Στη διατήρηση των Βρετ.Βάσεων και μετά τη λύση επιμένει ο Κάμερον

Στη διατήρηση και « απρόσκοπτη λειτουργία» των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο  και μετά τη λύση επιμένει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον και αυτό το ζήτημα θα θέσει έντονα κατα τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδη  στην  Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης,  πραγματοποιεί στάση στο Λονδίνο καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.Bretanikes-Baseis01-07september2013

Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών βρίσκεται η τρέχουσα φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ τις οποίες επιδιώκει ο κ. Κάμερον ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της χώρας του από την ενωμένη Ευρώπη, διμερείς σχέσεις και θέματα ενέργειας.

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Κάμερον αναμένεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών, αλλά και την εκτίμησή του για τη συνέχεια. Η εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι οι σημερινές συνθήκες είναι οι πλέον πρόσφορες για την επίτευξη βιώσιμης λύσης, ενώ ο κ. Κάμερον θα εκφράσει την πάγια υποστήριξη του Λονδίνου στη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, το Λονδίνο διαμηνύει ότι δεν πρόκειται αυτό το θέμα να σταθεί εμπόδιο στην τελική συμφωνία επί μιας λύσης, με το βρετανικό ενδιαφέρον να εστιάζεται μόνο στη διατήρηση και απρόσκοπτη λειτουργία των βάσεων.

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με ηγέτες κρατών-μελών σε μια προσπάθεια να χτίσει συμμαχίες πριν την τελική διαπραγμάτευση. Η βρετανική πλευρά θεωρεί πως υπάρχουν σημεία προσέγγισης και κοινοί προβληματισμοί με την κυπριακή κυβέρνηση, όπως στο θέμα της προστασίας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των μεταναστών.

Στα διμερή θέματα θα τεθεί και αυτό τη αντιμετώπισης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας ότι πάνω 330 ισλαμιστές έχουν σκοτωθεί από επιχειρήσεις της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στο Ιράκ τον τελευταίο χρόνο, βασικό ορμητήριο για τις οποίες είναι η βάση Ακρωτηρίου.

Στα ενεργειακά αναμένεται να γίνει αναφορά μεταξύ άλλων στο ενδιαφέρον της BP για αγορά και μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει το βράδυ σε δείπνο εργασίας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου και το Σάββατο αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη.

Συνοδεύεται από τη σύζυγό του Άντρη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.