Τραγωδία με 34 νεκρούς πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι

Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων, από την ανθρώπινη τραγωδία, που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όταν ξύλινο σκάφος που μετέφερε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να έχουν περισυλλεγεί μέχρι τώρα οι σοροί 34 ατόμων, μεταξύ των οποίων τρία βρέφη, έντεκα παιδιά (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια), δέκα γυναίκες και εννέα άντρες.lathrometanastes_83

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μέχρι το μεσημέρι οι νεκροί από την ανατροπή του σκάφους ανέρχονταν σε 28. Το απόγευμα ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή ακόμα έξι νεκροί μετανάστες. Πρόκειται για ένα μικρό αγοράκι, τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες μέσα από το αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους.

Οι σοροί των νεκρών έχουν παραληφθεί από κανονιοφόρο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μεταφερθούν στη Ρόδο. Οι υπόλοιποι διασωθέντες μετανάστες έχουν μεταφερθεί στη Λέρο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τα πρώτα πλωτά που έφθασαν στην περιοχή της τραγωδίας κατάφεραν να διασώσουν 68 άτομα, ενώ άλλοι 29 είχαν καταφέρει, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, να κολυμπήσουν και φθάσουν μόνοι τους στο Φαρμακονήσι.
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου (ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ) αλλά και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η βασική αιτία για την ανατροπή του σκάφους.

Ολονύχτιες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου
Από πλωτά του Λιμενικού Σώματος, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκος Λαγκαδιανός σε δηλώσεις του το απόγευμα, αναφορικά με το περιστατικό, είπε ότι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ενημερώθηκε τηλεφωνικά για το περιστατικό από αλλοδαπό ο οποίος είπε ότι, ο ίδιος και άλλα άτομα επιβαίνουν σε ακυβέρνητο σκάφος και ζητούν βοήθεια.
Πρόσθεσε ότι στην περιοχή έσπευσαν άμεσα κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης, Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο της δύναμης FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.
«Η σημερινή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου με τον άδικο χαμό τριάντα τεσσάρων συνανθρώπων μας, μας έχει συγκλονίσει. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη», τόνισε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης.