Δεν ενδιαφέρουν την Βρετανία οι εγγυήσεις αλλά η παραμονή των Βρ.Βάσεων ως ορμητήριο ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η προσφυγική κρίση, οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ που επιδιώκει το Λονδίνο, η ενέργεια και διμερή θέματα απασχόλησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στην Ντάουνιγκ Στριτ.

Entrance to British army base, Episkopi, in Cyprus

Η είσοδος των Βρετανικών Βάσεων  στην Επισκοπή

 

Η Βρετανία διαμήνυσε και επισήμως πως δεν ενδιαφέρεται να είναι εγγυήτρια δύναμη ( και πως ήταν δεν έπραξε  τίποτε για να σταματήσει την τούρκικη εισβολή αλλά αντίθετα την υποδαύλισε).Ωστόσο ο βρετανός πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε εκ νέου το ζήτημα της παραμονής των Βρετανικών Βασεων  και μετά τη λύση, ‘ωστε η ύπρο να συνεχίσει να είναι η μοναδική χώρα μέλος της Ε.Ε. με κατάλοιπα αποιιοκρατικά και τους Βρετανούς να θεωρούν τα κυπριακά αυτά εδάφη ως μέρος «της κυριαρχίας » τους.

Πάντως  εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ήταν «μία πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση» κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν αρκετά θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες.

όπως είπε , ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Κάμερον για τις τελευταίες εξελίξεις, για τις διαβουλεύσεις επί ειδικότερων κεφαλαίων που συζητούνται  για λύση του κυπριακού και για το τι αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò ìå ôïí Âñåôáíü Ðñùèõðïõñãü David Cameron óôç 10 Downing Street.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθιξε την ανάγκη όπως από πλευράς Τουρκίας σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, προς ενίσχυση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά τη συνάντηση, η βρετανική θέση είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιθυμεί τη συνέχιση του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων και ότι εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν για το θέμα αυτό.

Κατά την υποδοχή του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Κάμερον εξήρε «τις πολλές προσπάθειες, τη σκληρή δουλειά και την ηγεσία» που έχει προσφέρει ο Κύπριος Πρόεδρος προς την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, προτρέποντάς τον να συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση.

«Νομίζω ότι είναι μια πραγματική ευκαιρία όταν υπάρχουν τόσα άλυτα προβλήματα στον κόσμο. Αν μπορέσουμε να επιδείξουμε ότι ο διάλογος, η καλή πίστη και η καλή συζήτηση μπορούν να φέρουν μια συμφωνία, θα ήταν κάτι σπουδαίο για την Ευρώπη, θα ήταν κάτι σπουδαίο για την Κύπρο, κάτι πολύ σπουδαίο για τον κόσμο. Θέλω να σας ενθαρρύνω να κάνετε ό,τι μπορείτε και εμείς ως ένας από τους παλαιότερους και καλύτερους φίλους σας είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του αναφέρθηκε σε κοινό όραμα για επικράτηση της ειρήνης και εκτίμησε ότι η επανενωμένη Κύπρος θα ήταν ένα μοντέλο συνύπαρξης μουσουλμάνων, χριστιανών κ.ο.κ. για όλη την περιοχή.

Συζητήθηκαν παράλληλα θέματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες επιδιώκει η βρετανική κυβέρνηση εντός της ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος για παραμονή ή έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη. Σε κάποια σημεία, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, διαπιστώθηκαν κοινές προσεγγίσεις. Αναλυτικότερη συζήτηση επ’ αυτού αναμένεται να γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Πηγές του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η συναντίληψη μεταξύ των δύο χωρών εστιάζεται κυρίως σε θέματα φορολογίας και ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. «Θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του Βρετανού Πρωθυπουργού είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να φεύγουν από τις χώρες τους. Είναι ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την ΕΕ το αμέσως επόμενο διάστημα», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα ενέργειας, με έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή μετά και τα αποτελέσματα εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου και πώς μέσα από συνέργειες στην περιοχή μπορεί η ανατολική Μεσόγειος να λειτουργήσει ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τα διμερή θέματα έγινε αναφορά στις προοπτικές της οικονομικής σχέσης των δύο χωρών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκθέτει την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ενώ συζητήθηκε και η προσπάθεια αντιμετώπισης της απειλής που συνιστούν οι τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Κύπρος.

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που παραθέτει η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Η.Β. και το πρωί του Σαββάτου αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη ώστε να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.