Νούλαντ:«Οι ΗΠΑ στηρίζουν μια λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους»

Ρόλος των ΗΠΑ είναι να υποστηρίξουν την ισχυρή διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και μια λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους, δήλωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνη για Ευρωπαϊκές υποθέσεις της χώρας Βικτόρια Νούλαντ.

Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò ( äåí åéêïíßæåôáé) óõíïìéëåß ìå ôçí ðñÝóâç Victoria Nuland, âïçèü Õðïõñãü Åîùôåñéêþí ôùí ÇÐÁ, áñìüäéá ãéá åõñùðáúêÜ êáé åõñáóéáôéêÜ èÝìáôá, óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ, ÁèÞíá Ôñßôç 17 Ìáñôßïõ 2015. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ

Σε σύντομη δήλωσή της εξερχόμενη του Προεδρικού όπου είχε συνάντηση μιάμισης περίπου ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η κ. Νούλαντ ανέφερε ότι είχε «μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη» και πρόσθεσε ότι προσβλέπει στη συνάντησή της με τον κ. Ακιντζί αργότερα σήμερα.

«Οι ΗΠΑ είναι πραγματικά ενθαρρυμένες από την σκληρή δουλειά και των δύο ηγετών για την ειρήνη, πολύ ενθαρρυμένες από τις αναφορές που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές στο νησί για τη δέσμευση που υπάρχει τώρα ο λαός της Κύπρου να έχει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευκαιρία, το μέλλον που του αξίζει», σημείωσε.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε σθεναροί υποστηρικτές μιας κυπριακής συμφωνίας που θα προέλθει από τους Κύπριους για τους Κύπριους». Ανέφερε ακόμη ότι «ο ρόλος μας είναι να υποστηρίξουμε αυτή την ισχυρή διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό κάνουμε εδώ, σήμερα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η διμερής συνεργασία των ΗΠΑ με την Κύπρο αναπτύσσεται από οικονομικής πλευράς και πλευράς ασφάλειας και ότι προσβλέπει στην ώρα που ολόκληρος ο λαός της Κύπρου θα επωφεληθεί από αυτή.

Η αμερικανίδα ΥΦΕΞ  θα συναντηθεί αργότερα  με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, η κ. Νούλαντ “θα μεταφέρει τη συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη για ακριβοδίκαιη και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος μέσω της διαδικασίας υπό τη διευκόλυνση της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ”.

Σήμερα το απόγευμα, η κ. Νούλαντ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Θα συναντηθεί επίσης με ανώτερους Κύπριους επίσημους «για να συζητήσει την περαιτέρω προώθηση των αμερικανο-κυπριακών σχέσεων, όπως και περιφερειακά ζητήματα», ενώ θα έχει επαφές και με ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο κοινότητες.