Ελλάδα: Στα τρακτέρ αντι στις κάλπες οι αγρότες

Στους δρόμους κατέβηκαν από χθες  Τετάρτη οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα  αντιδρώντας στα μέτρα που έχουν ληφθεί και σε άλλα που πρόκειται να ληφθούν βάσει του νέου Μνημονίου, και που πλήττουν τον κλάδο τους ανεπανόρθωτα όπως δηλώνουν οι ίδιοι.

Αγρότες από τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο κόμβο της Κουλούρας επί της Εγνατίας οδού. Κόμβος Κουλούρας, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την φορολόγηση τους. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΛΕΝΤΖΑΣ

Από χθες μάλιστα έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στα σημεία όπου θα συναντηθούν, στη Βόρεια Ελλάδα, συγκεκριμένα σε Θράκη, Μακεδονία, και Ήπειρο.
Στις κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να συμμετάσχουν και οι κτηνοτρόφοι.

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή, ανήμερα των εκλογών, σε εκλογικά κέντρα και μεθοριακούς σταθμούς.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων για τους αγρότες:

– Επαναφορά στο 55% αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 του συντελεστή προκαταβολής φόρου που είχε μειωθεί στο 27,5% με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή.

– Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 1 Ιανουαρίου 2016 στο 20% και από 1 Ιανουαρίου 2017 στο 26%.

– Αύξηση – σε δύο δόσεις – του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από τα 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης, στα 0,330 ευρώ το λίτρο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Η πρώτη δόση της αύξησης θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2015 οπότε θα αυξηθεί στα 0,200 ευρώ το λίτρο.

– Σταδιακή εξομοίωση σε βάθος τριετίας των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών με τις αντίστοιχες του ΙΚΑ, διάταξη που σημαίνει διπλασιασμό των σημερινών εισφορών στον ΟΓΑ, που είναι το ασφαλιστικό τους ταμείο.