Μπαν κι Μουν-Νταβούτογλου συζήτησαν το κυπριακό

Στη σημασία των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, όπως και το ρόλο της Τουρκίας για την υποστήριξη της διαδικασίας, συμφώνησαν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι – μουν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

epa04370921 Justice and Development (AKP) party's chairman, newly appointed Prime Minister Ahmet Davutoglu (L-R), his wife Sare Davutoglu, Emine Erdogan and Turkish President-elect Recep Tayyip Erdogan, during a congress of Turkey's ruling Party AKP for the election of a new new Prime Minister in Ankara, Turkey, 27 August 2014. Foreign Minister Ahmet Davutoglu is the new party chairman of Turkey's ruling Justice and Development Party (AKP) after a vote at a special conference, clearing his way to take over as prime minister. The AKP chose Davutoglu - the sole candidate, and regarded as a follower of Prime Minister and president-elect Recep Tayyip Erdogan - by an overwhelming majority. EPA/RASIT AYDOGAN / POOL

Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη συνάντηση που οι Νταβούτογλου και Μπαν είχαν αργά το βράδυ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Άλλα θέματα που συζήτησαν ήταν η κατάσταση στη Συρία και οι πρόσφυγες, η διαδικασία της Μέσης Ανατολής, η επικίνδυνη κατάσταση στην Υεμένη και οι προετοιμασίες της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου που θα διεξαχθεί του χρόνου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την κυβέρνηση και το λαό της Τουρκίας για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Συζήτησαν εν εκτάσει την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της απειλής που προκαλεί ο ISIL και να προχωρήσουν στην κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης της κρίσης. Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε θερμά τον Τούρκο Πρωθυπουργό για την πολύ γενναιόδωρη υποστήριξη της χώρας τους προς το τεράστιο κύμα προσφύγων από τη Συρία.