Ανοικτές συγκεντρώσεις για το Κυπριακό οργανώνει το ΑΚΕΛ

cbeb3-antros_kyprianouΣυνήλθε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ   η οποία συζήτησε σε βάθος τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ασχολήθηκε επίσης με τις εξελίξεις στην Τουρκία και πώς αυτές επηρεάζουν την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Σύμφωνα με ανακοίνωση  του ΑΚΕΛ : «Η Κ.Ε. ενέκρινε ομόφωνα τους χειρισμούς της ηγεσίας κατά την περίοδο που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρία του σώματος.

Η τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που είχε αρχίσει από το 2008. Η Κ.Ε. προχώρησε σε σφαιρική και ολοκληρωμένη ανάλυση των εξελίξεων από τότε μέχρι σήμερα έτσι που να καθίσταται πλήρως κατανοητή η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις.

Η Κεντρική Επιτροπή επαναβεβαίωσε τη θέση του ΑΚΕΛ πως η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία συνιστά τη μοναδική προσφερόμενη λύση στο πολιτικό μας πρόβλημα. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι η λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και την αρχή της πολιτικής ισότητας όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας διασφαλίζει την ενότητα της πατρίδας και του λαού μας. Επαναβεβαιώνει επίσης ότι το ΑΚΕΛ, προσηλωμένο στις πάγιες θέσεις του στο Κυπριακό, τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και τις διαχρονικές αρχές λύσης όπως επιβεβαιώνονται σε σειρά αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, θα παραμείνει σταθερά προσανατολισμένο στη προοπτική της συνολικής λύσης.

Παρά το γεγονός ότι από το Φθινόπωρο του 2009 μέχρι και την έκδοση της Κοινής Διακήρυξης, τον Φεβρουάριο του 2014, όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ήταν συνασπισμένες εναντίον της πολιτικής του ΑΚΕΛ, αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος παραμείναμε πιστοί στις θέσεις μας. Ειδικότερα μετά την εκλογή Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, το ΑΚΕΛ ακούραστα τον προειδοποιούσε για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούσε η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και η εγκατάλειψη των συγκλίσεων Χριστόφια – Ταλάτ. Οι ίδιες οι εξελίξεις που ακολούθησαν δικαίωσαν τις θέσεις του ΑΚΕΛ. Το χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών διευρύνθηκε σημαντικά ενώ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ υπέβαλε έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας που ήταν η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας.

Κομβικής σημασίας στην αλλαγή του κλίματος στις διαπραγματεύσεις διαδραμάτισε η ανάδειξη Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτή η εξέλιξη επανέφερε την ελπίδα για λύση του Κυπριακού, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε ότι όλοι και όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Χαιρετίζουμε τη μέχρι στιγμής έμπρακτη υιοθέτηση συγκλίσεων από τον Ακιντζί, σε αντίθεση με τον Έρογλου. Διαπιστώνουμε πως στο βαθμό που οι συγκλίσεις τυγχάνουν στήριξης και από τον πρόεδρο Αναστασιάδη οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί.

Καθοριστικής σημασίας για την παραπέρα πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας συνιστά το φλέγον ζήτημα του περιουσιακού. Πέραν της θέσης για επιστροφή της πλειοψηφίας των προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση με πλήρη αποκατάσταση στα σπίτια και τις περιουσίες τους, και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες το ΑΚΕΛ εμμένει σε ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν το δικαίωμα πρώτης επιλογής θεραπείας στο νόμιμο ιδιοκτήτη βάσει λελογισμένων κριτηρίων που θα συμφωνηθούν. Αν δεν επιτευχθούν περαιτέρω ουσιαστικές συγκλίσεις στο περιουσιακό, η διαπραγματευτική διαδικασία θα οδηγηθεί σε νέο αδιέξοδο. Αντίθετα, αν καταστεί δυνατή η επίλυση του περιουσιακού στην πιο πάνω βάση, θα ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική πλέον συζήτηση του εδαφικού. Στη συνέχεια θα ανοίξει και ο δρόμος για συζήτηση των κρίσιμων ζητημάτων της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, θέτοντας έτσι επιτακτικά την Τουρκία προ των ευθυνών της. Επαναβεβαιώνουμε σχετικά ότι οποιεσδήποτε σκέψεις για αντικατάσταση του σημερινού αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων από το ΝΑΤΟ και εγκατάλειψη της θέσης για αποστρατιωτικοποίηση βρίσκουν το ΑΚΕΛ ριζικά αντίθετο. Θεωρούμε αχρείαστες τις εγγυήσεις με δεδομένο μάλιστα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΑΚΕΛ, σε συνέχεια παλαιότερων πρωτοβουλιών του, αποφάσισε όπως πέρα από τη συζήτηση των εξελίξεων εντός των σωμάτων του σε τακτά χρονικά διαστήματα, προχωρήσει και στη διοργάνωση νέου κύκλου ανοικτών συγκεντρώσεων- συζητήσεων για το Κυπριακό. Στόχος μας παραμένει η όσο το δυνατό καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το περιεχόμενο της λύσης. Η ανάληψη κοινών δράσεων με τις προοδευτικές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι πολιτικές μας επαφές στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο την άσκηση επιρροής του διεθνούς παράγοντα προς την κατοχική Τουρκία, για συμμόρφωση της με τις αρχές λύσης του Κυπριακού. Ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση είναι καθοριστικής σημασίας με δεδομένο ότι το κλειδί της λύσης το κρατά η Τουρκία.
Καταληκτικά, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ υπογραμμίζει την ανάγκη συνολικής λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Αν στις διαπραγματεύσεις αποφευχθούν παλινδρομήσεις και αξιοποιηθούν οι συγκλίσεις τότε θα εξυπηρετηθεί έμπρακτα ο στόχος μας για λύση στη βάση αρχών όπως τις επαναβεβαίωσε και το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ. Η ανησυχητική εικόνα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό μέτωπο με απόρριψη της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας από κάποιες πολιτικές δυνάμεις, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου και του λαού μας. Αντίθετα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διαιώνιση της διχοτόμησης. Ως εκ τούτου, καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση σε μια περίοδο που η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει τον κυπριακό λαό στο σύνολο του ότι παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένο στην υπεύθυνη και πατριωτική πολιτική του, μακριά από ρεβανσιστικές τάσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Χωρίς να υπογράφουμε λευκή επιταγή σε κανένα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με συνέπεια τη διαπραγματευτική διαδικασία, που είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για λύση, απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.