Μετά τον υπουργό της μιας βραδιάς και δεύτερος υπο παραίτηση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ

Τον τίτλο του υπουργού της μίας βραδιάς διεκδικεί ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ υφυπουργός Μεταφορών και Δικτύων Δ. Καμμένος, που παραιτήθηκε τη νύχτα, μετά τον σάλο αντιδράσεων που προκάλεσε η τοποθέτησή του στο κυβερνητικό σχήμα λόγω ρατσιστικών, ομοφοβικών και αντισημιτικών αναρτήσεων που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας (Δ) συνομιλεί με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο (Α) έξω από τη Βουλή, στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2015. Τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία, αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και στη συνέχεια θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Σώματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Σάλος ξέσπασε για τις ομοφοβικές, ρατσιστικές και αντισημιτικές αναρτήσεις του Δ. Καμμένου στο Διαδίκτυο
Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος προανήγγειλε με χθεσινοβραδινό του tweet ότι ο Δ. Καμμένος θα παραιτηθεί από τη θέση του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει βρεθεί και ο αντικαταστάτης του, που θα είναι ο Π. Σγουρίδης.
Στο tweet του Π. Καμμένου προαναγγέλλει την παραίτηση του Δ. Καμμένου από την κυβέρνηση, καθώς αναφέρεται: «Μέχρι την απόδειξη της αλήθειας για την υπόθεση των αντισημιτικών – ρατσιστικών αναρτήσεων ο υφυπουργός θα διευκολύνει με την παραίτησή του». Λίγο αργότερα ο ίδιος ο Δ. Καμμένος με γραπτή δήλωσή του ανακοίνωσε την παραίτησή του για να υπάρξει, όπως αναφέρει, «ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης»
Είχε προηγηθεί από νωρίς χθες το απόγευμα επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο, όπου του είπε ότι εάν αληθεύουν όσα καταγγέλλονται για τον Δ. Καμμένο, τότε πρέπει να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ο Δ. Καμμένος -σύμφωνα με πληροφορίες- ζήτησαν την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός του Δ. Καμμένου, ο οποίος ήταν γνωστός στον χώρο του Διαδικτύου ως Porta-porta.assets_LARGE_t_420_54568922_type12128

Ο κ. Δ. Καμμένος είχε αναρτήσει την «πειραγμένη» φωτογραφία του Αουσβιτς, στην είσοδο του οποίου αναγράφεται ο τίτλος της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα «Μένουμε Ευρώπη», η οποία είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, οπότε αναγκάστηκε να κατεβάσει την ανάρτηση ζητώντας συγνώμη από τους πολίτες με εβραΐκή καταγωγή. Αλλά έχει γράψει στο πρόσφατο παρελθόν απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια για τον αντιρατσιστικό νόμο και τις παρελάσεις των ομοφυλοφίλων.

Η τοποθέτηση του Δ. Καμμένου στην κυβέρνηση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος ο πρώην βουλευτής Π. Τατσόπουλος δήλωσε ότι ντράπηκε «που αυτός ο κύριος υπουργοποιήθηκε». Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η υπουργοποίηση του κ. Δημήτρη Καμμένου, ευρέως γνωστού για τις ομοφοβικές και ρατσιστικές του δηλώσεις στο Διαδίκτυο, δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη πολιτικό ατόπημα του κ. Τσίπρα. Αποτελεί ευθεία προσβολή προς την κοινωνία, στέλνοντας, παράλληλα, επικίνδυνα μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Δεν είναι το «πρώτη φορά», αλλά το «Αριστερά» που καταντάει πια ένα σύντομο ανέκδοτο».

Μετά τον Δημ. Καμμένο, τίθεται θέμα Μπόλαρη από τον ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτικό θέμα και για τον Μάρκο Μπόλαρη βάζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, μία μόλις μέρα μετά το σάλο με την υπουργοποίηση του Δημ. Καμμένου. Σε ανακοίνωσή το τμήμα Δικαιωμάτων του κόμματος καταγγέλλει την υπουργοποίησή του και ζητά την αποπομπή του. «Ηταν υφυπουργός Υγείας το 2012 όταν εξελίχθηκε η φρικτή υπόθεση διαπόμπευσης των οροθετικών» αναφέρει.

Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την «έκπληξη απογοήτευση και αγανάκτησή του» για την τοποθέτηση του Μάρκου Μπόλαρη στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και υπογραμμίζει ότι η «υπουργοποίηση και των δύο θεωρούμε ότι προσβάλει ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες, τις πολιτικές μας αρχές και προτεραιότητες».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ:
«Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έκπληξη, την απογοήτευση και την αγανάκτησή του για την υπουργοποίηση του Δημήτρη Καμμένου και του Μάρκου Μπόλαρη. Δεν θεωρούμε, βέβαια, ότι ρόλος του Τμήματος είναι να εκφέρει κρίσεις, να εκφράζει τη συμφωνία ή την απαρέσκειά του σχετικά με τα πρόσωπα που συνθέτουν ένα κυβερνητικό σχήμα. Παρά ταύτα, στις δύο αυτές περιπτώσεις είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετηθούμε, και μάλιστα δημόσια, καθώς η πολιτεία των δύο συγκεκριμένων προσώπων προσβάλλει έντονα τα δικαιώματα και τις αξίες μας.

Ο Δημήτρης Καμμένος κατ’ επανάληψη έχει προβεί σε σχόλια ακραία ομοφοβικά, επιθετικά εναντίον των γκέι και αντισημιτικά. Δεν μπορούμε, για λόγους στοιχειώδους αξιοπρέπειας να τα αναπαράγουμε εδώ. Θα δώσουμε μόνο μια εικόνα, για να γίνει αντιληπτό τι λέμε: twitter που χαρακτηρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης «αναγκαστικό αλλοδαπό πουστροδίκαιο» ή λένε ότι όλοι οι Εβραίοι που εργάζονταν στους Δίδυμους Πύργους απουσίαζαν στις 9/11 και έτσι δεν σκοτώθηκε κανένας, είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικά. Και δεν ήταν εξαίρεση, επαναλαμβάνονταν συστηματικά.
Ο Μάρκος Μπόλαρης ήταν υφυπουργός Υγείας το 2012, με υπουργό υγείας τον Α. Λοβέρδο, όταν εξελίχθηκε η φρικτή υπόθεση διαπόμπευσης των οροθετικών – υπόθεση, βέβαια, που τότε καταγγέλλαμε με οργή.

Η υπουργοποίηση και των δύο θεωρούμε ότι προσβάλλει ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες, τις πολιτικές μας αρχές και προτεραιότητες. Πρόσωπα με τέτοια στάση και απόψεις δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο της Αριστεράς».
«Αναλήθειες στα όρια της συκοφαντικής δυσφήμησης» χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, τα όσα του καταλογίζει το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εμπλοκή του στο θέμα των οροθετικών γυναικών επί υπουργίας Λοβέρδου.
Ο κ. Μπόλαρης, μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 υποστήριξε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα και υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση «έχει απόσταση και από την αλήθεια και από την ακρίβεια εκ των πραγμάτων».
«Στα υπουργεία λειτουργούμε με βάση το σύνταγμα και τους νόμους. Οι νόμοι ορίζουν ποιες είναι οι αρμοδιότητες του υπουργού και πώς πρέπει να λειτουργεί. Εδώ, λοιπόν, έκπληκτος είδα χτες μια ανακοίνωση, η οποία δεν έχει σχέση με τίποτα από όλα αυτά. Δηλαδή, αναφέρεται στην ευθύνη που έχει ο υφυπουργός, ο οποίος δεν είχε αρμοδιότητα για όσα έκανε ο υπουργός. Επειδή, όμως, ο υπουργός πήρε μια απόφαση η οποία καταγγέλθηκε, κατά την άποψη αυτών που εξέδωσαν την ανακοίνωση ευθύνεται ο υφυπουργός. Αυτά είναι ανήκουστα και απίστευτα πράγματα… Δεν μεταφέρω καμία ευθύνη», εξήγησε.
Μίλησε επίσης για σκοπιμότητες με άλλους στόχους, σημειώνοντας: «Η ερώτηση είναι η εξής. Προτού βγάλεις μια ανακοίνωση, ασχολείσαι και μαθαίνεις πώς έχει το θέμα; Ούτε αρμοδιότητες είχα, ούτε καμία εμπλοκή στο θέμα και απορώ με πόση προχειρότητα μπορεί να χειριστεί κανείς ένα ζήτημα, το οποίο αφορά πραγματικά δικαιώματα και αυτών που είχαν εμπλακεί, αλλά και αυτών που καταγγέλλονται σήμερα με ανακρίβεια και αναλήθειες στα όρια της συκοφαντικής δυσφήμησης… Δεν νομίζω ότι πρέπει να κάνω κάτι, γιατί δεν έχω καμία εμπλοκή. Με αυτά τα θέματα έχει ασχοληθεί η δικαιοσύνη κ.λπ.. Καμία εμπλοκή πουθενά… Δεν θα κάνω απολύτως τίποτα… Τη θητεία μου στο υπουργείο την αντιλαμβάνομαι σαν υπηρεσία προς τον πολίτη και δίνω και καταθέτω τις δυνάμεις μου και την ψυχή μου. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τους συμπολίτες μου. Τις άλλες σκοπιμότητες που έχουν άλλους στόχους επίσης τις καταλαβαίνω και τις καταλαβαίνουν και οι πολίτες».