Μόσχα: Δεν αποκλείουμε αποστολή στρατευμάτων στη Συρία

Εφόσον ζητηθεί  από τη Δαμασκό

Η Ρωσία θα εξετάσει ενδεχόμενο αίτημα από τη Συρία να στείλει στρατεύματα, εφόσον η Δαμασκός το ζητήσει, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.CO372YOU8AEl6xx

“Αν υπάρξει αίτημα (από τη Συρία), τότε στο πλαίσιο ενός διμερούς διαλόγου φυσικά θα συζητηθεί και θα εξετασθεί”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. “Προς το παρόν, είναι δύσκολο να μιλήσουμε υποθετικά”.
Ο συριακός στρατός, που έχει πρόσφατα χάσει έδαφος απέναντι στους αντάρτες στη διάρκεια ενός τετραετούς εμφυλίου πολέμου, έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί νέου τύπου αεροπορικά και χερσαία οπλικά συστήματα που προμηθεύτηκε από τη Ρωσία, δήλωσε χθες στο Ρόιτερς συριακή στρατιωτική πηγή.

Στο μεταξύ , τεράστιο όγκο πυρός έχει μεταφέρει η Ρωσία στη Συρία με T-90, Mi 24, Mil Mi 28, BTR-82 να επιχειρούν κατά θέσεων των ισλαμιστών ενώ Ρώσοι Πεζοναύτες αναπτύχθηκαν σε Λαττάκεια, Χομς και Ταρτούς. Ταυτόχρονα ένα ακόμη ρωσικό αποβατικό πλοίο το “Αλέξανδρος Οστρόφσκυ” κατάφορτο με 450 τόνους φορτίου και 25 ΤΟΜΑ πλέει με προορισμό την Ταρτούς τη στιγμή που οι ισλαμιστές αποδεκατίζονται  στη Zabadani.

Residents and Civil Defence members look for survivors at a damaged site after what activists said was a barrel bomb dropped by forces loyal to Syria's President Bashar al-Assad and hit a school and a residential building in Seif al-Dawla neighborhood of Aleppo May 3, 2015. REUTERS/Hosam Katan TPX IMAGES OF THE DAY

Το ρωσικό αποβατικό πλοίο «Αλέξανδρος Οστρόφσκυ»  πέρασε από χθες το βράδυ τον Βόσπορο, και τώρα πλέει στο Αιγαίο Πέλαγος έχοντας ως προορισμό το συριακό λιμάνι Ταρτούς. Οι Τούρκοι αναφέρουν επίσης ότι είναι το πέμπτο κατά σειρά ρωσικό πλοίο που καταπλέει στην Συρία κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ρώσοι Πεζοναύτες μαζί με βαρύ οπλισμό έφτασαν στη Συρία και αναπτύχθηκαν σε τρεις περιοχές τη Λαττάκεια, Ταρτούς και Χόμς και ενώθηκαν με τις δυνάμεις του Συριακού στρατού και τις NDF σύμφωνα με Συριακά ΜΜΕ ενώ περιμένουν την άφιξη επιπλέον βαριού οπλισμού και σύγχρονων όπλων για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο εξοπλισμός τους έφτασε την Τετάρτη και την Πέμπτη ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις αφού έγιναν  εκπαιδευτικές ασκήσεις με τον Συριακό στρατό στις πόλεις του Slunfeh (Λαττάκεια) και Rif Safeeta (Tαρτούς), όπου οι Ρώσοι πεζοναύτες ξεκίνησαν να τους εκπαιδεύουν στη χρήση των ρωσικών όπλων και στους σχηματισμούς μάχης.

Tις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν και τα ισραηλινά ΜΜΕ. Σύμφωνα με στρατιωτικές και πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, το Debka μεταδίδει ότι στην εθνική οδό 4 που συνδέει Χομς και Χαλέπι έκαναν την εμφάνιση τους χτες  τα Ρωσικά R-166-0.5 (ultra, HF/VHF) τα οποία θεωρούνται “κινητά πολεμικά στρατηγεία” ενώ συνοδεύονται από BTR-82 που μεταφέρουν Ρώσους πεζοναύτες.

Αυτό που επισπεύδει την ρωσική στρατιωτική εμπλοκή είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες το ISIL “έκοψε”  τον δρόμο που συνδέει Χομς και Χαλέπι για αρκετές ώρες. Αυτή ήταν μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για το Συριακό Στρατό επειδή μια μόνιμη κατάληψη της συγκεκριμένης λεωφόρου  θα έφιγγε τον κλοιό στο Χαλέπι και θα οδηγούσε στην κατάκτηση της από τους ισλαμιστές της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Συρία.

Γι αυτό και οι κινήσεις των Ρώσων δείχνουν ότι τα στρατεύματα τους ετοιμάζονται να επιχειρήσουν ώστε να αποτρέψουν αυτό το σενάριο.

Επιπλέον, Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν νεο ρωσικό εξοπλισμό. “Λάβαμε νέα όπλα και νέα είδη όπλων που είναι ακριβή και πολύ αποτελεσματικά”.

Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι τα ρωσικά αποβατικά πλοία μετέφεραν για το Συριακό στρατό MI-28 MIL επιθετικά ελικόπτερα  τα οποία μπορούν να επιχειρήσουν και κατά αρμάτων μάχης τα οποία έχουν καταλάβει οι ισλαμιστές.