπορούσε ξανά η Αριστερά να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία».

«Η δική μας η απάντηση σήμερα», συνέχισε «είναι ότι έπεσαν πολύ έξω, γελάστηκαν. Το ΑΚΕΛ είναι εδώ, ισχυρό, δυνατό και έτοιμο για αγώνες οι οποίοι δεν αποκλείουν την εξουσία από αυτούς».

Στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στην εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, λέγοντας ότι η παρουσία του αποτελεί θετικό στοιχείο και ότι, ενώ εξυπακούεται πως δεν πρέπει να υποτιμά κανένας το ρόλο που έχει η Τουρκία, «αυτό δε σημαίνει ότι ο εκάστοτε Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν έχει το δικό του ρόλο».

Έκανε δε λόγο για «προσπάθεια αποδόμησης του κ. Ακκιντζί», για να μειωθεί η εκτίμηση που του τρέφει μεγάλη μερίδα της ελληνοκυπριακής κοινότητας, μέσω της διαστρέβλωσης των δηλώσεων του και εξέφρασε την εκτίμηση πως επιδίωξη κάποιων είναι η δημιουργία φοβικών συνδρόμων στο λαό για να τον απομακρύνουν από το στόχο της λύσης.

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, θα επιδιώξει να διαδραματίσει το δικό του ξεχωριστό ρόλο στο Κυπριακό και παραμένει διαχρονικά ο πιο συνεπής υποστηρικτής μιας Κύπρου όπου οι δύο κοινότητες θα μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά στο κοινό τους κράτος.

Παράλληλα, τόνισε ότι « οι διάφοροι στο εσωτερικό μέτωπο που προσπαθούν να επαναφέρουν τα περί νατοϊκών εγγυήσεων, θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ προσεχτικά» και υπέδειξε πως «όποιος υπολογίζει ότι μπορεί να πείσει για λύση του κυπριακού με νατοϊκές εγγυήσεις, θα πρέπει να ξαναμετρήσει τις δυνάμεις του και να είναι βέβαιος ότι θα το πετύχει χωρίς το ΑΚΕΛ».

Ο Άντρος Κυπριανού είπε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό μια τέτοια μέρα, να τιμούμε μαζί την Επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, στέλνοντας το μήνυμα ότι «θα αγωνιστούμε από κοινού για να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα, ότι θέλουμε ο κυπριακός λαός στο σύνολο του να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας».

Χαιρετίζοντας εξάλλου την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν, είπε πως παρόλο του ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, ακόμα δεν είναι αργά και «το σήμερα εξακολουθεί να είναι πιο κοντά από το αύριο».

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ενωμένη ελεύθερη πατρίδα, μιλώντας με ειλικρίνεια για τα προβλήματα μας και είναι καθήκον μας προς την ιστορία να δημιουργήσουμε μια κοινή πατρίδα, στην οποία θα τρέχουν ελεύθερα σε κάθε γωνιά τα παιδιά μας και που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων».

Ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν στις δύο πλευρές και πάλι οι «μηχανές παραγωγής ψεύδους», οι οποίες όπως είπε, προσπαθούν να σκοτώσουν την ελπίδα που γεννήθηκε για λύση του Κυπριακού και έστειλε το μήνυμα πως «δεν θα τα καταφέρουν και ο πανικός τους ακριβώς δείχνει αυτό το δεδομένο».

Είπε ακόμη πως στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να αποφευχθεί ο περιορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών και πως «δεν γίνεται να απαγορεύσουμε παντοτινά τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όπως η διακίνηση, η εγκατάσταση, η ιδιοκτησία περιουσίας.

Θα πρέπει επίσης, συνέχισε, να διαχωριστεί το θέμα των εγγυήσεων από την ανάγκη για ασφάλεια, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε την Κύπρο όμηρο εγγυήσεων αιώνια και δεν υπάρχει ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα.

Ο κ. Ιζτζιάν είπε εξάλλου ότι «στην Ε/κ κοινότητα θα πρέπει να γίνει κατανοητή και αποδεκτή η έννοια της πολιτικής ισότητας» και ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επικυριαρχία της μιας κοινότητας πάνω στην άλλη, λόγω ισορροπίας πληθυσμού».

Είμαστε υποχρεωμένοι, κατέληξε στο χαιρετισμό του, να εργαστούμε για μια σύντομη λύση που θα δημιουργεί την «Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρο», τονίζοντας πως αυτή η πατρίδα ανήκει σε όλους μας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την διχοτόμηση της.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Δικοινοτική Χορωδία «Για την Ειρήνη στην Κύπρο» και το Δικοινοτικό Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Κύπρος».