Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα καλεί για επιθέσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμαν αλ Ζαουάχρι, κάλεσε τους νεαρούς Μουσουλμάνους στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές χώρες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις μέσα στις χώρες αυτές και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ενότητα μεταξύ των μαχητών.0BB047C86456D6308D6E0A2486931ABC

“Καλώ όλους τους Μουσουλμάνους που μπορούν να βλάψουν τις χώρες του συνασπισμού των Σταυροφόρων να μην διστάσουν. Θα πρέπει τώρα να εστιάσουμε στη μεταφορά του πολέμου στην καρδιά των σπιτιών και των πόλεων της σταυροφόρου Δύσης και ιδίως της Αμερικής”, είπε ο Ζαουάχρι σε ηχογραφημένο μήνυμά του που ανέβηκε σήμερα στο Διαδίκτυο, αναφερόμενος στις χώρες που αποτελούν τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Δύσης στο Ιράκ και στη Συρία. Είπε ότι οι νεαροί Μουσουλμάνοι στη Δύση θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αδελφών Τσαμάεφ και Κουασί που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο μαραθώνιο της Βοστόνης και στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo αντίστοιχα, καθώς και άλλων.

Δεν είναι σαφές πότε έγινε η ηχογράφηση, ωστόσο οι αναφορές στον πρώην ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Μοχάμεντ Ομαρ σαν να ήταν ζωντανός αφήνουν να εννοηθεί πως το μήνυμα έχει ηχογραφηθεί πριν από τουλάχιστον δύο μήνες. Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε τον θάνατο του Ομαρ στα τέλη Ιουλίου.

Ο Ζαουάχρι επαναδιατύπωσε τη θέση του για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε την Τετάρτη, ότι θεωρεί τον ισχυρισμό της οργάνωσης ότι είναι χαλιφάτο παράνομη, αλλά ότι θα μπορούσε να συνταχθεί μαζί του στον πόλεμο εναντίον των δυτικών και κοσμικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία. Ο Αιγύπτιος πρώην γιατρός Ζαουάχρι απηύθυνε έκκληση για ενότητα μεταξύ των διαφόρων φατριών ισλαμιστών μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ, όπου ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Δύσης βομβαρδίζει στόχους του Ισλαμικού Κράτους, παραδέχθηκε όμως ότι θα είναι δύσκολο.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι δήλωσε υποταγή στον νέο ηγέτη των Ταλιμπάν, τον μουλά Αχτάρ Μανσούρ, με ηχητικό μήνυμά του που αναρτήθηκε σήμερα σε ισλαμιστικούς ιστοτόπους.

Με την ενέργειά του αυτή ο Ζαουάχρι πήρε σαφή θέση στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της διαδοχής στην ηγεσία των Ταλιμπάν.

«Ως ηγέτης της οργάνωσης Αλ Κάιντα δηλώνω υποταγή, όπως είχαν κάνει ο σεΐχης Οσάμα μπιν Λάντεν και οι αδελφοί αυτού, που σήμερα είναι μάρτυρες, στον κύριό μας, τον ηγέτη των πιστών μουλά Μοχάμαντ Αχτάρ Μανσούρ, ο Θεός να τον φυλάει», δήλωσε ο αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης που πιστεύεται ότι κρύβεται κάπου στη μεθόριο του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

Το ηχητικό μήνυμα συνοδεύεται από ένα βίντεο στο οποίο ο Μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2011 από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Πακιστάν, δηλώνει πίστη στον μουλά Όμαρ, τον ιστορικό ηγέτη των Ταλιμπάν. Ο Μουλά Όμαρ πέθανε πριν από δύο χρόνια σε νοσοκομείο του Πακιστάν, όμως ο θάνατός του ανακοινώθηκε επισήμως από τους Ταλιμπάν στα τέλη Ιουλίου φέτος.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι δεν έχει εμφανιστεί εδώ και πολύ καιρό σε βίντεο, σε μια περίοδο που η οργάνωσή του ανταγωνίζεται σκληρά επί του πεδίου το Ισλαμικό Κράτος, την τζιχαντιστική οργάνωση που διακρίνεται για τις βίαιες μεθόδους της και προσελκύει ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Παρά τη στήριξη που φέρεται ότι προσφέρει ο Ζαουάχρι στον μουλά Αχτάρ Μανσούρ, μια φράξια εντός του κινήματος των Ταλιμπάν αρνείται να τον αναγνωρίσει ως ηγέτη, κατηγορώντας τον αφενός ότι ανακηρύχθηκε αρχηγός με μια εσπευσμένη διαδικασία εκλογής και αφετέρου ότι ψευδόταν επί δύο χρόνια για την κατάσταση της υγείας του μουλά Όμαρ. Επιπροσθέτως, μια μερίδα των Ταλιμπάν απορρίπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών έγινε στις αρχές Ιουλίου στο Πακιστάν, όμως ο δεύτερος αναβλήθηκε επ’ αόριστον μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μουλά Όμαρ.

Στο μήνυμά του ο Ζαουάχρι επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της Αλ Κάιντα, όπως την απέχθεια της οργάνωσης για τα καθεστώτα των μουσουλμανικών χωρών που δεν εφαρμόζουν τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο, καθώς και την εχθρότητά του προς τη Δύση τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος «να απελευθερώσει όλα τα μουσουλμανικά εδάφη».