Ομολογία Μιχαλολιάκου: Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας Φύσσα

newego_LARGE_t_1101_54564957_type12713Την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πριν από δύο χρόνια στο Κερατσίνι, ανέλαβε σήμερα το πρωί ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου.

«Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε. Αλλά η ποινική ευθύνη… δεν υπάρχει» ανέφερε, μιλώντας στον Real fm ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
«Είναι δυνατόν ένα ολόκληρο κόμμα να κατηγορείται γιατί ένας οπαδός, ένας φίλος του κόμματος προέβη σε μια καταδικαστέα πράξη;», διερωτήθηκε, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι από την πρώτη μέρα καταδίκασε τη δολοφονία και καταδικάζει και κάθε πράξη βίας.
Προσπάθησε να ανασκευάσει στη συνέχεια
Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής με αφορμή τη δήλωσή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Π . Φύσσα, έδωσε διευκρινίσεις στην ιστοσελίδα bankingnews.gr.

«Σε ότι αφορά την έννοια της πολιτικής ευθύνης, εννοώ ότι επειδή ακριβώς υπήρξε οπαδός και όχι μέλος υπάρχει αυτή η ευθύνη. Αυτό είναι ένα γεγονός, όπως γεγονός ήταν ότι οπαδοί και στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ και της Αριστεράς έχουν προβεί σε εγκλήματα για τα οποία όχι μόνο δεν ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη αλλά πήγαν και μάρτυρες υπερασπίσεως στις δίκες τους…
Εις ό,τι αφορά την δολοφονία, την καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή και την καταδικάζουμε και τώρα. Πρέπει να αντιληφθεί ο κάθε Έλληνας ότι δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να αστυνομεύει τους οπαδούς του και να έχει ευθύνη για τις πράξεις τους. Πολιτικά όμως έχει βαρύτητα αν ο οπαδός ενός κόμματος προβαίνει σε μια καταδικαστέα πράξη», ανέφερε ο γγ της Χρυσής Αυγής.
Απάντηση με αντιφασιστική συγκέντρωση
Στο μεταξύ, αντιφασιστική συγκέντρωση διοργανώνεται στο Κερατσίνι αύριο το απόγευμα στον τόπο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Παύλου Φύσσα δυο χρόνια πριν.
Το ανοιχτό κάλεσμα στην αντιναζιστική συγκέντρωση μνήμης και δράσης απευθύνουν οργανώσεις πολιτών, φορείς της περιοχής, σωματεία, συλλογικότητες, φίλοι του Παύλου Φύσσα, για την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι στην οδό Παύλου Φύσσα (πρώην Π.Τσαλδάρη) στις 6 μ.μ.

Με κεντρικό σύνθημα «Ο ΠΑΥΛΟΣ ΖΕΙ, ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ!» η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο Παύλος Φύσσας στάθηκε μόνος, όρθιος μπροστά στην αγέλη των νεοναζί του Μιχαλολιάκου, για να μην περάσουν στη γειτονιά του, για να υπερασπιστεί τους φίλους του.
Η σχεδιασμένη επίθεση οργανώθηκε από το τάγμα εφόδου που είχε σταλεί από τη Νίκαια. Με την παρουσία της Αστυνομίας, ο Ρουπακιάς δολοφόνησε με μαχαίρι στη καρδιά τον Παύλο Φύσσα ενώ τον ακινητοποίησαν άλλοι τέσσερις φασίστες» και συνεχίζει:
«Άνοιξε ο δρόμος για να φτάσουμε στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Κορυδαλλό. Οι μεθοδεύσεις για να πέσει στα μαλακά η ναζιστική συμμορία συνεχίζονται στη δίκη με σκοπό να μην έχει φτάσει καν στο σημείο κατάθεσης των γονιών του Παύλου Φύσσα, εκατό πενήντα μέρες μετά την έναρξη της.
Παράλληλα, οι νεοναζί αποφυλακίζονται αφού το δικαστήριο δεν κατάφερε να προχωρήσει κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης τους.
Σε τούτη την προεκλογική περίοδο, το αντιφασιστικό κίνημα έβαλε ξανά τη σφραγίδα του στην απόπειρα των χρυσαυγιτών δολοφόνων να ξαναγυρίσουν στο Πειραιά.
Η ματαίωση της κεντρικής «προεκλογικής» φιέστας των νεοναζί της Χρυσής Αυγής την Παρασκευή 11/9 στο Πειραιά και η μετατροπή της Πλατείας Κοραή σε χώρο αντιφασιστικού συλλαλητηρίου και κέντρου αλληλεγγύης στους πρόσφυγες ήταν μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού και του εργατικού κινήματος.
Στις γειτονιές του Πειραιά δεν χωράνε οι φονιάδες του Παύλου Φύσσα. Χωράνε οι πρόσφυγες, είναι καλοδεχούμενοι! Ανεπιθύμητοι είναι οι ναζί της Χρυσής Αυγής!».
ΣΥΡΙΖΑ: Εξοργίζει η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα από τον Μιχαλολιάκο
«Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον αρχηγό της ΧΑ, Νίκο Μιχαλολιάκο, μία μέρα πριν από τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του, εξοργίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη που αγωνίζεται και επιθυμεί ένα κράτος δικαίου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνει ότι «η ρητορική του μίσους, τα τάγματα εφόδου, οπλισμένα από την κοινωνική απελπισία που έχει σκορπίσει η κρίση, εκμεταλλεύονται το ανθρώπινο δράμα προκειμένου να επεκταθούν. Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι, το στυγερό έγκλημα φανέρωσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία το απεχθές πρόσωπο της ΧΑ: μιας δολοφονικής, φασιστικής συμμορίας, που στρέφεται εναντίον των αδύναμων με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα μια ψευδεπίγραφη αντισυστημική ρητορική, απολύτως βολική για το σύστημα».
Και καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμά τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ενός ανθρώπου-σύμβολο για την ελληνική νεολαία που μαστίζεται από την κρίση». Τονίζεται, τέλος, πως «η συστράτευση όλων για μια κοινωνία δημοκρατική, για μια ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη είναι επιτακτική, προκειμένου να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην άνοδο των νεοναζιστών».
ΝΔ: Ξεδιάντροπη δήλωση ανάληψης ευθύνης από Μιχαλολιάκο
Για ξεδιάντροπη δήλωση ανάληψης ευθύνης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για τα όσα είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος, η Νέα Δημοκρατία. «Πρόκειται για μια προκλητική ομολογία που γίνεται μέσα στην προεκλογική περίοδο με στόχο να τρομοκρατήσει πολίτες και κόμματα», αναφέρει και προσθέτει:
«Επιβεβαιώνεται, επιπλέον, ότι η ψήφος τιμωρίας που ενισχύει τα κόμματα των άκρων, βλάπτει τη δημοκρατία. Ας το αναλογιστούν αυτό, οι πολίτες που επιθυμούν η Ελλάδα να πάει μπροστά με συνεργασία, συναίνεση και σταθερότητα».
Λαϊκή Ενότητα: «Μαυρίστε» τους μπράβους των εργοδοτών
«Εμβρόντητοι ακούσαμε σήμερα τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αρχηγός κόμματος αναλαμβάνει την ευθύνη για μια δολοφονία! Η ομολογία αυτή αναδεικνύει αυτό ακριβώς που επίμονα λέει το αντιφασιστικό και δημοκρατικό κίνημα: ότι η δολοφονία Φύσσα δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της φασιστικής ιδεολογίας, συγκρότησης και πρακτικής της νεοναζιστικής οργάνωσης», αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα.
Η ανακοίνωση τονίζει πως «αυτό δεν καθιστά μόνο επιτακτική την ανάγκη να καταδικαστεί η ηγεσία αυτής της οργάνωσης για την εγκληματική της δράση. Πάνω από όλα απαιτεί να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια και στα μνημόνια και στο φασισμό. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να μαυρίσουν στις εκλογές όχι μόνο τα μνημονιακά κόμματα αλλά και τη φασιστική Χρυσή Αυγή, που, όταν δεν επιτίθεται σε αγωνιστές και πρόσφυγες, λειτουργεί σαν μπράβος των εργοδοτών και των εφοπλιστών».
Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας «όλες και όλους στις μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις αύριο σε όλη την Ελλάδα στη μνήμη του Παύλου Φύσσα».
Ποτάμι: Να δώσουν απάντηση οι πολίτες στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής
«H ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Π.Φύσσα από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο δείχνει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα αυτής της οργάνωσης» υπογραμμίζει το Ποτάμι.
«Μετά τη σημερινή απροκάλυπτη ομολογία ουδείς δικαιούται να πει ότι παραπλανήθηκε. Κάθε ψήφος στη Χρυσή Αυγή είναι επιβράβευση των εγκληματικών πράξεών της. Το καθήκον όλων είναι να αγωνισθούν ώστε την Κυριακή να μη δοθεί η δυνατότητα στον αρχηγό μιας εγκληματικής συμμορίας, να διεκδικήσει την τρίτη διερευνητική εντολή».
ΚΚΕ: «Κανείς να μην γίνει με την ψήφο του πολιτικά συνυπεύθυνος»
«Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η ομολογία Μιχαλολιάκου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία, επιβεβαιώνει τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, που απορρέει από τη ναζιστική της ιδεολογία» τονίζει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η ομολογία αυτή όχι μόνο δεν απαλλάσσει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής από τις ποινικές της ευθύνες για τη δολοφονία Φύσσα, τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων ψαράδων και των κομμουνιστών συνδικαλιστών στο Πέραμα, για δεκάδες άλλες δολοφονικές επιθέσεις, αλλά και ενισχύει τις ποινικές της ευθύνες».
«Αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι πίσω από τα εγκλήματα που τέλεσαν στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται η ίδια η ναζιστική οργάνωση και ιδεολογία, ότι είναι οι πολιτικοί απόγονοι των συνεργατών των ναζί, των γερμανοτσολιάδων και των δωσίλογων, που ευθύνονται για τα χιλιάδες θύματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα» προσθέτει το ΚΚΕ.
«Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, κανένας νέος, δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την κούφια ”αντιμνημονιακή” ρητορεία της Χρυσής Αυγής, πίσω από την οποία κρύβεται η στήριξη της στο καπιταλιστικό σύστημα και μάλιστα στην πιο αποκρουστική του μορφή. Να μην γίνει, με την ψήφο του, πολιτικά συνυπεύθυνος για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Να την καταδικάσει και να συμβάλλει στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό και το σύστημα που τον γεννά, όπως από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει το ΚΚΕ» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.
ΑΝΕΛ: Απύθμενη θρασυδειλία της νεοναζιστικής οργάνωσης η μισή «ανάληψη» ευθύνης
«Η μισή “ανάληψη” της ευθύνης -πολιτική μόνον, αλλά όχι και ποινική- από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο για την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, και μάλιστα με καθυστέρηση δύο χρόνων, αποκαλύπτει την απύθμενη θρασυδειλία και το απεχθές πρόσωπο της νεοναζιστικής οργάνωσης. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τον κυνισμό των καθαρά προεκλογικών σκοπιμοτήτων της προκλητικής ομολογίας», δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία καταλήγει λέγοντας: «Μέχρι πρότινος επιχειρούσαν να εμφανιστούν αθώοι του αίματος. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχουν όμως καταδικαστεί. Και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στις εκλογές της Κυριακής».
ΠΑΣΟΚ: Να καταδικάσουν οι πολίτε με την ψήφο τους τη Χρυσή Αυγή
«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να απαντήσουν στην πρόκληση. Να κλείσουν τον δρόμο στη συμμορία των δολοφόνων», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ και ζητάει από τους πολίτες με την ψήφο τους να την καταδικάσουν και αναδείξουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη τρίτη δύναμη. «Να μας δώσουν την τρίτη εντολή! Για να επιβάλλουμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση, την Ελλάδα στην Ευρώπη και στο ευρώ. «Η ψήφος σε αυτούς δεν είναι πολιτική επιλογή! Είναι επιβράβευση εγκληματιών».
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται και τα εξής: «Η Χρυσή Αυγή διά του αρχηγού της, μας είπε σήμερα ότι αναλαμβάνει την “πολιτική ευθύνη” για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι δήθεν δεν ήξεραν τίποτε, ότι δεν είχαν ευθύνη. Τώρα με θράσος, οι νεοναζιστές υπερασπίζονται την εγκληματική πολιτική τους, επιχειρώντας μόνο να γλιτώσουν τις ποινικές συνέπειες».
Καμίνης: Αναλαμβάνει την ευθύνη χωρίς καμία συνέπεια;
Την αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής.
Σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του κ.Μιχαλολιάκου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Τι σημαίνει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για μια στυγερή δολοφονία; Χωρίς καμιά συνέπεια για τον ίδιο και για το νεοναζιστικό κόμμα του;».