ΟΟΣΑ:Ομιχλώδεις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία

epa04082957 Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) Secretary General Jose Angel Gurria attends a conference on OECD Seminar 'The Euro area at a cross roads - Policies for Growth, Jobs and Competitiveness' at EU council headquarters in Brussels, Belgium, 17 February 2014. EPA/OLIVIER HOSLET

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υποβάθμισε την Τετάρτη τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2015 και το 2016, προειδοποιώντας παράλληλα για μια δραματική οικονομική επιβράδυνση στη Βραζιλία και για ομιχλώδεις προοπτικές παγκοσμίως από την αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με την οικονομία της Κίνας.

Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία 34 προηγμένων οικονομιών, είχε υποβαθμίσει ξανά τις προβλέψεις του πριν από τρεις μήνες, λόγω της υποτονικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτή τη φορά ο Οργανισμός προχωρεί σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεων του, επικαλούμενος εν μέρει την κρίση που πλήττει τις αναδυόμενες αγορές, καθώς η οικονομική έκρηξη της Κίνας και η ακόρεστη όρεξη της για πρώτες ύλες επιβραδύνονται.

Ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος στο 3,0%, που είναι κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για την οικονομία της Ευρωζώνης ο Οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη το 2015, στο 1,6%, από 1,5% τον περασμένο Ιούνιο, ενώ υποβάθμισε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη το 2016 στο 1,9%.

Για τη Γερμανία, ο ΟΟΣΑ διατήρησε στο 1,6% τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη το 2015 και υποβάθμισε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες την ανάπτυξη του 2016, στο 2,0%. Για τη Γαλλία αναμένει ανάπτυξη 1,0% το 2015, αντί 1,1% και ανάπτυξη 1,4% το 2016 αντί 1,7%.

Για τη Βρετανία αναμένει η ανάπτυξη το 2015 και το 2016 να ανέλθει στο 2,4% και στο 2,3%, αντίστοιχα, δηλαδή όπως εκτιμούσε προηγουμένως.

“Οι προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως έχουν εξασθενήσει ελαφρώς και έχουν γίνει λιγότερο ξεκάθαρες τους τελευταίους μήνες”, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, παρά την ανάκαμψη που καταγράφουν οι προηγμένες οικονομίες.

“Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω για πολλές αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς”, προσθέτει.

Ο Οργανισμός εξέδωσε νέες εκτιμήσεις του, παραμονή της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε σχέση με το πότε θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Για την κινέζικη οικονομία, η επιβράδυνση της οποίας έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, ο ΟΟΣΑ προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη της το 2015 κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 6,7% και στο 6,5%, από 6,7% που ανέμενε προηγουμένως.

Ωστόσο, η Βραζιλία δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, με μεγάλη διαφορά, στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, ο οποίος εκτιμά πλέον ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 2,8% αντί για 0,8%.

Ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,6%, μειώνοντας κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες τις εκτιμήσεις του σε σχέση με τρεις μήνες προηγουμένως.

(ΚΥΠΕ – ΓΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)