Κριτική στις θέσεις Ν. Κατσουρίδη …

ή *Η Δική μας αντίληψη  για το Σοσιαλισμό  (Δεν θα μας αγγίξει η κρίση)

*Συμβόλαιο Θεσσαλονίκης  (Σχίσιμο Μνημονίων)

Του Δρα Σταύρου Νεοφύτου

StavrosΟυτοπικές θέσεις όπως αυτές που εκφράζει ο κύριος Ν. Κατσουρίδης περί «δημοκρατίας» και «διανομής και αναδιανομής του πλούτου» σύμφωνα με το ρεαλισμό και το διαλεκτισμό προάγουν θεωρίες όπως «η δική μας αντίληψη για το Σοσιαλισμό» (ΑΚΕΛ) που αποτέλεσμα έχουν το «δεν θα μας αγγίξει η κρίση» και «Συμβόλαιο Θεσσαλονίκης» ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει το «σχίσιμο των μνημονίων».

Τι λέει ο κύριος Ν. Κατσουρίδης για τη Δημοκρατία; «Η Δημοκρατία αποτελεί την καλύτερη ασπίδα σε τέτοια φαινόμενα (Αλ Κάιντα, Ισλαμικό Κράτος κλπ.). Αρκεί οι πολιτικές δυνάμεις να κατορθώνουν να ιεραρχούν το κύριο από το δευτερεύον». Ταυτόσημη θέση έχει και η ουτοπική φιλοσοφία που δίνει μεγάλη έμφαση στην «κοινή θέληση της ανθρωπότητα». Ούτε λαμβάνει υπόψη ότι στην αστική δημοκρατία την εξουσία έχουν οι αστοί και όχι τα πολιτικά κόμματα και τίποτε δεν αλλάζει χωρίς την έγκριση τους. Αλλαγή σημαίνει μείωση των κεκτημένων των αστών! Εξουσία είναι η δύναμη που λειτουργεί και ελέγχει τη διακυβέρνηση.

Τι λέει ο Ν. Κατσουρίδης για την κατανομή και ανακατανομή του εθνικού πλούτου; «Μπορεί και πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη διανομή του παγκόσμιου πλούτου. Τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ λαών και εθνών από τη μια, αλλά και μεταξύ κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων από την άλλη». Ακριβώς αυτό είναι και το χαρακτηριστικό στην ουτοπική φιλοσοφία ορίζεται ως επιθυμητό αυτού που θα έπρεπε να συμβεί. Η κυριαρχία δηλαδή του επιθυμητού πάνω στο πραγματικό. Στον ουτοπισμό ο σκοπός προηγείται της παρατήρησης και η παρατήρηση είναι το κύριο όπλο στις κοινωνικές επιστήμες. Στις κοινωνικές επιστήμες, σε αντίθεση με τις θετικές, δεν υπάρχει το πείραμα για να αποδείξεις το θεώρημα. Το αποδεικνύει ο παράγοντας χρόνος και η παρατήρηση.

Ο καπιταλισμός είναι άγριος και αχόρταγος από τη φύση του. Οι νόμοι είναι γραμμένοι – αφού αυτός τους έγραψε – κομμένοι, ραμμένοι σύμφωνα με τα θέλω και τα μέτρα του! Έχουμε οικονομική κρίση; Πώς λειτουργούν οι νόμοι; Μείωση μισθών και επιδομάτων για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, μείωση των φόρων π.χ. ΚΟΤ κλπ για περισσότερα κέρδη!

Μια κουβέντα για τους πολέμους που αναφέρεται ο κ. Κατσουρίδης. Το ανώτερο στάδιο του καπιταλισμού είναι ο ιμπεριαλισμός! Τι επιτυγχάνεται με τους πολέμους; Την καταστροφή μιας χώρας που θα φέρει: α) Ψηλά συμβόλαια για παλινόρθωση της. β) Φτώχεια και δυστυχία που θα φέρει μετανάστευση, παραγωγή δηλαδή φτηνών εργατικών χεριών. γ) Η μεγάλη προσφορά θα φέρει μείωση των ντόπιων μεροκαμάτων. δ) Διάλυση των τοπικών εργατικών συνδικάτων (ατομικά συμβόλαια) που έχει σαν αποτέλεσμα να χάνει ο εργάτης το μεγαλύτερο του όπλο, την οργάνωση. ε) Την εξάρτηση της χώρας.