Η Λαϊκή Ενότητα ο μεγάλος χαμένος

Σε μεγάλο χαμένο των εκλογών αναδεικνύεται το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 3%.

assets_LARGE_t_420_54566936_type12713

Ο Π. Λαφαζάνης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σημείωσε πως «η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να έχασε μία μάχη, αλλά δεν έχει χάσει τον πόλεμο».

Η απόπειρα προσέγγισης των ψηφοφόρων του «όχι» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και το αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις για τη Λαϊκή Ενότητα.
Σε όλη την προεκλογική περίοδο στελέχη του κόμματος έκαναν «σημαία» το θέμα του νομίσματος, ενώ σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις κυριαρχούσε έντονα αντιμνημονιακή ρητορική. Το τελικό αποτέλεσμα δεν δικαίωσε αυτό το… κάλεσμα στους «ψηφοφόρους της οργής» και σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των υποψηφίων της Λαϊκής Ενότητας.
Να σημειωθεί πως στο νεοσύστατο κόμμα είχε βρει «στέγη» σχεδόν ο ένας στους πέντε βουλευτές που τον Ιανουάριο είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης εκεί είχαν κατευθυνθεί πολλά συνδικαλιστικά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και αποχωρήσαντα μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο οι προσχωρήσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών στη Λαϊκή Ενότητα δεν οδήγησαν και σε ανάλογο αριθμό ψήφων. Ηχηρά ονόματα όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη, Λαπαβίτσας  και ο Κώστας Ησυχος δεν θα είναι στα έδρανα του Κοινοβουλίου.
Το γεγονός πως η Λαϊκή Ενότητα δεν μπήκε στη Βουλή είχε ως αποτέλεσμα να μην εκλεγεί και ο Μανώλης Γλέζος, που ήταν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Η επόμενη μέρα του κόμματος θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα αναζητηθούν τα αίτια αυτής της εκλογικής ήττας. Τα «φώτα» θα πέσουν πάνω στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στον ρόλο που θα επιλέξει να διαδραματίσει το επόμενο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στο λεκανοπέδιο της Αττικής -όπου το νεοσύστατο κόμμα είχε ρίξει το βάρος- τα εκλογικά ποσοστά σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Ακόμα χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά  στις αγροτικές περιοχές.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο επικεφαλής του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επεσήμανε πως θα ακολουθήσει «ένας μνημονιακός Αρμαγεδδών».
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών σημείωσε πως «η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να έχασε μία μάχη, αλλά δεν έχει χάσει τον πόλεμο» και μίλησε για «έναν τίμιο και ωραίο αγώνα» που έδωσαν τα στελέχη του κόμματος.
«Με τα ίδια οράματα»
Σκιαγραφώντας την τακτική της επόμενης μέρας ο Π. Λαφαζάνης επεσήμανε πως το κόμμα «δεν οπισθοχωρεί και δεν θα λιποτακτήσει. Θα δώσει τον αγώνα που είναι αναγκαίο να δοθεί». Και κατέληξε «με αυτά τα οράματα θα συνεχίσουμε. Θα ανασυγκροτηθούμε και θα περάσουμε στην αντεπίθεση».
Σε υψηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση της Ζ. Κωνσταντοπούλου, που σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η Βουλή που αναδεικνύεται από αυτές τις εκλογές δεν αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των πολιτών. Αυτό είναι μία νίκη εκείνων που ήθελαν να θέσουν στο περιθώριο τον λαό και την κοινωνία. Η αποχή, δυστυχώς, δεν έχει κοινοβουλευτική αποτύπωση».
Παράλληλα κάλεσε τον λαό να παλέψει για «να ανασχέσει τα μνημονιακά σχέδια, που είναι αντιδημοκρατικά σχέδια» και αναφέρθηκε σε μια «καθαρή μάχη» της Λαϊκής Ενότητας. «Είμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας και θα είμαστε πρώτοι στους αγώνες που θα είναι σκληροί, θα δοθούν σε όλα τα πεδία και θα φέρουν, γρηγορότερα από ό,τι κάποιοι ελπίζουν, ξανά τον λαό στην εξουσία» επεσήμανε στο τέλος της τοποθέτησής της.